уторак, 23. новембар 2010.

Коментар Истински Православног свештеника о „афери Артемије“ (English version available)

Отац Стивен Ален
(English version)
Добро се сећам када је 1990. епископ Артемије заједно са оцем Савом Дечанским и многим следбеницима саставио јавно  саопштење против свејереси екуменизма. То је било „повлачење линије по песку“. Tада је свима са здравом савешћу било очигледно да ће ако одустане погазити своју савест и да ће свесно и јавно пасти у јаму општења са јереси коју је сам изабрао. Управо се то и десило. На овај начин он се сурвао са моралног врха – смело је исповедио веру и био на рубу прекида општења са јеретицима – на оно што је данас: жалосна фигура без идентитета, ни врућ (тј. исповедник Вере), ни хладан (тј. размажени, еврократски, псеудо-епископ, као остали из Српске патријаршије), него млак, са нејасном и конфузном еклисиологијом, узалуд се трудећи да остане на неком црквеном положају.
Владика Артемије је урадио оно што један антиекумениста НЕ СМЕ да уради: Он је препознао екуменисте… и онда је остао са њима у општењу! То је крајњи екуменизам: да антиекумениста саслужује са екуменистима! То је најпотпунији тријумф екуменизма који се могао замислити – он тако тријумфује као универзални, разарајући, ментални и духовни отров, који неком демонском, фаталном привлачношћу присиљава чак и антиекуменисте да се моле са екуменистима, на тај начин јасно и прецизно исповедајући оно што екуменисти уче: није важно у шта верујеш докле год се молимо заједно.  
Пошто је урадио оно што један исповедник Вере НЕ СМЕ  да уради – препознао јеретике и онда остао у  општењу с њима – епископ Артемије је погазио своју савест, онеспособио се за доношење добрих одлука, завео верне и оштетио темељ истинске Вере.
Да ли ће он сада, годинама касније, имати моралне бистрине да увиди своје грешке и поништи их? Данас, овде и сада, хоће ли ће имати храбрости и чистоте ума и душе да каже: „Јавно исповедам да је требало ДАВНО да прекинем општење са патријаршијом, зато што је ЈЕРЕТИЧКА! Јавно исповедам да је требало да ступим у Истинско Православље пре много година, и сада намеравам да урадим тако“? Помолимо се да тако буде, због његовог спасења, и душа многих!

Priest Steven Allen
Church of St Spyridon  (GOC)
Detroit, Michigan

5 коментара:

Анониман је рекао...

I agree with fr. Steven.

serbiantrueorthodox је рекао...

Редакција блога СИП благодари о. Стивену на његовом ексклузивном коментару за наш блог у вези црквено - актуелних догађаја у Србији.

Чтец Урош је рекао...

Кратко,конкретно и директно.Надамо се да ће Владика Артемије исповедити веру баш како је О.Стивен рекао!

Rus (Srbin) је рекао...

Na bojnom se polju bitka bije i rat dobija, a ne daljinskom, satelitskom, "zapadnjackom" tehnikom i medijskom propagandnom filozofijom.
Da ne osta masa hrabrih zrtvenika Rusa uz majku Rusku Crkvu, pod obolelom vlascu Sergijanaca i ateista, danas sigurno nebi imali niti Ruske crkve niti Zagranicne, a ionako su u otpadnistvu. Moze se jasno reci, da u sustini pobeguljci, van Rusije i po zapadu nisu nista sacuvali, nego ono malo sto ostade, ostatak je hrabrih zrtvenika na licu mesta bojnih polja u Rusiji. Vladike Artemije, i njegovi sledbenici,ljutu bitku biju kao prvi vitezovi na bojnome polju - Kosovskom! Ostaje jasna provera svega sa pitanjima: Gde su oni sto se grlom u prsa busaju? Sta su rekli i uradili za odbranu Vere i Svetosavlja na Kosovskom bojistu? Pravoslavlje se brani na Kosovu, a vidi se da samo Vl. Artemije, "ljutu bitku bije" za spasenje vere i Srbije. Spasiti je nece oni sto se okolo Kosova utrkuju, od istoka do zapada, da su (jedini)odabrani i samozadovoljavajuci, a kao takvi nece vise nikoga primati, niti ucestvovati sa njima! A Gospod zrtvova Svoga Jedinorodnoga Sina da se gresnici spase! Pokajte se (svi)Srbi, jer se primice carstvo Bozije, da vas Gospod ne zatekne kao "Bogatase", zavisne cuvare samo blaga svojega.

Анониман је рекао...

"United we stand , divided we fall"! You know where "the battle" is being fought - at Kosovo. You know who is leading the battle front - Bishop Artemije. Remember the good Samaritan and do not turn your face away from your brothers who are sacrificing themsleves for truth and Orthodoxy, for your sake as well!