субота, 15. новембар 2008.


+ Митрополит Виталије
Првојерарх Руске Православне Заграничне Цркве

14/27 октобар 2001.године

Муч. Назарија,
Менсонвил, Канада

ПОСЕБНА ИЗЈАВА МИТРОПОЛИТА ВИТАЛИЈА


Свето-Преображенски скит
Руске православне ЗаграничнеЦркве,
Менсонвил, Канада

У вези са трагичним развитком противцрквених догађаја последњих дана, сматрам за свој Архипастирски дуг да изјавим да одлучно осуђујем следећа дела савремених учесника „разбојничког сабора“, на коме сам одбио да присуствујем због непокајаности архијереја који су заузели нови курс зближавања са лажном црквом – Московском Патријаршијом и евхаристијског општења са екуменистима: 

1) Противзакониту узурпацију црквене власти од стране неправо-мислећих архијереја.
2) Неосновано и грешно окривљавање мене да „подржавам расколнике“ (ја никоме не дозвољавам да „расколницима“ и „бунтовницима“ називам верне пастире и паству наше Свете Православне Заграничне Цркве).
3) То што ме држе у кућном притвору уз чуваре, са знањем и „благословом“ архијереја који су према мени непријатељски настројени
4) Насилно и подмукло, без мога знања, исељавање из мога дома мог личног секретара – чиме сам фактички лишен неопходне здравствене неге која ми је нарочито потребна после повреде руке, од које бол постаје све јачи након што је то лечење прекинуто.
5) Неуљудно и похлепно изнуђивање мога потписа на попис имовине која ми је преписана ( и то уз недозвољиво повишен и заповедан тон).

У жељи да спречим погубне последице неканонских дела тог „сабора“, која су усмерена на различите форме дијалога или сједињења са екуменистима или са тзв. „светским православљем“, видећи одсуство жеље код већине архијереја да умире и успокоје невиђену смутњу међу нашим свештенослужитељима и паством, а такође узимајући у обзир молбе неколицине преосвећених архијереја и многобројних чеда Заграничне Цркве, ја уз одговорност изјављујем, да повлачим, у складу са тачком 34. Статута РПЦЗ, свој потпис са акта о мом добровољном одласку у мировину и предаји мојих пуномоћи архиепископу Лавру. Моје име као и до сада треба да се произноси на богослужењима у свим храмовима Руске Православне Заграничне Цркве. У случају непредвиђених околности, привремено држање пуномоћи Заменика Првојерарха РПЦЗ – док архијереји Заграничне Цркве који су сачували верност Православљу не изаберу новог Првосветитеља – завештава се епископу Канском Варнави.
Опет и опет позивам на покајање архијереје који су одустали у вери, а све верне Архипастире, пастире и Богољубива чеда истинске Цркве Христове позивам на непоколебиво стајање у Истини и једномислено и једнодушно уједињавање против „синова противљења“, узносећи при томе непрестано ватрене молитве Господу нашем Исусу Христу, молећи од Њега милост и помоћ.

Нека нас све благослови Господ Бог молитвама Пречисте Његове Мајке Пресвете Богородице, и нека нам помогне Својом благодаћу да одолимо лажи, неоправеданом насиљу и Одступништву.

+Митрополит Виталије

Нема коментара: