петак, 11. јануар 2013.

Божић на Утешитељеву и Крсна Слава Владике Акакија


Божић је ове године свечано прослављен на Утешитељеву и у Светокирилометодијевском манастиру Врдник, а трећи дан Божића, на дан светог Стефана Првомученика, на Лисинама, прослављена је уз Архијерејску литургију Крсна Слава преосвећеног Владике Акакија.
Редакција блога СрбинИП објављује фотографије са Божићне Архијерејске литургије на Утешитељеву и са прославе Крсне Славе Владике Акакија на Лисинама.

Владика Акакије је на литургијској беседи на светог Стефана између осталог истакао да је Свети Стефан био заштитник српске државе у доба Немањића и да су од времена Стефана Немање сви српски владари носили име СТЕФАН по светом Стефану Првомученику. Такође, напоменуо је, да је Црква св. Стефану осим празника његове мученичке смрти на трећи дан Божића, посветила још један празник: Пренос моштију из Јерусалима у Константинопољ - 2. августа. Владика је све присутне подсетио да се 2011. године у манастиру Лесни његова хиротонија у епископа обавила баш на овај дан Преноса моштију светог Стефана Првомученика. Напоменуо је, да датуми нису бирани јер је одређен датум хиротоније био три дана раније - дан свете мати Ангелине Српске. Стицајем околности датум хиротоније је ненадано промењен. Владика се ради тога захвалио Богу за такву дивну промисао да се његова хиротонија у епископа обави баш под покровитељством светог Стефана – његове Крсне Славе.

БОЖИЋ 2012. на Утешитељеву 

















Крсна Слава Владике Акакија, Лисине 2012.






Уз Владику Акакија славу светог Стефана прославили су јереј Стефан са породицом и новостјеничка игуманија Ефросинија




 Благодаримо на достављеним фотографијама брату Миливоју и попадији Јефимији

Нема коментара: