среда, 24. новембар 2010.

Видео који упозорава на опасност КипријанизмаТекст који прати овај YouTube видео:
Владика Артемије је рашчињен. Он и његови следбеници нису још увек заузели јасне позиције њиховог даљњег црквеног деловања. Постоји реална опасност да он крене путем Кипријанизма. Неколико српских парохија и клирика (из расејања) раније су већ кренули тим путем. Поред о. Драгана Сарачевића из Аустралије видимо сада и о. Жарка Гавриловића у том табору. Следбеници владике Артемија оглашавали су се негативно о овој појави као например јеромонах Наум: "Ако је истина да су поменуте особе прешле грчким старокалендарцима онда ја јавно молим и Десанку и Драгана да се врате у крило Српске Православне Цркве." Надамо се да владика Артемије тим путем неће кренути јер је то пут опаснији од широког пута Светског екуменистичког православља.

Шта је то Кипријанизам?
Ко су Кипријановци?
Зашто су они опасни?

Прочитајте на блогу Србин Истински Православан на веб адреси: www.serbiantrueorthodox.blogspot.comНАПОМЕНА:
У видеу је допуштена грешка по питању имена јер кипријановски епископ од кога о. Жарко узима благослов није Хризостом Етнашки него Авксентије Фотички.

12 коментара:

serbiantrueorthodox је рекао...

Укратко, суштина кипријановске заблуде се састоји у препознавању екуменизма као јереси и прекидања општења са њим али БЕЗ ЊЕГОВЕ ОСУДЕ и без негирања "светих тајни" екумениста. Они тврде да је Црква Христова састављена из два дела: здравог и болесног. Здрави су они - кипријановци, а болесни су екуменисти и они заједно чине ЈЕДНО ТЕЛО?!? Таква тврдња је опасна еклисиолошка јерес! Кипријан и кипријановци неће да осуде свејерес екуменизма. Они се надају неком будућем Васељенском сабору који је једино компетентан да осуди ову јерес, а док нема осуде они (екуменисти) и даље поседују благодат светих Тајни.

Анониман је рекао...

Ко ће се у свему овоме снаћи? Јао нама!

Анониман је рекао...

Pomaze Bog Braco,

Neka nam je Gospod upomoci! ja zivim u Kanadai i dobro sam upucen u sve ovo o cemu pricate. nazalost slazem se sa bratom koji je zavapio u prethodnom komentartu; ovo je dosta komplikovano razumeti. Grcki starokalendarci ovde u severnoj americi su toliko popdeljeni da je to tek slabo razumljivo.
ja sam laik ali bih vam povodom ovoga hteo reci samo jednu stvar; otpadnistvo od Boga je ovde kod nas mnogo grdje nego tu kod vas, sve naizgled izgleda ulickano ali su stvari zaista trule. dakle stvari na terenu izgledaju drugacije, postoji verujuci pravoslavni narod, koji drzi predanje i cuva crkvu ali se stado osipa; pa se barem trudimo da se okupimo oko nekoga ko je zapravo pravoslavan i ko ne modira i nepravi sablazni. dakle nesto malo nas rusa, rumuna i srba se ovde okupilo oko jednog Grckog starokalendarskog vladike, vladika je zakleti anti ekumenista i razoblicuje svejeres ekumenizma stalno, nije ni kiprijanovac ni matejevac ali nije vise ni sa sinodom. dakle ako na dnevnom nivou primenim ovu logiku onda bi za moje spasenje bilo bolje da neidem uopste u crkvu?!? oprostite meni gresnom i glupavom. pitam se jel neznam: dali u traznje gresaka u svakoj mogucoj "struji" seme razdora koje ce jos vise pogubiti ovo rasejano stado. nezamerite ja nebranim kiprijance, sacuvaj Boze, ali ako su se odvojili od ekumenista i ako nesasluzuju sa njima i cekaju taj "sabor" sto su toliko u krivu? cekali smo u istoriji crkve mnogo puta zasto su oni odjednm toliko u krivu?
oprostite braco, i neka nam Gospod svemilostivi da mudrosi i snage da se izbavimo iz magle i odolimo zamkama lukavog

serbiantrueorthodox је рекао...

Бог ти помогао брате!
Потпуно разумем проблем у коме се налазимо сви ми који у чистоти Православља хоћемо да служимо Господу Богу нашему и да задобијемо спасење наших душа. Живимо у последњим временима великих смутњи, када су се појавили многи "христоси" и заиста је тешко снаћи се у свему томе. Но, то никако не треба да нас доведе у очајање или, још горе, у равнодушност типа: дај шта даш, боље ишта него ништа! Та равнодушност са површношћу је надасве опасна. Господ је обећао да врата Ада неће никада надвладати Цркву и у то мора да верујемо.
Спасење душе је нешто најважније у нашем животу, а без Цркве спасења нема! Такође, да би Црква била Црква мора да буде беспрекорно православна и да поседује канонско Апостолско прејемство.
Пре свега мора да спознамо да Светско православље није истинска Црква због апостасије сергијанизма и екуменизма. Истинско Православље је та Црква која је очувала своју чистоту вере и независност и слободу од непријатеља Христових (комуниста, масонских демократа...). Истинска Црква јесте данас слаба и разједињена али се мора поделити на канонску и неканонску. Кипријановци спадају у ову другу групу због веома опасне јереси крипто - екуменизма. Друго, Кипријан је рашчињени епископ који је као такав даље рукополагао своје "епископе" и на таквом темељу је засновано њихово црквено здање "Синода супротстављених". Значи, он није рашчињен од екумениста и без разлога, него од Истинитих Православних епископа због исповедања јереси која је по њему добила име "Кипријанизам" (Крипто - екуменизам). Молим вас да се упознате са лажним учењем кога исповедају Кипријановци, а које је на нашем блогу сврстано под рубриком Кипријанизам! Опростите, али ово је суштински важан моменат у проналажењу пута спасења у овим смутним временима велике апостасије.

Редакција блога СИП

Анониман је рекао...

Zelim samo da prokomentarisem, da je NFTU, sinoc objavio pismo episkopa 'Etnaskog' kako ga nazivaju na SIP-u ,zali sto su zlo-upotrebili njihov materijal i sto su tako neprilicno okarakterisali (jeretike) Kiprijanovce, meni je cudno, da sinod GOH, pregovara sa Kiprijanovcima vec 2 godine i nije bilo ruznih reci, pitam se da li vrh GOH-a zna za ovo?

Анониман је рекао...

Истина је да се грешни човјек не може спасити изван Цркве, као што не може ни Атлантик препливати.
Савина (Херцеговина), много поштује Св.Василија Острошког чудотворца и сјећам се да су људи пјешке ишли преко брда и планина на поклоњење Светцу и причест.Св. Василије је увијек био будни стражар на међи са Папистима Све то је било до великог "дешавања народа" када масовно крећу организована путовања аутобусима и поплава вјерске литературе..Порфирија,Пајсија..старац овај,старац онај. Чак се више пјешке не иде од доњег до горњег манастира, а вода је пресушила.
Шта да се ради? Вријеме које носи тешко бреме. У ствари, оно је увијек било тешко, само што се ми повијамо јер смо духовно раслабљени, па је претешко за наша рамена. Ако би се некако могло на пернатом јастуку у Царствије било би "cool". Стари људи су овако бесједили у дугим зимским ноћома поред огњишта:"Доћи ће тешка времена за Православне. Људи ће морати гвоздене опанке подерати да би узели Причест на здравље и живот вјечни.
Као што знаш,за вријеме и послије Другог рата масовно је страдало свештенство па људи који нису хтјели оставити Славу су се довијали како су знали и умјели не желећи у куће да приме тзв. мантијаше (у свештенике преобучене удбаше).Тако да и данас у Динарском појасу,Херцеговини и Црној Гори има људи који знају читати славу, молитве, тропапе, ломе хљеб и здраве здравице, а све у недостатку свештеника.
Ријечју, треба постити и Богу се молити. Велика је милост Његова и неће нас оставити без буктиње и кроз ову тмину. Постоји опасност да човјек по аутоматизму иде у Цркву а да се у ствари не боји Бога. Тако се и причешћује уз "официјелну" исповијест, ако је уопште и има. То се свакако мора примијетити пазећи се прелести. За нас лаике је довољно оно народно "како примисмо, тако живимо и предајмо" без пуно надношења на дубоку Христову науку у недостатку искусног духовника којих је све мање. Када те одвоје од коријена, Предања, традиције,изведу на отворено море, са свих страна свјетла се пале, а само је једна лука права. Наши домови треба да постану Цркве и манастирти до прилике када се у истинској Цркви причестимо, јер је од одступника погубно узимати причешће.

serbiantrueorthodox је рекао...

На NFTU нема никакав коментар. Да ли је у питању неки други информативни сајт или је вест склоњена са NFTU?

serbiantrueorthodox је рекао...

Протест кипријановског владике Хризостома из Етне у вези овог видеа може се прочитати на следећем блогу:
remnantrocor.blogspot.com
са овим додатком уз помоћ којега вам отвара конекретан текст:
/2010/11/revolting-attempt-to-profane-sacred.html
(Пошто овде у коментарима нема опција линка (живе везе) да би погледали овај чланак морате користити копи-пест опцију.)

ROCOR је рекао...

Кипријану и његовим следбеницима и крипто - екуменистичком учењу које они шире: АНАТЕМА!! (трижди)

Slobodan је рекао...

Ruska Zagranicna Crkva je izrekla antemu "Kiprijanizmu"! U sveopstoj anatemi proglasenoj 1983, Arhijerejski Sabor Ruske Zagranične Crkve objavio je sledecu anatemu protiv ekumenizma: «Onima koji napadaju Crkvu Hristovu i uče da se ona podelila na grane koje se razlikuju po svome učenju i načinu života, i tvrde da Crkva ne postoji na vidljiv način, nego će nastati od grana, raskola i inoverja, njihovim sjedinjenjem u jedno telo; i onima koji ne razlikuju istinsko sveštenstvo i Svete Tajne od jeretičkih, nego uče da su krštenje i evharistija jeretika dovoljni za spasenje; i onima koji imaju opštenje sa pomenutim jereticima, ili im pomažu, ili štite njihovu novu jeres ekumenizma, umišljajući da je to bratska ljubav ili način za sjedinjenje razdeljenih hrišćana: Anatema!» Nazalost, tu anatemu mnogi "ogranci" sada ignorisu ili zaboravljaju jer zele da prosire ekumenske ogranke drva jeresi koje sacinjava Moskovska Internacionalisticko-ekumenska "Patrijarsija" Dostojno se drze samo naslednici kao sto je Ruska Istinski Pravoslavna Crkva pod Arhiepiskopom Tihonom. Dok, medjutim Kiprijanisti govore da su opcija "starokalendaraca", u praksi drze da novokalendraci, u medjuvremenu, imaju punu blagodat. Zato su u "saradnji" smuti-pokretima Ruskih otpadnika, kao sto je "sinod" Ukrajinsko-Ruskog Agafangela, koji ima identicnu ekliziologiju i u svemu je saglasan sa Moskvom, za koju i rade! To mi je sve licno poznatoicno poznato, a licno poznajem osobe (Grke), koji godinama idu u "dve" crkve!. Kao prvo, krsteni su i pripadali Grckoj novokalendarskoj svejersi, pa su onda primljeni i prihvaceni kod Kiprijanovaca, prema njima bez potrebe dodatnih ucrkvenjujucih ispravljanja. Kao drugo, oni u sastavu porodicnih "obicaja" jedne nedelje idu kod "novokalendaraca" a druge kod "Kiprijanovaca", u svari smatrajuci da je "sve isto"! Da sve bude, jos kud i kamo gore, u vreme svih casnih postova, pocimaju takoreci "post" dve nedelje ranije - (gde redovno jedu; jaja, mleko, sir, ribu a i po neki suvlaki (ako je pecen na ulju)! Pa se onda takoreci "priceste" kod "novokalendaraca" dok medjutim takoreci, jos uvek traje post kod "Kiprijanovaca" oni idu na "liturgije" i uzimaju sve "svetotajne" "cerkvene darove". A Kiprijano-sluzitelji, srecni sto im je "crkva" tako popunjena, potom ignorantno (bez odrzavanja posta) SVIMA "pricesce" daju! Avaj, Boze milostivi, sablazni necastivog! Sto je zalosnije, naivni "Srbi" posredstvom sablaznika, kao navedeni raspop Saracevic iz Australije, spokojno ucestvuju u toj sablazni koja SVE vodi u sigurnu propast! Samo je jedan, tesan i trnovit put istinskog spasenja u jednoj Svetoj Sabornoj Apostolskoj Nerazdeljivoj Crkvi Pravoslavcnoj.

Slobodan је рекао...

Dodatno, mnogi Kiprijanovci upotrebljavaju izgovore u korist njihove licemerne "Grcke novokalendarske" tolerancije, da nije odrzan "nijedan Sabor" kojim se isti osudjuje kao otpadnicka jeres. Sto uopste nije tacno, naprotiv, Konstantinopoljski
sabor (1583),na kome su prisutvoala tri patrijarha, koji su u opstoj encikliki osudili novi kalendar, jer su poremetili i prekrsili svetootacko ustrojstvo postova, dogmu, Tipik i kanone Pravoslavne crkve, u vezi cega su im izrecene i anateme! A ko gresi samo u jednom od ovih - pogresio je i kriv je za sve! Pored toga, Kiprijanisti konstantno opravdavaju svoju licemernu ekliziologiju upotrebljavajuci izgovore pod tolerancijom ikonomije i eventualnog prihvatanja ili opravdavanja njihovog odstupanja na sledecem "Vaseljenskom Saboru". Crkva je ustanovila, dokazala i osudila; "sve one koji kazu i ne priznaju da sedam Vaseljenskih Sabora nisu dovoljni za Spasenje - nego treba neki dodatni, da to sve popravi - ANATEMA! Arhiepiskop Averkije Džordanvilski, nekada celokupno blagodatne Ruske Zagrancine Crkve, je cesto upozoravao: “Ne smemo ćutati kada je u pitanju delo od najveće važnosti,
kakvo je delo spasenja ljudskih duša.” Sveti Savo - Pravoslavija nastavniče, blagočestija učitelju i čistoti, vseljenija svjetilniče, arhijerev bogoduhnovenoje udobrenije, Savo premudre, učenmi tvojimi vsja prosvjetil jesi, cvjenice duhovnaja, moli Hrista Boga spasti sja dušam našim.

Slobodan је рекао...

NAJNOVIJA VEST:
Kiprijanski raspop Saracevic salje svoje “emisare” da laskaju i nabede Vladiku Artemija da prisupi “njegovom” “sinodu”, jer je vec uspesno propagandno obrlatio protu Zarka Gavrilovica. Pa ce po ustanovljenoj Brozovoj taktici psiholosko-ideoloskog manipulisanja sa naivnima; da baci “kosku” i da jedan drugog “obradjuju”, dok ce on kao zainteresovani posmatrac “dolivati ulje” na potrebnu stranu, dok se Vl. Artemije konacno ne povinuje. Nadamo se da Vl. Artemije nece na kraju svega da podlegne obicnim ljudskim iskusenjima; da pogazi i preda sva svoja pozrtvovanja, blagodat i duhovno znanje koje je kroz godine stekao, u ruke “necastivoga”! Ovo je jos jedna opomena i dokaz, kako “necastivi” vreba samo jedan potreban moment kada ce da pobedi i pogubi zrtvu. Zitije svetih su opisale bezbroj primera gde su najrevnosniji i najprosveceniji pali u zadnjim momentima svetskoga zivota i predali dusu necastivom. Evo jos jednog dokaza kako “necastivi” upotrebljava svoje porucnike i daje im opsenarsku moc i uspeh do te mere da isti i odabrane mogu da zavedu, i sami ih pogube. Sve je jasnija slika koliko je opasan taj opsenar i lesinar Saracevic, koji se i sam gordo zanosi svojim “uspesima”! Mnog puta se ljudi zapitkuju: kako to da oni koji malo vere imaju, kuju lukave planove, iz nedela veliku korist dobijaju. Takvi (prividno) imaju toliko uspeha i dobiti samo u ovome privremenom svetu, zbog toga sto “necastivi” tako hoce, jer ih svim tim navodi da njemu sluze i njemu zakletvu daju. A ko njemu jednom zakletvu da, u vecnom paklu ce mu dusu pogubiti. Da Gospod bude milostiv svima nama i Vl Artemiju, da ima moci mudrosti i prozorljivost, da ne odabere lagani i laskavi put “necastivih” put sigurne propasti, gde bi i mnoge druge poveo i pogubio. Jer neka budu svi sigurni (ma ko god to bio) - MI ZA TAKVIMA NE ZELIMO I NECEMO DA IDEMO, JER SRBIN JE SAMO HRISTOV!