недеља, 20. октобар 2013.

Уводни догађаји пред почетак Црквено-народног Сабора Српске ИПЦ



У суботу 19. октобра пограђанском календару, на светог апостола Тому, отпочете су уводне активности првог Сабора Српске ИПЦ. Поподне су на Утешитељеву свечано дочекани архијереји РИПЦ архиепископ Вењамин и епископ Саватије са којима је дошла и велика светиња Руске ИПЦ благоухајућа монтреалска икона. У 16.00 одслужен је свечани парастос приснопамјатним патријарсима Српским Димитрију, Варнави и Гаврилу после кога је одслужено празнично вечерње.
Верни који су могли присуствовати овим службама са одушевљењем су се поклонили благоухајућој икони монтреалске Мајке Божије.
Сутрадан, у недељу, после празничне јутарње службе торжествено је одслужена прва заједничка литургија на тлу наше многострадалне отаџбине на којој су саслуживали са преосвећеним владиком Акакијем архијереји сестринске Руске ИПЦ на челу са високопреосвећеним господином Тихоном архиепископом омским и сибирским. 
У својој беседи владика Акакије је у име свих истинских православних хришћана, верних чеда Светосавске Српске Цркве пожелео добродошлицу браћи у Христу Руским архијерејима и заблагодарио им на помоћи коју указују Српској Цркви у виду обнављања канонског епископата и кроз учешће у предстојећем Сабору устројавања њеног административног поретка. Владика Тихон је у узвратној беседи топло поздравио све присутне уз речи да се Руска Црква сећа помоћи коју јој је својевремено пружила Српска Црква која је на својој територији омогућила формирање Руске Заграничне Цркве и зато осећају да тај свештени дуг љубави и братске сарадње мора бити узвраћен сестринској Српској Цркви у тренутку када се она нашла у невољи.
После свете литургије увежени гости и присутни верни народ био је угошћен на трпези љубави под ведрим небом предивног сунчаног октобарског дана. 



Овом саборном торжественом литургијом отпочео је Црквено-народни Сабор СИПЦ који своје радне активности почиње у понедељак 21. октобра по грађанском календару. 
Свети Саво помози и благослови! 

Нема коментара: