петак, 23. мај 2014.

ИСТИНСКО ПРАВОСЛАВЉЕ ШИРОМ СВЕТА ЗА ПОМОЋ ПОПЛАВЉЕНОЈ СРБИЈИ


Преосвећени Акакије епископ Утешитељевски упутио је апел свим Истински Православним Црквама широм васељене да узму учешћа у хуманитарној акцији коју је покренула Српска ИПЦ за помоћ жртвама катаклизмичне поплаве у Србији. На званичном сајту Српске ИПЦ објављен је апел преосвећеног Акакија на српском, енглеском, руском, румунском и грчком језику.
Поред значајне помоћи која ће се сакупити за жртве поплаве ово би уједно била прва заједничка акција свих помесних Истински Православних Цркава широм света.
У наставку доносимо садржај упућеног апела:

Српска Истински Православна Црква
Хуманитарна акција
ИСТИНСКО ПРАВОСЛАВЉЕ ШИРОМ СВЕТА
ЗА ПОМОЋ ПОПЛАВЉЕНОЈ СРБИЈИ

Блажењејшим поглаварима Истински Православних Цркава,
Архиепископима, Митрополитима и Епископима

АПЕЛ ЗА ПОМОЋ
жртвама великих поплава у Србији

Ноје пусти голубицу да би видео је ли опала вода са земље.
И врати се к њему голубица, и гле, у кљуну јој лист маслинов...
И тако позна Ноје да је опала вода са земље.
(1 Мој. 8: 8-11)
Српска Истински Православна Црква шаље апел свим Помесним Истински Православним Црквама да преко својих Свештених Синода, епархија и парохија прикупе помоћ за многобројне жртве до сада незапамћених поплава у Србији и Републици Српској.


Као што вероватно знате, наш народ је задесила највећа несрећа у последњих сто година. Делови Србије и Републике Српске погођени су незапамћеном катастрофом. Многи градови и села су поплављени, десетине хиљада људи је за стално или привремено остало без својих домова. Евакуисани су и пребачени у центре за привремени смештај. Напустили су своје домове не поневши ништа осим гардеробе на себи. Надолазеће воде, бујице и клизишта уништиле су њихове домове, имања, оранице и стоку. Иако држава Србија и српски народ чине све што је у њиховој моћи како би задржале катаклизмичну ситуацију под контролом, свака па и најмања помоћ више је него добродошла. И многе официјелне православне и инославне цркве показале су велику солидарност и спремност да покрену акције сакупљања помоћи жртвама поплаве.   
Ваша Блаженства, Високопреосвештенства и Преосвештенства, били бисмо изузетно благодарни ако би се Истинско Православље широм васељене одазвало на наш апел и прикључило акцији помоћи жртвама катастрофалне поплаве, уплатом новчаних средстава на рачун који ће се користити за директну помоћ најугроженијима на лицу места, у организацији Српске Истински Православне Цркве. За новчана средства која прикупимо овом акцијом организоваће се куповина основних дуготрајних и конзервираних намирница, пијаће флаширане воде, неопходних лекова, дечијих пелена, препарата за хигијену и дезинфекцију и свега осталог томе сличног, што ће групе наших верника волонтера, предвођене свештенством, предавати најугрожнијим грађанима Србије и Републике Српске који су ових дана били погођени катастрофалним поплавама.

Молимо Вас и за усрдне молитве Ваших цркава за умилостивљење Господа према многострадалном народу нашем да Благи и Човекољубиви Бог буде милостив и предусретљив, да одврати сваки гнев уперен на нас, и избави нас од блиске и праведне своје претње, и да нас помилује.   

Ваша братска помоћ за Србију не само да ће бити она маслинова гранчица Нојеве голубице која ће у овом тренутку нашем многострадалном народу олакшати патњу и пружити наду, него ће му уједно, као какав појас за спасавање, донети спознају да је мистична Нојева баркаИстински Православна Црква уз њега, и да му је духовно избављење од потопа великог отпадништва ту, на дохват руке. 


6/19. 5. 2014.

Смирени Акакије, епископ Утешитељевски
председник Архијерејског Савета
Српске Истински Православне Цркве 
                                                                            

Нема коментара: