среда, 3. април 2013.

Из живота СИПЦ, Велики Пост 2013.

НЕДЕЉА ПРАВОСЛАВЉА

Недеља торжества православља, Утешитељево 2013.

У прву недељу Великог Поста, названу недељом Православља, јер се сећамо славне победе (торжества)  Православне Цркве над јеретица иконоборцина, на Утешитељеву, свету Архијерејску Литургију служио је Преосвећени Епископ Ресавско-шумадијски Господин Акакије
После прочитаног Јеванђеља Владика је верном народу објаснио значај овог празника као и важност, нарочито у ово наше несрећно и смутно време свеотпадништва, самог чина Синодика недеље Православља у којем Црква анатемише јереси и јеретике, како древне, тако и савремене.  По древној пракси на крају Литургије је свечано прочитан Синодик Недеље православља (који се у Православној Цркви чита још од 843. године) где су произнесене анатеме. Иначе, Српска Истински Православна Црква спојила је анатематизме како из Синодика Руске Заграничне и Руске Катакомбне Цркве, тако и из Синодика Грчких старокалендараца, те је служба или чин Недеље православља у Србији и ове године произнесен у целини. Поред древних јеретика, између осталих савремених јеретика анатемисани су новокалендарци, сергијанци и екуменисти. По анатемама прослављени су чувари православља - благоверни цареви и царице као и патријарси и епископи којих се Црква присећа са благодарношћу, упокојенима произносећи „вјечнују памјат“, а живима „многаја љета“.
Недеља правослаља је служба која се у званичним екуменистичким црквама већ деценијама изоставља. Ако се понегде и служи, служи се у скраћеном симболичном, уопштеном виду без анатемизама на јереси, нарочито не на савремене јереси. Анатематизме још само произносе Руска Загранична Црква (Она која није отпала у унију са МП), Руска Катакомбна Црква и Грчки старокалендарци. Ова служба или делови службе намерно су предати забораву јер како да се анатемишу они са којима су званични православци у органском јединству Екуменистичког Савеза Цркава? Лепо је чути да је у Србији барем на једном месту торжествено произносена пуноћа живог (не мртвог, музејског) Синодика православља Воинствујуће Цркве Христове која се и сада као и некада бори против јеретика и предаје их анатеми. Овај догађај сведочи да Светосавска Србија још дише православљем, макар и у илегали Истинског Православља.


МОНАШЕЊА

Равна Гора, Световаведењски манастир Коштунићи. Владика Акакије, настојатељ манастира јеромонах Нектарије и новопострижени монаси Арсеније и схимонах Зосима

Манастир Коштунићи
У монашкој обитељи Ваведење Пресвете Богородице на Равној Гори у Коштунићима пред литургију, у суботу друге недеље Великог Поста, на дан када се прославља свети Алексеј Човек Божији, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа Ресавско-шумадијског  Господина Акакија у Велики ангелски образ – Схиму замонашен је монах Зосима, а у расу - чтец Василије добивши монашко име Арсеније, у спомен светог Арсенија Сремца, другог архиепископа Српског. Одмах по монашење Владика је служио Свету Архијерејску Литургију и новопострижене монахе причестио Животворним Тајнама Христовим.


РУКОПОЛОЖЕЊЕ ЈЕРОЂАКОНА

Владика Акакије са новорукоположеним јерођаконом оцем Арсенијем
На недељу светог Григорија Паламе, о Великом посту 2013. Његово Преосвештенство Епископ Ресавско-шумадијски  Господин Акакије је на Утешитељеву рукоположио монаха Арсенија у чин јерођакона. ДОСТОЈАН!

Нема коментара: