недеља, 25. децембар 2016.

Божић или свети Спиридон?

Свети оче Спиридоне моли Бога за нас!
ЧУДО СВЕТОГ СПИРИДОНА
У саборном храму у Каристосу, Грчка, 1930.г.

Празник светог Спиридона се од стране Истински Православних Хришћана слави посебно свечано јер на тај дан "православни" новокалендарци славе католички Божић. У Грчкој на светог Спиридона често можете видети и литије старокалендараца које по улицама села и градова носе икону светог Спиридона како би новокалендарцима показали да се тог дана по православном календару не слави Божић. Пред нама је сведочење о једном чуду светог Спиридона које је многе новокалендарце преобратило у Истински Православне Хришћане.

О чуду Светог Спиридона причала је 1976. г. старица Зиновија Сидери (доживела 102 године), једна од многих сведока који су присуствовали овом догађају, о коме су у то време писале и атинске новине Скрип”.
Ево шта је причала старица Зиновија :
Био је празник Рождества Христовог по новом календару. Ја тада још нисам прешла старокалендарцима. Дошла сам на свеноћну службу у храм Св. Николаја. Храм је био препун народа. Стајала сам са леве стране, поред једног стуба. Изнад мене на том стубу висила
је икона Св. Спиридона , дар Антонија Лумидиса из Пиреја. Икона је била украшена цвећем, које је остало још од празновања светога по новом календару.
Када је свештеник који је служио литургију, отац Сила, после малог входа почео да кади и пева тропар Божића Рождество Твоје Христе Боже наш..., икона Светог Спиридона је одједанпут почела ударати о стуб тако јако да је све цвеће које је било на њој поопадало. Народ се гледајући ово знамење ужаснуо. Свештеник и појци су престали са појањем. Тада је неко из народа повикао: Данас је по старом календару празник Св. Спиридона. Певајте му тропар!“ Појци и свештеници су "занемели". Тог тренутка верујући су сви заједно запевали: Сабора перваго показалсја јеси поборник и чудотворец, Богоносне Спиридоне, отче наш... (тропар Светоме). И тек у време појања тропара Светоме, његова се икона почела полако смиравати да би на крају потпуно престала да удара о стуб.“
Следећег дана, новине Карестини су објавиле саопштење о том чудном догађају. Сви становници Каристоса и околине говорили су о томе и признавали да су старокалендарци у праву.
Касније, 29. децембра, новине Карестини су објавиле:
...Другог дана иконе није било на свом месту. Многи мисле да је намерно склоњена, да се не би и даље расправљало о проблему календара, о којем су правовремено почели да расправљају верујући, од којих је већина прешла старокалендарцима. И тако јавност Каристоса правдољубиво негодује и мисли да се неко злобно поиграва религиозним осећањима и светим иконама, пошто до сада икона није враћена на своје место, упркос инсистирању свих
становника .

Ревнитељ Православног Благочешћа број 12-14 (октобар 1999. - јун 2000)
(Преведено са грчког: „Та Патриа, том VIII, 1988. , стр. 132-133.)1 коментар:

serbiantrueorthodox је рекао...

На спасење празник светог Спиридона!
Браћо и сестре напоменули би само да владика Артемије поред тога што када путује у Грчку служи по новом календару, он овде у Србији саслужује са новокалендарцима?!?
Молим вас, он нашу истинску браћу у Христу старокалендарце Грчке и Румуније сматра расколницима. Па где је ту онда здрава памет? Ко владику Артемија може онда сматрати ревнитељем за православље?!?