среда, 5. јануар 2022.

БОЖИЋНА ПОСЛАНИЦА СИПЦ

 

СРПСКА ИСТИНСКИ ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

БОЖИЋНА ПОСЛАНИЦА 2021.

Архијерејски Савет СИПЦ

под председавањем г. Акакија, Епископа Утешитељевског 

Свим верним чедима Светосавске Цркве

честитамо велики и радосни празник Рођења Христовог:

МИР БОЖИЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ!


„Христос се рађа, славите!

Христос са небеса, у сусрет му изађите!

Христос на земљи, узносите се!”

(Ирмос прве песме канона на Божић)

Већ неколико недеља уназад, у нашим храмовима чујемо овај посебно радосни богослужбени позив, којим нас Црква припрема да на достојан начин прославимо величанствени празник Рождества Христовог. Хајде, да се подробније упознамо са његовим садржајем.

Христос се рађа славите! Зар на свету има радоснијег и важнијег догађаја од Рођења Христовог, па самим тим и повода за празник над свим празницима и славља над свим слављима?

Земаљски народи славе разне историјске догађаје и личности који су у нечем допринели њиховом животном унапређењу и благостању. Славе разне догађаје и личности који су их сачували од несреће и пропасти или им донели избављење и слободу. О тим славним догађајима и личностима прича се са великим усхићењем и захвалноћу, они постају део традиције и етоса тих народа и као таквима им се приноси свенародна захвалност и поштовање.

У поређењу са земаљским значајним догађајима и личностима, какав однос треба да имају народи према значају овог небоземног догађаја и ове небоземне, богочовечанске личности, то јест, према Рођењу Господа Бога и Спаситеља нашег Исуса Христа? Са значајем рождества Исуса Христа, Сина Божијег ни једна се земаљска величина не може поредити. Са Њим, Који је ради нас људи и ради нашега спасења, како исповедамо у Символу наше вере, сишао са Небеса и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве и постао човек. Са Богом, Који оставља Небо и свој сведржитељски Престо и на тајанствен, надприродан, бесемен начин, прима тело од Пречисте Приснодјеве (Увекдјеве) Марије; Прима на себе тело и обожује човечанску природу, предаје нам светињу јеванђелске богооткривене Истине, и ради искупљења рода људског трпи пљување, бијење, ударање и крсну смрт. Васкрсава из мртвих, разара царство ђавола, сатире смрт и грех, и даје нам да деца Божија постанемо (Јн. 3:1).

Ето, какав се неизрециви и незамисливи Добротвор рода људскога слави данас. Прослављајмо га зато слављем великим, обраћајући к Њему, све своје мисли! Кличите у славу Његову молитвеним благодарењем; размишљајте и једни са другима разговарајте о Њему у својим домовима при састајању и дружењу; величајте Га сваким славословљем, којим се може изразити Његова слава и наша захвалност Њему; Просвећујте оне који мало или нимало знају за човекољубље Рођеног од Дјеве Спаситеља. Хвалите Га уснама својим, а пре свега животом, трудећи се да ускладите свој живот са Његовим Јеванђелским учењем.

Христос са небеса, у сусрет му изађите! Нама је познато да је Христос при свом Првом доласку, сишао са небеса, и оваплотио се од Дјеве Марије. Исто тако, знамо да ће Он при Другом доласку, доћи са небеса у сили и слави (Лк.9:26), како су то при Вазнесењу најавли анђели: Овај Исус који се од вас вазнесе на небо, тако ће исто доћи као што га видесте да одлази на небо (Дел. 1:11).  Проповедајући да је Христос дошао са неба, Света Црква нас све позива у сусрет Њему. А ко би од нас, браћо, одбио такав благослов над свим благословима – да изађе у сусрет Господу? Али како да сретнемо Цара Небеског, нашег Господа и Спаситеља? Молитвеним призивањем браћо, јер је речено: „Господ је близу свих који Га призивају, свих који Га призивају у истини“ (Псaл. 145:18) и Призваћеш и Господ ће те чути: још док говориш, рећи ће: ево дођох”(Ис.59:9). Молитва је наш излазак у сусрет Христу, приближавање Њему, како домаћа, тако и саборна, храмовна, богослужбена молитва. И зато, ако ко жели да сретне рођеног од Дјеве Христа, нека редовно похађа богослужења у светињи православних храмова. У црквено-молитвеним сабрањима, Христос је по свом благодатном обећању, Јер где су два или три сабрана у име моје, онде сам ја међу њима” (Мат. 18:20), увек мистично присутан. Нарочито на божаственој литургији, кроз Тајну Евхаристије, где Он кроз свету тајну Причешћа улази у нас и у нама пребива, како каже свети Златоусти, „као што си прихватио да у пећини и у бесловесним јаслама лежиш, тако прихвати да уђеш и у јасле моје бесловесне душе и у моје оскрнављено тело...“ (2. мол. пред Свето Причешће). Још се његово присуство, како сведочи св. Амвросије Милански, у храму огледа „при чтенију речи Божије, где је Он, као Онај који хода, присуствује и говори, близу оних који Га траже“. Срешћемо Га још и међу гладнима, жеднима, бескућницима, сиромасима, болеснима, утамниченима, јер је сам Господ рекао: Заиста вам кажем: кад учинисте једноме од ове моје најмање браће, мени учинисте” (Мат. 25:35-40).

Христос на земљи, узносите се! Наша брижна мајка, Света Црква, позива нас да се током овог великог празника умом и срцем узнесемо са земље на небо. Јер је Исус Христос управо зато и дошао на земљу да нас узнесе на небо: узећу вас к себи да где сам ја, будете и ви” (Јн. 14:3). На ово нас подсећа и свети апостол Павле: „Наше живљење је на небесима, откуда очекујемо и Спаситеља Господа Исуса Христа“ (Фил.3:20). Господ није сишао на земљу да би овде основао своје царство, како су то од Њега очекивали прилепљени за земљу Јудејци. Напротив, његов долазак на земљу збио се ради тога да нас учини наследницима Царства Небеског које обећа онима који Њега љубе” (Јак.2:5). Господ је рођен у јаслама без икакве земаљске славе, како ми не би своју пажњу поклањали слави земаљској и да, удаљивши се од света, имамо ум свој вазда к небу уздигнут. И баш је празник Рождества нашег Спаситеља најприкладније време за наше престројавање к небу. Баш на Божићни празник позвани смо да се одрешимо привезаности за земаљско и пролазно и да ум свој усмеримо ка небеском и вечном, како би задобили спасење душа наших.

Са оваквим надахнућем, желимо свим верним чедима Светосавске Српске Цркве срећну наступајућу 2022. годину, са вером и надом да ће бити благословена, да ће донети духовни препород свакој људској души, и нашем многострадалном народу у целини. 

Овај духовни препород могућ је само кроз истинско покајање и саборно учешће свих нас у тајни Тела Христовог, у Коме дејствује Дух Свети – Дух Истине и Љубави, а спасоносно благодатно дејство могуће је само кроз Истинску Цркву Христову.

Нека рођени од Дјеве Господ зато благослови нашу свештену борбу за препород и напредак истинске Отачаствене Цркве, која се попут Витлејемског Богомладенца нашла у смиреним јаслама катакомбног служења Богу и српском народу.

Са таквим молитвеним жељама, призивајући благослов Божји на све вас, још једном вас поздрављамо светосавским Божићним поздравом:

Мир Божији – ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Утешитељево, о Божићу 2021. године

Ваши молитвеници пред Витлејемским Богомладенцем,

+Епископ утешитељевски АКАКИЈЕ

+Епископ шумадијски НЕКТАРИЈЕ

Нема коментара: