уторак, 5. октобар 2010.

ДАНАС ИЗАБРАН НОВИ ПРВОЈЕРАХ ГРЧКЕ ИПЦ

Новоизабрани Првојерарх Грчке ИПЦ његово Блаженство г. г. Калиник Архиепископ Атински и целе Јеладе

На данашњем заседању Свештеног Синода Грчке Истински Православне Цркве изабран је њен нови Првојерарх његово високопреосвештенство митрополит Ахајски и целог Пелопонеза г. Калиник.

Редакција блога СИП честита новоизабраном Првојерарху Грчке ИПЦ са молитвеним жељама да му Господ да духовну снагу и свако здравље за тако одговорно место и да као Првојерарх и председавајући Синодом Грчке ИПЦ право управља речју Христове истине.

На многаја љета Владико! Ис пола ети Деспота!

Како незванично сазнајемо настројење комплетног епископата које је учествовало у избору новог Првојерарха је било једнодушно у томе да се из поштовања изабере неко од старијих епископа. Најстарији по хиротонији архијереј и по очекивањима многих  сигурни наследник Архиепископског трона, његово високопреосвештенство г. Акакије митрополит Дијавлијски због старости и лошег здраственог стања одрекао се своје кандидатуре. Митрополит Еврипски и Евијски г. Јустин се такође налази у поодмаклим годинама и лошем здравственом стању, те су као једини старији кандидати остали само митрополити Максим Солунски и Димитријадски и Калиник Ахајски и целог Пелопонеза.


Од једанаесточланог бирачког тела састављеног од епископа Грчке ИПЦ 8 је гласало за Митрополита Калиника, а 3 за Митрополита Максима.


Устоличење новог Архиепископа одржаће се 17. октобра (по грађанском календару) у Катедралном храму Атинске Архиепископије светог Атанасија Великог у Атини - Неа Филаделфиа.

Како је познато Владика Калиник је још носио и титулу егзарха Западно и Источно – европског те се и Српска ИПЦ налазила под његовим епископским старатељством. Наш блог СИП је објавио критички текст на тему  његове епископске бриге према Србији са којом већ више од једне деценије нисмо били задовољни, тако да смо неколико пута званично од Свештеног Синода тражили промену надлежног Архијереја за нашу Отачаствену Цркву. (Овде погледај) 
Вест о  избору високопреосвећеног Владике Калиника за Првојераха Грчке ИПЦ веома нас је обрадовала јер је сам Господ премудро устројио да кроз овај догађај дође до неминовних промена како у Грчкој тако и у Србији јер ће ускоро бити изабрани други епископи који ће преузети сада већ упражњена места митрополије Ахајске и Пелопонеске као и старатељство о Српској ИПЦ. 

Уз то, познато је да је Владика Калиник био јединствени противник сједињења Грчке ИПЦ са Руском ИПЦ и вероватно ће са оваквом новонасталом ситуацијом можда бити усложен и успорен процес сједињења двеју помесних Истински Православних Цркава Грчке и Русије који је у време председавања приснопамјатног Архиепископа Хризостома II био на самом прагу остварења. Не једном је приснопамјатни Владика Хризостом говорио да би волео да се за његовог живота деси сједињење, тј. ступање у општење Грчке ИПЦ са Руском ИПЦ, та жеља му се нажалост није за живота испунила.


Нема коментара: