петак, 13. јул 2012.

Владика Акакије осветио нове Антиминсе



Дан пре празника светих Првоврховних Апостола Петра и Павла када Црква прославља спомен свете чудотворне иконе Мајке Божије Тројеручице, Епископ Ресавско-шумадијски Господин Акакије служио је Свету Литургију у светопретечином храму Новостјеничког манастира, на којој је осветио нове антиминсе за храмове Епархије Ресавско-шумадијске. 

Владика Акакије после освећења потписује антиминсе

 За нашу Српску ИПЦ ово је важан догађај, а то стога што су наши свештенослужитељи до сада служили на услужним антиминсима сестринских Цркава Грчке и Руске из простог разлога што наша отачаствена Црква није имала свог епископа.

За читаоце који не знају шта је тачно антиминс наводимо следеће кратко објашњење: 
Антиминс (лат. ante-mnesa — уместо трпезе) је литургијско платно на којем су представљена страдања Христова и полагање у гроб, које се полаже на часну трапезу, у олтару Цркве. На њему се врши Света литургија.
По традицији, очуваној из првих векова, антиминс замењује освећени олтар. Без антиминса се не може служити Литургија. Сваки православни свештеник прима антиминс од свога епископа, чији потпис гарантује постојање светог заједништва које постоји између епископа и свештеника. Сходно седмом канону Седмог васељенског сабора, Архијереј приликом освећења антиминса ставља у њега делић моштију. Антиминси се освећују пре или у току Литургије, по чину изложеном у Архијерејском чиновнику и остају на Часној трпези седам дана у току којих се на њима сваки дан служи света Литургија. У натпису који се налази на доњем делу антиминса, спомиње се храм у којем је антиминс освећен, датум освећења, име Архијереја који га је осветио, а такође и назив храма коме се антиминс даје.




Нема коментара: