петак, 5. јануар 2018.

БОЖИЋНА ПОСЛАНИЦА СРПСКЕ ИСТИНСКИ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ


СРПСКА ИСТИНСКИ ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
БОЖИЋНА ПОСЛАНИЦА

Архијерејски Савет СИПЦ
под председавањем г. Акакија,
Епископа Утешитељевског

Свим верним чедима Светосавске Цркве
честитамо велики и радосни празник Рођења Христовог:
МИР БОЖИЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Господ нас је, ево, опет удостојио да доживимо ове светле и радосне празничне дане јављања свету Сина Божијега. Какав предиван празник! Какво прекрасно славље! Уста остају нема пред светињом Витлејемске ноћи, док срце с трепетом слуша ангелско појање: „Слава на висини Богу, и на земљи мир, међу људима добра воља!“
Ово је време радости и благодарења, и на то нас света Црква позива. „Христос се рађа – славите!“, кличе она,  „Христос с небесау сусрет му изађите! Христос на земљиузнесите се! Певај Господу сва земљо! У весељу пој народе!Јер Он се прослави!“
Како да се не радујемо, како да не ликујемо, браћо, у ове свете божићне дане? Коначно  се испуни оно на шта је хиљаде година чекао у грехе погружени људски род, који је већ очајавао због свога спасења. Испунила се велика тајна благочешћа – Бог се јави у телу (1Тим. 3, 16) и са људима поживе, да би нас спасао: искупио од греха, проклетства и смрти, и да би нам даровао нов блажени живот. Грануло је Сунце правде и обасјало цео свет Својом Божанственом светлошћу. Оно нам је дало разум да познамо Истинитога и да будемо у истинитом Сину Његовом Исусу Христу (1. Јов. 5, 20).
Но, да ли сви Срби, па и целокупно савремено човечанство, цене и осећају сву величину и узвишеност овога празника?
Нажалост, пало Српство, са палим човечанством, поново безумствује, чак још и горе него што је то било пред Рођење Христово. Јер тада су људи живели у тами и сенци смртној (Мат. 4, 16), не знајући још за Христа Спаситеља. А сада Га знају, и искупљени су Његовом Пречистом Крвљу, али се од Њега одвраћају и чак Га са злобом прогоне, труде се да искорене веру у Њега, па и сам спомен Његов. Савремени богопротивни гордељивци, у својој надменој ароганцији, још увек покушавају да успоставе некакво „слободно“ друштво на земљи, нови поредак ослобођен од Бога, пркосан Богу и противан Божијим законима. У тај погубни бездан увлаче читаво човечанство, па и наш несрећни народ. Сведоци смо великог одступништва, какво свет до сада није видео. Код нас, на пример, на челу државе налази се жена содомита. Тиме као да призивамо гнев Божији. Страшна злодела ове апостасије неминовно ће произвести светску катастрофу што већ прети целом свету, који је од Христа одступио и завете Његове погазио.
Савремени центри моћи, светска финансијска олигархија, обузети лудачком, незајажљивом страшћу властољубља и славољубља, спремни су да покрену нове ратове светских размера и да сву земљу залију крвљу, више него икада, како би наситили своју болесну страст за господарењем над свим народима и како би уништили своје преостале супарнике, а све то ради приготовљења пута за зацарење њиховог мрачног Месије – Антихриста.
Ми већ осећамо предукус будућег љутог ропства на својој кожи, јер је наша отаџбина више од 70 година под безбожничком окупацијом, као жртва опаких Богобораца – Христомрзитеља. То исто видимо и у Русији, као и у целом свету.
Како је то чудно – људи погружени у безверје, као слепи, не виде шта се дешава пред њиховим очима! Зар издаја свега светога и честитога, на свим државним и црквеним нивоима, нашем народу није очигледна?
За нас истински православне хришћане нема другог пута, осим чување савршене верности нашем Господу и Спаситељу, и Светосавским заветима Српства, у ове страшне дане потпуног Богоодступништва. Шта год да се у свету деси, каква год катастрофа, ми знамо да је „С нама Бог!“ како то радосно поје света Црква на дан Рођења Христовог.
А ако је „с нама Бог“, онда се нећемо уплашити њиховог страха, нити ћемо се смутити“. Постараћемо се да још више угодимо Господу, Који ће опет доћи, као коначни Победник, на облацима са славом и силом великом, „да суди живима и мртвима“, како би Он за нас на Суду могао да каже:  „Ходите благословени Оца Мојега; примите Царство које вам је припремљено од постања света“.
Нека непријатељи Христови и безбожници празнују своје „новогодишње празнике“, из којих је избачено најсветије Име Христово; а ми ћемо прослављати Богомладенца Христа „који се нас ради телом родио од Безневесне и Пречисте Дјеве Марије“, онако, како су Га одувек прослављали наши преци, све док на нашим просторима нису завладали западно слободоумље“ и безбожништво.
Од свег срца вам честитамо Празник, возљубљена у Господу браћо и сестре, и молитвено вам желимо да у пуноћи окусите сву радост и духовну сладост великог и преславног Рођења Христовог.
Нека се Богомладенац Христос роди у срцима васцеле Србадијеовде у окупираној Отаџбини, широм окупираних српских земаља, и у расејању. Јарам нашег ропства може збацити само она борба која се води са Њиме и за Њега. „Слобода је“, по речима бесмртног владике Николаја Жичког, „ослобођење од злих људи“ и „служба благоме Богу“. Овај први део ми увек разумемо, а други пренебрегнемо, и због тога слободу изгубимо. Јер не служимо Богу, него својим телесним страстима – и то је онда слобода тела, а ропство духа. Но, без слободе духа, не може се одржати ни слобода тела.
У овој празничној божићној радости, желимо свим верним чедима Светосавске Српске Цркве срећну наступајућу 2018. годину, са вером и надом да ће бити благословена, да ће донети духовни препород свакој људској души и нашем многострадалном народу у целини: Да се Срби ОБОЖЕ, сложе и умноже. 
 Са таквим молитвеним жељама, призивајући благослов Божји на све вас, још једном вас поздрављамо светосавским Божићним поздравом:

Мир Божији – ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Утешитељево, о Божићу 2017. године

Ваши
 молитвеници пред Витлејемским Богомладенцем,

+Епископ
 утешитељевски АКАКИЈЕ

+Епископ шумадијски НЕКТАРИЈЕ

Нема коментара: