понедељак, 7. мај 2012.

Чудесно пронађени портрет св. Варнаве српског, патријарха - мученика


Овај портрет оца нашег свештеномученика Варнаве обретен je у Београду чудесним образом. Пронађен је бачен на улици уз неки отпад, старудије и шут. Пронашао га је чтец Урош Манчић који наводи да је на необјашњив, чудесан начин са прилично великог растојања, у пролазу, његов поглед био привучен овим портретом између мноштва старих бачених ствари. Иначе, портрет је рађен ретком техником веома финог уметничког ретуширања фотографије темперама на картону. Са обзиром на то он има и уметничку вредност. Урађен је почетком тридесетих година у време када је св. Варнава већ постао Српски Патријарх јер је млад, а на њему су бели клобук и зелена архијерејска мандија - знамења Српског Патријарха. На полеђини портрета изшврљане су увреде светитељу Божијем очито од стране безбожних комуниста јер су уз подругљиве натписе нацртане петокраке. Ови натписи на полеђини очигледно нису исписани новијег датума него носе жалосни печат безбожног, комунистичког периода историје наше многострадалне отаџбине. Чудесно обретени портрет патријарха - мученика Варнаве уручен је његовом преосвештенству Владики Акакију. 
Ово чудесно обретење портрета може се сматрати и првим малим али очигледним чудом, тачније светитељевом подршком покренутој иницијативи за канонизацију, тј. прибројавању од стране Српске ИПЦ св. патријарха Варнаве збору светих свештеномученика.

Фотографија овог чудесно обретеног портрета коју овде на нашем блогу ексклузивно објављујемо претрпела је неке незнатне фото-шоп корекције уклањања мноштва мањих механичких оштећења, додавања натписа и оквира. 
Свети Варнаво моли Бога за нас!

2 коментара:

ЈОВАН БАТАЈНИЧКИ је рекао...

Благодарим! Свети оче Варнаво моли Бога за нас!

serbiantrueorthodox је рекао...

Није на одмет приметити и следеће: Прадеда чтеца Уроша Михајло Манчић, угледни скопљански кројач и српски национални прегаоц био је блиски пријатељ епископа Велешко-дебарског Варнаве (Росића), будућег Српског патријарха. Можда није случајно што је баш чтец Урош удостојен да обрете овај благословени потрет.