уторак, 4. децембар 2012.

СЛАВА МАНАСТИРА КОШТУНИЋИ

Владика са свештенством, монаштвом и ходочасницима коштунићке славе светог Ваведења
Ове године је први пут прослављена манастирска слава новооснованог манастира Српске ИПЦ на Равној Гори. Манастир Коштунићи се налази на периферији истоименог равногорског села. Основан је почетком прошле године (2011.) тако што је део монаха
Кирилометодијевског манастира СИПЦ из Врдника са Фрушке Горе уз помоћ богољубивих добротвора купио напуштено сеоско имање  са намером да баш на том месту, у самом срцу Србије, оснују своје ново монашко станиште. Манастир Коштунићи, поред катакомбних услова живота, налази се у развојној фази, услед сиромаштва, постепене и веома отежане обнове оронулих постојећих објеката као и изградње нових. Услед таквих околности изградња макар и малог, скромног храма, у контексту засебног објекта, још увек је немогућа те су монаси сместили привремени параклис у једну од просторија главне двособне куће.

Господи, Господи призри с небес и вижд и посјети виноград сеј...
Настојатељ манастира Коштунићи јеромонах Нектарије и јереј Стефан
Манастирска слава - празник Ваведења Пресвете Богородице је скромно али достојно прослављена светом Архијерејском литургијом уз не мали број гостију са обзиром на временске околности свежег снежног покривача и опасних поледица на планинским путевима. Свету Архијерејску литургију предводио је преосвећени владика Акакије уз саслуживање свештенослужитеља СИПЦ. После свете литургије владика Акакије је са настојатељем манастира Коштунићи - јеромонахом Нектаријем преломио славски колач, а потом је уследила трпеза љубави.
Владикина литургијска беседа


Освећење славког колача и кољива

Слава тебје Христе Боже, апостолов похвало, мучеников радованије...


8 коментара:

Dijaspora је рекао...

Na mnogaja ljeta preosvesteni Vladiko, casni Oci i bratijo! Na tom mjestu Gospod projavi novog vozda, spasitelja Srbskog naroda, vjere i drzave. A po volji Bozijoj spasit ce se i Svetosavko Pravoslavlje, od saradnika sa istim trajnim neprijateljima Pravoslavlja. “Tvrd je orah vocka cudnovata, zube slomi al’ je ne polomi”!
Ravna Gora pobediti mora!
Spasi Boze ostatak Svoj!
Svetosavska Dijaspora

Svetovnjak је рекао...

Pomaze Bog, vaistinu!
Zbog cega se “ekonomise” sa kalendarom i svetovanjem Svetitelja? Niko ne moze da menja kalendar niti dan Svetiteljev, i postavlja sebe iznad casti Svetiteljeve, zbog nekih “odlozivih” svetovnih rituala!
Na taj nacin su nam novotarci i ekumenisti poceli praviti pometnju u kalendaru i to im je bilo glavno orudje da najedaju Pravoslavlje i cistu blagodat od Gospoda, a pokazalo se koliko su sa tim uspeli i dokle smo svi stigli!
Ili ce se slaviti svetitelj kako treba i kao se nalaze, a ne drugi toga dana; koje cemo zajednicki skrnaviti, ili cemo iskusenjem lukavijeh, polako postati slicni novotarcima i delom skrenuti sa blagoslovenog puta, pokroviteljstva i predstavnistva Svetiteljeva! Sveti ispovednik Vladika Filaret, je svojim mucenistvom opominjao na sve to i moramo vise da uradimo da budemo dostojni imena Njegovog i predstavnistva pred Gospodom za nas koji biramo samo tesan put itine!
Sve za Pravoslavlje, Pravoslavlje ni za sta!

serbiantrueorthodox је рекао...

Бог помогао!
По правилу светац би требао да се слави на дан када се упокојио или када је мученички скончао. Но, дешава се да тај дан падне на неке празнике када се по црквеном типику не може узети служба том светитељу те некада црква премешта датум његовог прослављања обично на датум када се слави светитељ чије је име он носио.
Друго, поједини светитељи који су својим животом и поукама важни за неке временске периоде живота цркве и чије прослављање подстиче верне на подржавање њиховог живота. Ако се током године њихов дан поклопи са неким празником (те се због тога њихова служба тог дана изоставља) или једноставно падне на радни дан, црква њихову службу, тј. њихов датум празновања премешта на најближу суботу или недељу како би верни народ био у могућности да узме учешће у њиховом празновању у што већем броју. Ето то је поента сваке икономије - снисхођења, тј. благоразумног домостроитељства да се ради веће духовне користи наруши неко правило.
Ове године праздновање св. Филарета пада у петак 14. децембра, те би због радног дана једва могао да се нађе неко да буде за певницом како би служба могла да се одслужи, а да неговоримо о присуству верног народа. А пошто владика путује за Русију 13. неби могла да буде ни архијерејска литургија...
Све ово је узето у обзир када је донета одлука да се св. Филарет отпразнује уместо петка на најближи нерадни дан.
И молим вас да не мешате отпадничко, погубно икономисање са питање вере са благословеном црквеном икономијом као што је ова у вези померања датума празновања новопрослављеног светитеља.

Уредништво блога СрбинИП

Анониман је рекао...

Помоз Бог,
брат "световњак" је помешао дан светитеља, његов празник, који се не помера и који се слави увек истог датума, са службом светитељу која у црквеној пракси може да се помери на најближи нерадни дан када је то потребно да би што више људи могло да јој присуствује и на тај начин укаже поштовање светитељу. Дакле, ураво се таквим поступком светитељу исказује посебна част.
Са малим закашњењем срећна слава оцу Нектарију и манастирском братству у Коштунићима!

Анониман је рекао...

Оазе православља у пустињи глобалне апостасије...
Да се умноже!
Амин, Боже дај!

Svetovnjak је рекао...

Samo da strogo pazimo i strazimo da nam "lukavi" ne pusti neku fatamorganu ili mirazu, pa da tako gordo samouvereni i zavedeni zalutamo u krug u pustinjskoj pescanoj oluji!

Анониман је рекао...

Сиромаштво, оскудица СИПЦ на нај бољи начин сликовито приказује где је данас Србија и у њој православље. Ниодкуд помоћи. И нико не излази из јереси. Грех је у Србији домаћин.

Svetovnjak је рекао...

Jedina i prava pomoc dolazi samo od Gospoda i po Njegovom blagoslovu!Dok se srbski "domacini" ne pokaju za grehove i istinski okrenu Bogu - nece biti pomoci!A nece biti pomoci ni licemerima koji u velikim sinagogama spominju Bozije ime uprazno a gordo slede put Antihrista!Pokajte se Srbi jer se primice carstvo nebesko!