понедељак, 6. мај 2024.

ВАСКРШЊА ПОСЛАНИЦА СИПЦ

 

Српска Истински Православна Црква

ВАСКРШЊА ПОСЛАНИЦА 2024.

Архијерејски Савет СИПЦ

под председавањем г. Акакија,

Епископа Утешитељевског.

Свим верним чедима Светосавске Цркве

честитамо празник над празницима

Светло Васкрсење Христово:

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Ово су великорадосне речи које су свети анђели на данашњи дан објавили женама мироносицама. Оне су са своје стране ово јавиле апостолима. А то су и сами апостоли на данашњи дан објавили целом свету „са краја на крај васељене“ (Рим. 10:18). А прејемници апостолски у лику служитеља Једне Свете Саборне и Апостолске Цркве сваке године ово исто објављују својој пастви и целом свету, од истока до запада, од севера и југа. 

Ево, данас то исто свечано понављамо и ми, и како нам радосно звучи тај анђелски поздрав – „Христос воскресе!“, и какво свето усхићење испуњава наше душе  када га међусобно размењујемо и потврђујемо отпоздравом - „Воистину воскресе!“

Само две речи чине тај поздрав, а он је за нас тако важан и преважан, преиспуњен животом, надом и радошћу. Када га чујемо  срца наша заиграју, а душе уздрхте од неке тајанствене радости и ми осећамо како се истог тренутка у нама рађа нешто ново, добро и светло, плаче нам се од некаквог неовоземаљског радосног усхићења.

Зашто тај поздрав у нама изазива тако узвишена благодатна осећања? Зато што је Христово Васкрсење основа наше вере, оправдање наше наде, једина права светлост и једина права утеха нашег живота. „Јер ако Христос није устао, узалуд је вера наша“ (1. Кор. 15:17), варљива би била и нада наша, ми би као и пре чамили у власти греха, ђавола и пакла. Цео наш хришћански живот, сав наш труд по Богу и задобијање спасење било би узалудно, бесмислено и бесциљно. „Јер ако се само у овоме животу надамо у Христа јаднији смо од свих људи“ (1. Кор. 15:19)

„Но заиста је Христос устао из мртвих“  (1. Кор. 15:20), говори апостол. О, неизмерне радости наше, јер ми верујемо у Христа распетог и васкрслог и поново долазећег у слави!

И пошто је Христос васкрсао, победивши смрт и пакао, онда је он заиста и Син Божији, а када је тако, онда је и Његова крсна жртва искупљења примљена Богом. Тиме смо ми спасени и ако хоћемо да пођемо за Христом, дата нам је могућност да не будемо поново робови греха, ђавола и пакла, а самим тим и вечне смрти, јер су врата рајска, врата вечног живота Христовим васкрсењем за све који у Њега верују отворена.

И тако, већ овде на земљи, таму безнадежног смртоносног адског очаја разгони зора „незалазног дана“ новог будућег живота – Живоносно Васкрсење Христово, а тамо – када сиђемо у гроб, све нас дочекује својом неисказаном светлошћу божанства свепросвећујуће Сунце Правде које је данас засијало из гроба.

О, нека и све нас грешне и недостојне васкрсли Господ удостоји те велике милости своје!

И када се сви ми тако данас радујемо у васкрслом Господу, са надом на васкрсење и живот вечни, какво ли ће тек бити наше весеље „када ту радост будемо имали испуњену у себи“ (Јн. 17:13)?!

Да, тада ћемо уз спознају да се та радост у Господу неће никада прекратити, то јест, „да је нико неће узети од нас“ (Јн. 16:22), и то не током једног или неколико дана, као сада током васкршњег празника, већ ћемо свагда и увек са анђелима непрестано славити победника ада и смрти Христа васкрслог са поменутим сверадосним и свепобедоносним поздравом: 

Христос воскресе!

Христос воскресе!

Христос воскресе!

О Васкрсу, лета Господњег 2024.

Ваши молитвеници пред Васкрслим Господом

Епископ утешитељевски АКАКИЈЕ

Епископ шумадијски НЕКТАРИЈЕ

 

Нема коментара: