понедељак, 27. август 2012.

РЕАЛНОСТ СЕРГИЈАНИЗМА



Епископ Трентонски и Северно-Амерички СТЕФАН

Нас често оптужују да смо опседнути старим календаром – као некад староверци њиховим обредима – да смо опседнути екуменизмом, али посебно да смо опседнути сергијанизмом.
Кажу да ми, иако живимо у слободном друштву, настављамо да неправедно оптужујемо Руску Цркву за отпадништво, не узимајући у обзир сву сложеност проблема, и "немогућност" опстанка Цркве под комунистичким властима без Декларације Митрополита Сергија (Страгородског), који је покушао да "спасе" Цркву. Кажу да истрајавамо у осудама Митрополита Сергија упркос чињеници да је Патријарх Алексеј II наводно признао да је то била грешка и узео тај грех на себе. Није ли време да и ми опростимо и заборавимо? Али како да заборавимо, ако сергијанизам још увек немилосрдно разједа Цркву Христову, све до данашњег дана?!
Речи Декларације Митрополита Сергија "ваше радости су и наше радости" важе и даље. Комунистичка идеологија "ко није с нама, против нас је" и даље господари над њима, упркос чињеници да је данас реч "демократа" заменила реч "комуниста".
Сергијанизам је живи, богопротивни, разорни и изузетно активни организам унутар организма цркве, који не само да постоји и даље, него такође наставља да остварује свој гнусни анти-хришћански план.
Ми знамо да су безбожне власти као крпу поцепале старинску руску душу и да је тој души као никада пре потребно исправљање и обнова у Духу Божијем, како би се опет подигла у страху Божијем. Видимо ли ми да тако нешто данас долази од Московске Патријаршије? Московска Патријааршија "у маниру Страгородског" спроводи наредбе актуелних безбожних власти, како би из из свести верних уконила све што није у служби тих власти или новог светског поретка, тј. антихриста.
На основу чега ми актуелне власти називамо "безбожним"? Православни владари су се у своме тешком служењу ослањали на Бога, док је актуелна власт себе одвојила од цркве. А пошто су се одвојили од цркве, одвојили су се и од Бога! На основу чега се Патријарх моли "за богочувану отаџбину, власти и оружане снаге"? Ако актуелна власт сматра да је богочувана, зашто су избрисане речи "Крст је символ Царске власти" из егзапостилара за празник Воздвижења Часног Крста"? "Крст је чувар целог света! Крст је символ Царске власти! Крст је утврђење верних! Крст је слава анђела и пораз демона!"
Хајде да наведемо још један пример из тропара св. Георгија Победоносца: "Као ослободитељ заробљеника, заштитник сиромаха, лекар болесника, помоћник царева, победоносче, великомучениче Георгије, моли Христа Бога да се спасу душе наше". Из свих нових издања избрисане су речи: "помоћник царева"!
Чак и ако ове измене нису начињене по наредби власти, оне ипак представљају манифестацију сергијанизма. Јер нису комунистичке нити актуелне власти уклониле свако помињање благочестивих царева из литургијских књига, него су то учиниле – црквене власти! Књиге које садрже овакве измене нису штампане под совјетском влашћу, него данас, у новој "слободи".
Нова светска влада, после погубљења Помазаника Божијег, прихватиле се преваспитавања нових генерација у складу са својим програмом, а Московска Патријаршија удворички спроводи њена наређења, како Руси не би сазнали, или како би заборавили, без икаквог спомена, да су племенити Цареви побеђивали непријатеље силом Крста Господњег и молитвама, уз помоћ светих угодника Божијих.
У току су припреме које треба да доведу до прихватања нове светске владе. Митрполит Сергије (Страгородски) је продао слободу Цркве и њено ропство траје до данашњег дана. Ако патријарх тврди да су они "слободни", тиме само доказује да до дана дашњег разарају све што је у вези са црквом како би удовољили властима, држећи се совјетског слогана: "не из страха него по савести".
Црква Христова је саборна. И не може бити другачије. Када је, на ком сабору јерараха МП, донета одлука да се избришу неке ствари литургијских књига које су писали Свети Оци Цркве? И на основу чега? 
Сергијанизам наставља да цвета и спроводи свој деструктивни програм. Хајде да не затварамо очи под изговором "праштања", јер бисмо тиме омогућили њихову обману. Нека нас Бог избави од тога.

19. фебруар 2012. 

ROCOR

Нема коментара: