уторак, 23. новембар 2010.

Да ли је на помолу појава српског Диомида?

Уз све наше наде да ће Србе повести богоугодним путем спасења, преласком у Истинско Православље, Владика Артемије својим поступцима и изјавама све више личи на руског црквеног дисидента епископа  Диомида. Епископ РПЦ владика Диомид успротивио се својевремено црквеним властима  званичне РПЦ – Московске патријаршије и основао нову цркву – СПС – „Свети Правитељствујушчи Синод“. Упоређујући ток догађаја везаних за Диомида и Артемија долазимо до закључка да су веома слични. Обојица су веома омиљени у народу као антиекуменистички епископи традиционалисти и конзервативци, верни националним идејама. Наиме, владика Диомид се успротивио црквеној политици РПЦ  упућујући јој веома оштре критике. Између осталог позвао је патријарха Алкексеја и цео Синод РПЦ да се покају због апостасије. У јуну месецу 2008. године од стране РПЦ под председавањем патријарха Алексеја био је смењен  са своје Анадирске и Чукотске епархије и одређена му је привремена забрана свештенослужења.  Он се тој одлуци није подчинио, настављајући да служи, на богослужењима је помињао патријарха Алексеја, а убрзо потом само упражњено место Московског патријаршијског престола. После 2 -3 месеца био рашчињен. По своме рашчињењу   једнолично је рукоположио из свог блиског окружења пар епископа и потом основао своју цркву. Иако су му у почетку многи из Русије и иностранства давали подршку, данас њега не признаје ни једна православна црква.  У круговима блиским Синоду РПЦ говорило се и о његовом коначном одлучењу од цркве. Покрет епископа Диомида називају „Чукотским расколом“, „Безнадежним православљем“, „Диомидством“, а социолошко - црквени експерти називају овај феномен: „Православно -  фундаменталистичком формом социјалног протеста“. Случај "Диомид" је 2008. године био у јеку црквене јавности како Руске тако и интернационалне. Данас се о њему ретко шта чује, а број присталица се из дана у дан смањује.


Коментар редакције блога СИП 

3 коментара:

serbiantrueorthodox је рекао...

Са офицејелног Рашкопризренског сајта:
"Поводом чланка који је објављен у јучерашњој штампи "Артемију стигла подршка из Јерусалима" (Правда, 22. нов. 2010.) у обавези смо да обавестимо јавност да су представници Јерусалимске Патријаршије контактирали Патријаршију Српску и да је преко Архимандрита Макарија, једног од најближих Патријархових сарадника, поручено из Лавре Св. Саве Освећеног да je игуман манастира о. Евдоким ужаснут вестима објављеним у неким српским медијма да је он наводно дао подршку рашчињеном Владики Артемију. Штавише, како поручује о. Евдоким, реч је о најбезочнијим клеветама јер цела Јерусалимска Патријаршија саборно подржава Свети Архијерејски Сабор СПЦ и игуман Евдоким није давао никакве изјаве, поготово не у корист рашчињених клирика. Информација о наводној подршци из овог манастира дошла је прего грчких старокалендарских кругова и Дејана Виловског, бившег секретара м. Артемија, који, како се сазнаје активно служи са грчким расколницима тзв. "старокалендарцима" иако је не само рашчињен него и одлучен из Саборне Православне Цркве. Како је пренео архимандрит Макарије, Јерусалимска Патријаршија и игуман Евдоким настојаће у најскоријем року да и званично демантују подметања расколника."
Не знамо да ли је ово истина али овде се наводи да је отац Симеон Виловски ступио (b)у општење са грчким старокалендарцима(/b). То је веома интересантна вест али је највероватније да се овде ради о кипријановцима:(

Чтец Урош је рекао...

Било би заиста поражавајуће да Владика Артемије оснује неку "своју Цркву" или да се присаједини још некој екуменистичкој или кипријанистичкој фракцији.

Анониман је рекао...

Liči na to