среда, 22. април 2020.

ВАСКРС У ДОБА "КОРОНАВИРУС" ПРОГОНА ЦРКВЕ


У доба антихришћанског прогона под изговором пандемије коронавируса, на Утешитељеву је прослављен највећи празник, свето Васкрсење Христово. 

Празничним богослужењима могли су присуствовати само они који су остали на конаку у манастиру током 90-часовног полицијског часа уведеног од стране антихришћанске власти како би се спречило свенародно празновање Васкрсења Христовог. Пошто су капацитети за вишедневни смештај гостију на Утешитељеву скромни, у празничним богослужењима узело је учешће око двадесетак душа.

Претходне недеље на празник Цвети полиција је у току и после свете литургије легитимисала све присутне на богослужењу у храму. Тако да су Велики петак, Велика субота и сама Пасха Христова служени у неизвесности, да ли ће у манастир поново банути полицијска патрола и опет нарушити светињу и мир богослужења, а преосвећеног владику, нашег свештеника и присутни верни народ изнова изложити непотребном легитимисању као да су затечени у некој криминалној радњи.


Ипак, милошћу Божијом празнична богослужења су прошла без узнемиравања полиције у великом благодатном озарењу свих присутних.

Преосвећени епископ Акакије у беседи је поменуо да је ову велику празничну благодат и радост пропратио горки осећај сазнања да је већина Срба остало ускраћена могућности да у својим храмовима, са својим свештенством узме учешће у прослави празника над свим празницима светог Васкрсења Христовог и због тога нас све замолио да се помолимо за сву нашу православну браћу и сестре који су гурнути у кућни притвор, да им Господ пода благодатну пасхалну утеху у њиховим домовима претвореним у глобални хришћански затвор.
Владика је ове "коронавирус" прогоне хришћана окарактерисао као демонско лицемерје, које под изговором "филантропске" бриге за здравље људи затвара храмове, спречава верни народ да узме учешће у богослужењу и на такав начин лукаво суспендује празновање хришћанске Пасхе.

Ово стање владика Акакије упоредио је са такође вештачки изазваном глађу у бољшевичкој сатанократији Совјетског Савеза, коју су Лењинови богоборци вођени Троцким, почетком двадесетих година двадесетог века, искористили за пљачкање драгоцености светиња из храмова као наводну хуманитарну помоћ милионима несрећника који умиру од глади. Тада је епископат, свештенство, монаштво и верни народ у Русији десеткован путем најбруталнијих прогона, пошто су проглашени особама - непријатељима друштва, које се противе спровођењу мера за сузбијање епидемије глади. Лењин је тада цинично изјавио: "Нека попови сада нахране гладне, јер они су хришћани, они су великодушни. Ако одбију, сву кривицу за глад свалићемо на њих и онда ћемо их уништити." 

После пасхалног јутрења и у наставку пасхалне литургије, док се у ноћној тами назирало свитање новог дана, уз нарочито радостан пој мноштва птица, уследиле трпеза љубави - агапе, са традиционалних куцањем васкршњим јајима уз радосне узвике: Христос васкрсе - Ваистину васкрсе!

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

Погледајте ФОТО АЛБУМ 


Нема коментара: