петак, 27. мај 2016.

ПРОСЛАВЉЕН ЈУБИЛЕЈ 20. ГОДИШЊИЦЕ ИСТИНСКОГ ПРАВОСЛАВЉА У СРБИЈИ И МЕЂУ СРПСКИМ НАРОДОМ


На празник светих равноапостолних Ћирила и Методија, у Врднику, на Угорама прослављена је 20. годишњица Истинског Православља у Србији свечаном празничном архијерејском литургијом, ломљењем славског колача и малим народним сабрањем уз узношење здравица, песмом гуслара и малим весељем уз традиционална српска кола. Литургијом је началствовао преосвећени епископ Акакије Утешитељевски уз саслуживање преосвећеног епископа Нектарија Шумадијског и клира обе епархије Српске ИПЦ. 
На литургијској беседи преосвећени Акакије је нагласио важност непрекинутог ланца апостолског прејемства од самих светих апостола, преко светих равноапостолних Ћирила и Методија, светога Саве српског, светих свештеномученика Варнаве патријарха српског и Николаја епископа жичког, до данашњих дана у виду истински православног апостолског прејемства чије је извориште свети патријарх Тихон - Руска Загранична Црква и Руска катакомбна Црква, а којег су се удостојили епископи Српске ИПЦ. Преосвећени се дотакао савременог великог отпадништва како у Цркви тако и на народном националном пољу и у том контексту је нагласио да препород нашег многострадалног крстоносног народа српског и његове Светосавске Цркве може доћи само преко Истинског Православља које јесте тренутно мало и слабо али је свакако искра и квасац Истине који могу зажећи огњену буктињу народну и закиселити велико тесто црквено - народног препорода.
По светој литургији преломљен је славски колач и освештано жито у част свете равноапостолне браће Ћирила и Методија, а потом је уследила празнична трпеза љубави уз прикладне говоре, програм и весеље.
































Нема коментара: