уторак, 30. октобар 2012.

УТЕШИТЕЉЕВО - МЕТА ПРОГОНА

Литургија на Утешитељеву после које је одслужен молебан против прогона Цркве од стране јеретика и одступника

ОТПОЧЕО ПРОГОН НА СРПСКУ ИПЦ У РАЉИ

Године 2011. за потребе Српске ИПЦ у селу Раљи недалеко од Београда купљено је имање које је прозвано Утешитељево. На имању је планирана изградња скромног комплекса који би вршио функцију административног и духовног центра Српске ИПЦ, тачније епископије СИПЦ. Те године у великом шатору на имању је, на дан св. Педесетнице – славе Утешитељева, уз присуство великог броја верника и гостију одслужена прва торжествена литургија.
Прва литургија у шатору на Утешитељеву
Верни народ на првој литургији на Утешитељеву
Крајем марта месеца ове 2012. године, још док су зимске хладноће оделевале налетима пролећа, на Утешитељеву је од багрема посечених на имању саграђена, тачније склепана, малена колиба  у коју се, по благослову преосвећеног Владике Акакија, уселио јеромонах Максим, сабрат манастира Коштунићи. Услед недостатка финансијских средстава првобитно је планирано да уз доградњу малог трема при тој истој скромној колиби отпочну катакомбне литургије како би се што пре покренуо благодатни црквено-литургијски живот Београда и околине. Пошто су изненада стигли неки новчани прилози наших срба из далеке Аустралије, решено је, без неких озбиљнијих планирања, сасвим спонтано, да се уз постојећу колибу направи засебна већа дашчара колиба. Та већа засебна колиба је замишљена као привремени храм у којем би се обављала сва црквена богослужења у периоду док се не прикупе већа новчана средства као и сва потребна документација (грађевинска дозвола, прикључци за воду и електричну струју) за изградњу великог тврдо зиданог саборног храма.
Изградња већег засебног дрвено-монтажног објекта
Изградња овог објекта текла је врло успешно и брзо, а како су радови одмицали стизали су и нови новчани прилози тако да је првобитна замисао о простој колиби - дашчари обогаћена алуминијумском столаријом, изолацијом, унутрашњим облагањем зидова гипсаним плочама, спољном стиропор фасадом итд. У току изградње, у полузавршеном објекту на дан славе Утешитељева – празника св. Педесетнице одслужена је архијерејска литургија уз присуство доста верног народа као и заинтересованих мештана села Раља чије је присуство код нас разгневило свештенике при сеоској цркви. Крајњи исход  овог аматерског грађевинског подухвата био је заиста за све нас неочекивано величанствен јер су, треба напоменути, у већини радова главни извођачи били наши верници аматери.
Архијерејска литургија у полузавршеном храму

Владика Акакије на литургији у полузавршеном храму на Утешитељеву
У том тренутку нико није ни помишљао да ће општина за такву врсту веома скромног монтажног објекта који се налази ван села, далеко од било каквих урбанистичких планова, потраживати грађевинску дозволу. Ипак, пошто је завршени објекат испао изванредно леп и величанствен постојала је доза страха да би званична црква могла покренути у општини питање његове легалности јер се њихово свештенство Раље и Сопота већ било поприлично узнемирило због присуства истински православних хришћана на простору општине Сопот.
Фотографија коначног изгледа дрвено-монтажног објекта обложеног стиропор-фасадом  приликом посете првојерарха Руске ИПЦ, његовог високопреосвештенства Владике Тихона
У међувремену појавио се приложник који се понудио да о свом трошку изгради тврдо зидани приземни конак од неких педесетак квадрата. Урађен је пројекат, добијена је локацијска дозвола и у општину је око првог октобра предат захтев за грађевинску дозволу коју су општинари, по актуелном закону, дужни да издају у року од осам дана.  Због, како ће се касније показати, оправданог страховања да ће званична црква кад тад поднети пријаву у оптштини  планирано је да се постојећи дрвено – монтажни објекат по добијању дозволе за тврдо зидани конак пријави као његов помоћни објекат и да се на такав начин сви објекти легализују и обезбеде од евентуалног очекиваног напада званичне цркве. Пошто смо већ ушли у прохладан јесењи период овај богољубиви добротвор се бринуо да колибица о. Максима није адекватна за безбедно презимљавање те је инсистирао да се са изградњом тврдо зиданог конака што пре почне. Пошто је предата комплетна документација за грађевинску дозволу ушла у процедуру, надајући се да ће дозвола врло брзо бити издата, започели смо радове на темељима новог објекта. Ископани су ровови темеља, ангажовани су мајстори који су поставили арматуру и темељи са плочом су изливени.
Све је спремно за ливење темеља за мали тврдо зидани конак
У другој недељи октобра месеца, дојављују нам наши познаници из општине Сопот, по налогу епископа званичне СПЦ Јована шумадијског, председника општине Сопот господина Жику окупирало је мноштво агресивних попова (више од десет њих) који су инсистирали да се на Утешитељеву поруши нелегалан објекат и да се не дозволи да се било шта тамо убудуће изгради. „Оне оданде...“, тј. нас истински православне хришћане, „...треба очистити!“ - гласио је њихов ауторитативни захтев упућен лично председнику општине. Узгред, вреди напоменути да се нико од мештана не сећа да се на територији општине Сопот било шта икада званично рушило, као и то да су мноштво кућа и помоћних објеката широм општине потпуно нелегални и да томе нико никада није придавао значај.
После ове ултимативне, а за председника општине застрашујуће посете попова општини Сопот, машинерија спреге државе и сергијанско – екуменистичке цркве се покренула, а њени густи тамни облаци злослутно су прекрили до тада тихо и мирно Утешитељево. До тог тренутка љубазни и предусретљиви службеници општине постали су непредусретљиви, нервозни, непријатни и чак груби. Дани и недеље су пролазили, а грађевинска дозвола није издата. Испоставило се да је по директиви све стопирано. На наше питање да нам објасне шта се дешава у вези са издавањем дозволе добијали смо нејасне нељубазне и нервозне одговоре који су кулминирали одбијањем службеника да нам издају потврду да је документација за издавање грађевинске дозволе давно предата, без које ми не можемо да их тужимо, тј. да уложимо жалбу. Наишли смо на потпуни непробојни зид. Ускоро нас је на Утешитељеву посетила и грађевинска инспекција која је премерила све објекте, а као резултат те посете изненађујуће експедитивно, у року од само пар дана издат је налог за рушење свих постојећих објеката, па чак и темеља за конак за  кога смо већ одавно требали да добијемо дозволу. Овакав нагли преображај до сада мирне и надасве толерантне општине у агресивно, бескруполозно и убитачно оруђе у рукама званичне цркве уперено против нас истинских православних хришћана шокирао је све, како нас, тако и мештане који још увек не могу да верују шта се дешава.
У међувремену о. Максим се сусрео и са неколико веома непријатних ситуација у Сопоту. Један свештиник званичне цркве из Сопота га је срео на улици и вербално га малтретирао и вређао претећи му. Другом приликом на једном грађевинском стоваришту, насилни непријатељски расположен човек, уз прећутну подршку неколицине присутних људи, испитивао га је да ли се подчињава епископу Јовану, када је он дао  негативан одговор истерао га је одатле уз претње да ће га испребијати ако га опет виде на територији општине Сопот.

У последњој недељи октобра месеца ове године на дан када се прославља новоканонизована светитељка преподобна Екатерина Леснинско-Хоповска (15. октобар по православном календару) на Утешитељеву је одслужена архијерејска литургија после које је Владика Акакије отпојао молебан Господу Исусу Хрису који се пева у случају прогона на Цркву од стране јеретика и одступника.
Архијерејска литургија у завршеном објекту на Утешитељеву на да преподобне Екатерине Леснинско - Хоповске после које је одслужен молебан против прогона
Полажући сву наду на Господа, чекамо даљи развитак догађаја, а вас поштовани читаоци молимо да молитвено подржите правну, а ако затреба и (пасивну) физичку одбрану Утешитељева.

Редакција блога СрбинИП  

29 коментара:

serbiantrueorthodox је рекао...

Напомена:
Српска ИПЦ не може да се региструје пред државним органима републике Србије јер званична СПЦ држи правни монопол над речју "православан". То значи да се ни једна верска заједница не може регистровати под називом који ће садржати ту реч. Сходно томе, пошто је регистрација неизводљива, неизводљива је и од стране Српске ИПЦ изградња објеката са обликом и спољашњим обележијима храма. Зато је Српска ИПЦ принуђена да све своје садашње и будуће легалне храмове камуфлира спољашњим изгледом обичне кућа.

ЈОВАН БАТАЈНИЧКИ је рекао...

Благодарим на овом тексту који веома подробно и сликовито илуструје дешавања на Утешитељеву,црквеном имању, за које су се чеда Српске ИПЦ духовно и емотивно везала, за које су дали део себе, а које је оно узвратило благодатно-духовном Утехом. Знате, то нема цену, као што ни наша Православна Вера нема цену, то је непроцењиво богатство које може поседовати само истинско верујуће срm4;е. Наши свети преци, свети срби, они су поседовали то богатство и тако пренели у аманет све до данашњег дана и нама. Зато имамо велику одговорност да се одржимо и истрајемо, како би будућим поколењима предали непроцењиво богатство вере Православне,без које нам нема среће и радости, којој толико тежимо. С'нами Бог!

Анониман је рекао...

Приучени змијолог Јован без земље, узурпатор Епархије шумадијске, је и код људи који припадају СПЦ, а његови су епархиоти, неомиљен због својих удбашких наступа и литургијског новотарења. Нека прво очисти Крагујевац од секташа. Молимо се Господу Исусу Христу и Пресветој Богородици да учине крај дивљању овог малог Диоклецијана.

Анониман је рекао...

Помаже Бог!

Мало критике (добронамерне), па стога не замерите:

Ако се знало да је СИПЦ не регистрована и да се због условљавања од стране СПЦ неће ићи у регистрацију, као верске заједнице, није се смело започињати са било каквом изградњом, док се не добију потребни папири( дозвола за градњу), јер је ступио на снагу нови закон о урбанизму и изградњи.Не може више, као пре да изградиш нешто па да поднесеш захтев за легализацију, већ прво све потребне дозволе морају да се добију, па тек онда може да се започне са изградњом.
Овако им је само дат "аргумент" да могу да покрећу захтев за рушењем (јер не постоји дозвола), а зна се да је СИПЦ трн у оку многима и да само чекају како да науде.Имају снаге и моћи (што и показују), тако да једино свемилостиви Бог ово може да спречи!

Спаси Господи !!!

манастир Нови Стјеник је рекао...

Помаже Бог!
У праву је анонимна особа када каже да смо требали пре почетка било каквих грађевинских радова предати сву потребну документацију и стрпити се док се нам не издају грађевинску дозволу.
Свесни смо тога од самог почетка јер се за главне тврдо зидане објекте и припрема таква процедура.
Проблем је настао када смо се опустили при градњи дрвени колибице, изграђене од багремових стубића и обичних дасака... Које и секунде помишљао да за такву, буквално склепану, уџерицу треба било какав документ.
У том стилу је спрва испланирана и градња тог привременог храма само у мало већим димензијама. И како браћа из редакције веле у овом тексту материјали коришћени за изградњу тог привременог храма су се, са обзиром на пристиглу новчану помоћ мењали. Уместо багрема - чамовина, уместо дасака - ОСБ плоче... па изолација, па гипс, па фасада... и тако добисмо, потпуно ненадано и непланирано веома озбиљан објекат. Тек када је био готов нама је било јасно да чемо због његовог величанственог изгледа имати проблеме.
Ето тако је то било и зато је дошло до овако великог пропуста, тј. грешке коју крвожедна СПЦ уз помоћ државних органа може скупо наплатити.
Наивност, непажња, опуштеност...
Сигурно је да се овакав пропуст неће више догодити без обзира какав исход буде имала ова драма.
Нека нам је Бог на помоћи, а СПЦ гонитеље и њихово оруђе општинске службенике нека просвети и умекша да до трагедије не дође...

ШУМАДИНАЦ је рекао...

Јована шумадијски је један од жешћих насилника у СПЦ. Са њим неће бити лако, али не треба ни за стопу устукнути претњама и насиљу његових пит бул попова и јадних нахушканих општинара.
Погледајте на YouTube како су прошла браћа артемијевци када су им у сред литургије упали Јованови попови јуришници: "Насиље Јованових свештеника у Барајеву, 2011." Шта рећи за те, морам рећи, попескаре који су спремни све да ураде не били задржали своје "бубрег у лоју" позиције. Шта год им нареде њихови "епископи" они беспоговорно слушају ако треба иду да се поклоне папи и ако треба гоне православне. Заиста им је добродетељ послушања на високом нивоу, сваки би им монах могао позавидети :) Где ће им душе...? :(

Serbian eagle је рекао...

Preruseni kanibalisticki (kabalisticki) vuk u ruhu pravoslavnog vladike u sluzbi Germana cetvrtoga rajha, po imenu Johan Shumadijski, potseca Srbe da ne zaborave da Shvabe jos uvek imaju spremne streljacke trupe da obnove “Krvavu bajku”! Samo sto bi ovoga puta imali punu podrzku i “blagoslov” da streljaju i masakriraju “nepokorne Srbe”, a spisak za hapsenje ce po “ekumensko bratsko-hriscanskim” principima sastavljati on i njegova SPC jeresiarhija! Dok se ostali sektasi i sotonasi neometano rasprostranjuju po zemlji Srbskoj. Valjda apsolutisticki “knez” Johan misli i pravda sebe (samo pred istomisljenicima a ne pred Bogom, Svetiteljima, rodonacalicima i istinsko vernom narodom) po onoj Brozovoj internacistickoj filozofiji “Suma - di - i – ja”!? Avaaaaj… Sumadijo… sta po tebi lezi i koje po tebi guje gmizu?!
Vladajuca social-ateisticka klika uz priznanje SPC jeresiarhije tvrdi da je Srbija sekularno-pravna drzava gde vlasti imaju pravo i nadmoc da cak daju “priznanje” “makedonskoj crkvi” – da bi uzajamno bili u skladu sa Jevrointegracijskim principima “ljudskih prava” i medjubratske – dobrosusjedske “ekumenske ljubavi” svih religija i svakojakih sekti i drustvenih pokreta Jevro-sotonske EU unije! Pa drugovi mondialisti, ako je tako, onda vas pozivamo na odgovornost i postovanje utvrdjenih “ljudskih prava i zakonskih principa”. A kad vam je stalo do sjedinjenja sa Jevropom, koju neizmerno volite i postujete sa namerom de se integrisete u sve njihove drustveno pravne tokove, po utvrdjenim principima i procesima ljudskih prava bicemo usmereni smo da se obratimo vasim buducim gazdama i odgovornim Jevroinstitucijama da i nama Istinovernim Pravoslavnim ljudima (rasprostranjenim bilo gde u svetu) omoguce svoja identicna ljudska prava koja su jos od Milanskog edikta osnovana i zagrantovana u zemlji Srbiji! Jer drugovi, “su cim cete izac pred Papu i knezove” - kad stigne do Nisa”?! Jer ce vas ceo svet gledati i suditi po ustanovljenim principima i presedanima! I nikada ne zaboravite - stanovnistvo ovoga vasceloga sveta ipak jos uvek ima dve svesti, a ona druga po dopustenju Bozijem ce na kraju da presudi svima sledbenicima, svih necastivih sila na ovome svetu! Vo vjeki I vjekov! Amin! Boze daj!Dovidjenja ili “aufviderzen” u Strazburgu!

Анониман је рекао...

Туга ме хвата кад помислим да у Србији постоји такво милитантно зло и то у виду званичне цркве. Мислим да је то највећа трагедија нашег народа јер је со која треба да освећује и обожује народ обљутавела. Трагедија је још и несрећни Артемије као и још несрећнији "артемијевци", а мала СИПЦ је још увек сувише мала и међу народом непозната. Но, шта је ту је! Према нашим заслугама нам се и даје, а пошто смо много грешили и грешимо и ово што имамо је велика милост Божија.
Пратио сам на сајту Утешитељево како је из ничега никла ова мала црквица и то уз колики труд и ентзијазам братије окупљене око преосвећеног владике Акакија. Свака нова фаза напретка градње ме је радовала. Уградио сам и ја у ту црквицу скромни прилог. Тешко ми је поверујем у то да ће се СПЦ толико преозлобити да да неопозиви налог за рушење. И овако доста озлојеђени на СПЦ после овог евентуалног хулног чина рушења храма, озлоједићемо се још више и то није добро јер ће се јаз и мржња према СПЦ екумени продубити. Не дај Боже ни једно ни друго! Волео би да могу бити тамо ако до рушења недај Боже дође да својим телом браним светињу али удаљеност од моје драге отаџбине то недозвољава. Желео би да поручим свима , нарочито часном Владики и осталим истинским светосавцима у Србији, да се не брину јер ако сруше ми ћемо опет саградити. Ми из дајаспоре ћемо максимално помоћи да се нови храм опет дигне у славу Божију и на посрамљење свим отступницима од светог светосавља. Држите се браћо и сестре и непосустајте. Овим коментаром апелујем на све који су у могућност да помогну евентуалну изградњу нове цркве да то почну планирати већ сада. Колико сам схватио Утешитељево је веома важно место за целу СИПЦ и зато га морамо подржати.

Ваш у Христу недостојни брат Петар

Анониман је рекао...

Колико је овде само речи и коментара који одишу,притајеном, мржњом.Да ли ви пре него што објавите сопствене коментаре прочитате исте?Којим само називима етикетирате људе,ништа нисте другачији од екумениста и новотараца.
Кажете "несрећни Артемије"!
Епископ Артемије за разлику од самозваног "епископа" Акакија је старац који је на путу исповедништва и човек који није као нека кукавица напустио своју СПЦ већ јуначки са вером у Васкрслог Христа води борбу за повратак канонског поретка и поштовања Устава СПЦ. Видео сам браћу и сестре који су некада били код акакија.Разговори са њима су били тешки али и они су на крају схватили да се борба мора водити унутра у нашој СПЦ никако ван ње,ван њене благодати!На све претње и нападе које смо доживљавали и које доживљавамо од стране појединих свештеника одговарамо са молитвом Господу да их Господ уразуми и помилује.Разговарамо са људима који мисле другачије,разговарамо са свештеницима који мисле другачије и плод свега тога је огроман број народа који из дана у дан увиђа ко води искрену и праведну борбу за Свето Православље унутар наше СПЦ.

Анониман је рекао...

Речник "Артемијеваца" потпуно нам је познат.Рецимо да је за свештеника Илију еп Шумадијски Јован КРМАЧА??? Илија је на многим сликама са десне стране Артемија.

Анониман је рекао...

Наведи једног верника СИПЦ који је сада Артемијевац..."просветитељу".....

Анониман је рекао...

Вратих се са посла па ево да вас "просветитељ" просветли.Рекох видео сам ,а не и упознао бивше акакијевце!
Браћа су разговарарала са њима,имали су врло ригидне ставове али све је такође било у смиреној атмосфери.Кад год сам био у разговору са вашим људима,па слушајући и самог акакија у Скадарлији то је било врло мучно,пуни сте горчине и свађалачког духа.Па и ваш акакије је писао нека саопштења у којима се жали дал` истинским Русима или Грцима како вас верници напуштају.Слава Богу да је тако и да се народ са покајањем враћа својој мученичкој СПЦ.Што се тиче О.Илије не могу да пишем о њему јер човека знам само из виђеења,а да има таквих људи који ревнују али не по разуму то је тачно.

Анониман је рекао...

Колико само презира, ниподаштавања и притајене мржње вири испод плашта љубвеобилности анонимног артемијевца... Нека господин прочачка прво своје брвно па тек онда нека вади трун акакијевцима.
Иначе, Артемије је није никакав исповедник јер је недавно јавно исповедио да је у јединству са целим екумениским православљем, а преко тога и са свим новокалендарцима, новопасхалцима и наравно са Светским Савезом Цркава. Друго, број артемијеваца се утврдити не може јер сви они служе два господара, тј. иду и у екуменску СПЦ и код артемија што је апсурд над апсурдима.
А што се тиче "самозваности" владике Акакија могу рећи само једно: Артемије води своје епископство од неканонске послератне германовске јерархије огрезле у сергијанизам и екуменизам, а владика Акакије од ревносног дела канонског епископата Руске Заграничне и Руске катакомбне Цркве... Ето разлике, големе разлике!
Толико за сада.

Анониман је рекао...

Цитат:
"владика Акакије(рукоположен или шта већ) од ревносног дела канонског епископата Руске Заграничне и Руске катакомбне Цркве".
Данас од Руса а до јуче је било од Грка!
Мало тамо мало овамо.Исцепкани сте на 1000 фракција,чим неко каже нешто што овом другом не одговара одмах пут под ноге и тражи се нека друга "истинска Црква".
Схватите људи да спасења нема ВАН ЦРКВЕ ,схватите да не можете оснивати тзв Цркве чим се догоди нешто што вам није по вољи.Како је поступила мати Јелена из Вазнесења ,познато вам је.Није напустила своју Цркву већ је остала у њој да се заједно са осталим Светосавцима бори против пошасти екуменизма и против новотарија у нашој Цркви.ЈЕдан одговор о питању јединства и благодати .

Преосвећени, постоји ли благодат у Српској Православној Цркви?

То је, наравно, крупно питање, али одговор је једноставан. Ми никада нисмо негирали благодат у Српској Православној Цркви, без обзира на појединце који су скренули са правог Светоотачког пута, са пута Светога Саве, јер греси појединаца не спречавају дејство благодати Божије. И греси лични, било којег свештенослужитеља, Епископа или свештеника не спречавају дејство благодати, тако да без обзира какав је свештенослужитељ, Тајна коју он врши је исправна и валидна.

Многи се питају да ли је благодат делимична или потпуна, и може ли се она сецкати на епархије где се служи предањски, и на епархије где су уведене Литургијске реформе, рецимо у епархији Бачкој нема благодати, а у епархији Банатској има благодати?

Не, апсолутно! У првом одговору је одговор и на то питање, јер не зависи благодат од чистоте живота једнога човека, него од силе Божије, и од вере оних који приступају Светим Тајнама. Тако да без обзира какве ставове имају поједини Епископи, то је благодатна Црква, све до Саборске осуде због канонских прекршаја.Ово може да буде и одговор на друго питање поводом броја "артемијеваца".
Ништа лично немам против вас и захвалан сам админу што је дозволио објаву мојих коментара.

Анониман је рекао...

Шарлатанство и шизофренија! Тврдите да екуменистичка СПЦ поседује благодат и да је она канонска Српска Црква. Исто то тврдите и за породицу цркава Светског екуменистичког православља на челу са архијеретичким Цариградом. Уз то тврдите да се борите за мајку цркву изнутра, да је нисте кукавички напустили. И поред оваквих тврдњи ви се одвајате од званичне СПЦ и самим тим и од Светског православља и правите школски пример огољеног раскола. Бивате сви до једног рашчињени и више вас ни једна правослана црква Светског православља не признаје, осим оног новокалендарског циркузанта Серафима пирејског. Артемије обећава да неће рукополагати нове епископе (а и са ким би?) и ви нама господине анонимни проповедате такво православље?!? Заиста је то вређање здравог православног разума. Опростите, али таква опција шарлатанског православља које, да ствар буде још гора, себе истиче као најбољу опцију - царски пут- за сваког благоразумног православца и светосавца не долази у обзир! Хвала, али ви сте само једна од превара лажних христоса који маме чак и изабране да буду обманути. Бог нека вам је на помоћи и желим вам што скорије отрежњење и присаједињење Истинској Цркви!

Анониман је рекао...

Идем ти ја путем кад оно десет Екумениста напало на Зилота. Кад сам то видео, брзо притрчим. Убисмо га.
Ето возљубљена браћо и сестре како се понашају Артемијевци, тзв. унутрашњи ревнитељи. А гле и овог чуда. Где год макну ипред њих ничу грађевине као печурке после кише. Причешћују се по званичним црквама па онда направе један излет у природу, надишу се свежег ваздуха на имању грешног Милоја, па се и тамо причесте, а ови замислите у расколу? Када се спремају на море у Грчку, Артемије им уз благослов обавезно да и инструкције како тамо треба посећују строго Новокалендарце да не би у међувремену духовно раслабили пекући се на врелом сунцу уз хладну капљицу и сулваки. Ово замешатеније воистину српска душа још доживела није.
Неко ће из званичне можда и искочити, бар када и физичким очима види загрљај са Папом, али од Артемијеваца нисам велики оптимиса. Лаж је све опаснија што је ближа истини.
Браћо и сестре, није добро губити замах и снагу рвући се са њима.Све ово је једном истински српски Владика јасно и недвосмислено "скршио".Они могу само багером и црквеном опозицијом да "реше" и одбране екуменизак. Једно је сигурно, истина је као жива, не може се стиснути чврстом руком. Помози Боже.

Анониман је рекао...

Ja sam član SPC, i smatram da su i Akakijevci i Artemijevci u zabludi, ali jedno želim da kažem. Artemijevci čekaju samo da im se ukaže prilika da nekog uvrijede, bilo nas iz SPC, bilo zilote.

Анониман је рекао...

Анонимни брате погрешно расуђујеш , молитва са јеретицима у којима учествују владике СПЦ , није лични грех појединачно сваког од њих. То је колективни- заједнички грех целога синода СПЦ собзиром да је више од пола века органско чланство у ССЦ , одлука донета на нивоу архијерејског синода СПЦ. Према томе СПЦ је у Екуменизму тј свејереси, а јеретици немају свете тајне тако учи православна Црква. То што Екуменизам није званично осуђен као јерес од васељенског сабора , то не значи да су Екуменисти православни. Тај дух легализма није у традицији у духу православља него више у духу протестантизма. А уосталом што би васељенски сабор заседао када је екуменизам скуп свих јеретичких учења који су кроз историју Цркве појединачно анатемисани свака понаособ. По теби док васељенски сабор не анатемише екуменизам могуће је да не постоји Једна Света Саборна и Апостолска Црква него треба тек у будућности да настане када се све религије удруже у једну.

Анониман је рекао...

Помаже Бог-Шта значе речи Светога Писма када апостол Јован пита Господа ":Учитељу,видели смо једнога који у Твоје име изгони демоне и ми смо му бранили,зато што не иде са нама.Исус му пак рече :не браните,јер ко није против вас,за вас је."Очигледно је да у свим овим непотребним и штетним расправама које никуда не воде било једне или друге стране фали основ православног погледа који се заснива на смирењу и сагледавања себе као најгрешнијег од свих.Где тога нема ту царује гордост.

Анониман је рекао...

Pomaze Bog, draga Braco i Sestre u Isusu Hristu,

Kao iskreni bogotrazitelj, imam potrebu da vas zamolim "da nozeve vratite u korice, Petre".

Cemu cete nauciti one slabije u veri, kad ovakvim recnikom mlatite jedni po drugima?! U cemu ste to onda bolji od drugih i kakav je to manastir (crkva) u kome ste, sta u njemu uspeva?

Ali doslo je vreme da se razotkrije sve, pa je dobra i ova vasa rasprava sa ostalim "crkvama" (moj Boze) da se vidi sta vam je u srcu umesto ljubavi koju vam (nam) je gospod jedino ostavio, a vi je tako strasno odbacujete, velicajuci mrznju i fizicko razracunavanje. Na kome ste to nivou, vi, koji sebe, tako zamonaseni, nazivate angelima bozijim?.

Анониман је рекао...

Опростите браћо и сестре али стварно расправе ко је у праву а ко није не води ничем добру . јер и једни и други видевши апостасију последњих времена и не само у цркви већ у целоме свету покушавамо да будемо у уделу спасених па макар и у 11стом часу које Господ приѕива у своје вечно царство а то морате сви приѕнати није нимало лако поред многобројних препрека које доживљавамо у овоме животу.Препоѕнавши екумениѕам истински верник бежи или код Артемија или код Акакија ,а питање је да ли ће нас Господ упутити у блиској будућности на исти пут.Зато немојмо браћо једни друге осуђивати већ се молимо да Господ учини да СВИ КОЈИ РЕВНУЈЕМО за СВЕТО ПРАВОСЛАВЉЕ будемо у уделу спасених.

Анониман је рекао...

Једно питање!
Дакле колико разумем ви кажете да је СПЦ у јереси и ако добро разумем од тренутка када је СПЦ приступила јеретичком ССЦ валидност самих рукополагања,хиротонија итд није валидна.Како онда са друге стране епископа Рашко-призренског Г.Г Артемија прихватате за епископа?
Из многобројних текстова који су овде постављени,а такође и из коментара видим да се тако ословљава.Зар он није у заблуди,човек који треба поново да буде хиротонисан,а по вама можда и поново крштен,ако је којим случајем крштен обливање?
Ви се надате,по текстовима, да дође до неког заједничког,не дај Боже,општења.Значи када би, опет по вама,епископ Артемије ступио у контакт са вама да ли би прво било потребно да се он покаје,крсти,хиротонише?
Свашта овде може да се прочита!

serbiantrueorthodox је рекао...

Одговор анонимној особи

Владику Артемија ословљавамо као епископа исто као што ословљавамо и друге епископе екуменистичке СПЦ, разние "православне" новокалендараце или чак и папистичке кардинале. Они су епископи својих цркава и ословљавање њих у рангу њихових чинове је чиста пристојност и знак добре воље како би њихово покајање и евентуални повратак православљу за њих био лакши и прихватљивији. Наравно, ословљавање не значи признавање њихове каноничности и благодатности.
Друго, евентуално јединство нас истински православних са владиком Артемијем није условљено ничим посебним: крштењем, поновним рукоположењем него би се тражило само да се одрекне општења са Светским екуменистичким православљем и усвајањем исповедања православне вере што подразумева став о безблагодатности екумениста, сергијанаца и новокалендараца. То би било довољно да дође до нашег јединства и почетка заједничког саслуживања.
Толико за сада.

Анониман је рекао...

Из последњег одговора уредника овог сајта постало је много јасније шта је потребно да би дошло до уједињења Артемијеваца и Акакијеваца. Егзилци признају благодатност СПЦ и свете тајне, и вероватно да ће то бити камен спотицања. Поставља се питање ,, шта све треба да се деси у СПЦ , да би Егзилци рекли да тамо нема св.Тајни ?? ,,. Ако неко каже да је за то потребно да се Догмати вере прекрше, нека зна да је догма о Једној Светој Саборној и Апостолској Цркви погажена кроз полувековно чланство СПЦ у ССЦ. Можда ће неко да каже :,, треба Папа да дође у Ниш па да се то деси,,. Ово последње је мало смешно , надам се да нису Егзилци на том теолошком нивоу образованости. Ако Папа дође у Ниш биће очигледно простом народу да у СПЦ нешто смрди и да је треба напустити.

Анониман је рекао...

Odgovor Anonimnoj osobi. Zasto kazete ne daj Boze.Vec samim tim komentarom pokazujete da u vama nema niti volje niti razumevanja za sve ovo kroz sta prolaze pravoslavni u Srbiji.Ja licno bih voleo i ako pripadam egzilcima da dodje do sto skorijeg jedinstva sa istinskim Pravoslavnim niti ih osecam kao protivnike, jer svi smo i odstupili iz SPC zbog svih ovih desavanja u njoj.A pitanje blagodatnosti u istoj ne smatram
toliko velikim kamenom spoticanja
jer i ja se pitam dali i ako je ima,dali se ona daruje delimicno
dok iskreni vernik uz pomoc te iste blagodati ne uvidi apostasiju
koja u njoj vlada.

Анониман је рекао...

http://www.eparhija-prizren.org/episkop/intervjui/756-razgovori-sa-vladikom-artemijem.html

http://www.eparhija-prizren.org/episkop/intervjui/762-odgovori-na-nedoumice-povodom-intervjua.html


Одмах у старту дајем два линка за текст у коме епископ Артемије даје одговоре на многе недоумице.
Егзилац,акакијевац итд. да ли сте ви Христови какви су то називи? Aко си већ уз епископа Артемија онда и прихвато оно што он каже немој превише да паметујеш,вероватно си и чпвек који жели да провоцира.Можда си ти ОТПАО али епископ и они који поступају по његовом благослову нису и сматрају,сматрамо,да у нашој СПЦ БЛАГОДАТ постоји и тако ће и остати ако Бог да!
Зашто кажеm не дај Боже.....још једном НЕ ДАЈ БОЖЕ да отпаднемо од Христа и кренемо са оснивањима разних "Цркава истинских".
Да ли ви увиђате ваше нелогичности.Кажете довољно је да епископ Артемоје исповеди да је против јеретика,екумениста и ССЦ и онда је могуће јединство!
Колико сам ја схватио код вас ко дође уколико је крштен,како ви кажете неправилно,мора поново бити "крштен" Господе помилуј!
Још је пуно нелогичности.Ево једног конкретног примера како то изгледа у Америци монофизити који долазе у наше парохије не морају да се крсте већ је довољно да исповедају веру па чак ни миропомазање није неопходно!Па то је страхота.Уједињење тј присаједињење са вама може да се догоди оног тренутка када схватите у коликој сте заблуди и када се одрекнете тое заблуде и вратите се вашој мајци СПЦ,мученичкој СПЦ коју са свих страна уништавају.Е у тој СПЦ налази се један неустрашиви епископ који даје све за Христа а Христа низашта!

Анониман је рекао...

Cа колико заблуда живите људи. Барем мало нешто прочитајте о CИПЦ или барем питајте. Прво прелеcт да је Артемије CПЦ. Њега НИКО у CПЦ од епиcкопа не признаје. Нити је он иcповедник јер човек признаје cве јеретике у правоcлављу као благодатне. Што cе тиче примаеа у CИПЦ то никада није било пизање. Нити је дошло до тог питања. Гордоcт раздваја Артемија од породице ИПЦ. Које лицемерје. Цитирате по форумима оце РПЗц, оне иcте које је тадашња CПЦ звала РАCКОЛНИЦИМА. Cада наc, који имамо директно апоcтолcко пријемcтво од епиcкопа те РПЗЦ називате такође и таcколницима и "новом" црквом. Док од cвоју одбаченог Артемија називате епиcкопом CПЦ. Која обмана ума. Гордоcт и оcтрашћеноcт. Ни зрнце љубави према ИПЦ и море љубави према екуменcкој олигархији.

Анониман је рекао...

Артемије зна да признавањем СИПЦ себе потпуно негира. Нема ту ничега сем сујете карактеристичне за неоепископе екуменисте.

Анониман је рекао...

Једно је сигурно. Папа у Ниш неће доћи. Кратко, није време за то. Папа је међу православним Србима оличење зла и Јасеновца.Његов долазак би трзнуо и обичног човека да види како у СПЦ нешто није у реду. Отуда оно "није време". Ватикан је већ вековима на овај или онај начин присутан међу Србима. Стварање Црногорске нације је само даље уситњавање српског народа, ноћне море и бране папизма према Истоку.
Ових дана готово неопажено промиче саопштење ХАНУ да је ћирилица хреватска. Многи кажу пустите их ...превиђајући да су они само гласноговорници Ватикана. А шта се ту у ствари дешава, како то да они који су српску азбуку прогонили као јерес и успели да потисну чак из великог броја православних Срба одједампут је својатају?
Као гром из ведра неба одјекнула је изјава проф.др. Милтона са Универзитета Харвард. Он и елита светске археологије на симпозијуму у САНУ из пуних уста кажу: Ви Срби сте описменили Европу. 22 знака пронађена у Винчи и још 54 локалитета у Србији су идентична вашој савременој азбуци. Док су наши дремљиви академици остали као покисле кокоши у Ватикану се упaлио аларм. Њихов тежак фалсификат наше историје о сеобама Словена који су успели да протуре губи тло под ногама.Они много боље од нас знају нашу историју. Мислим да управо ту почиње генеза патолошке мржње према Србима који неће да се покоре другом великом издајнику Христа после Јуде. Ту су корени сулуде теорије да су Арбанаси Илири, бомбардери на Васкрс над српским плаветнилом...
Ето браћо и сестре, нашао сам за сходно да и ова истина, која се због јаког језуитског лобија у Србији гура под тепих нађе пут до истински православних.Ми се не спашавамо кроз славну античу историју него кроз Цркву, али није на одмет да се и она зна молећи се Господу да не упаднемо у вртлог етнофилетизма попут Јелина. Ништа се неће одузети ни од Св. Ћирила и Методија ако се каже да је међу Србима и Словенима постојала писменост и пре шеснестог века. Они су донели глагољицу која се кратко задржала али се од тада стара српска азбука почиње звати по Св. Ћирилу. Ништа се неће одузети ни од најплодније лозе Немањића ако се каже да није прва. Ништа се неће узети ни од светости честитог кнеза Лазара ако се каже да је тадашњи краљ Срба Твртко крунисан у Милишеву.Хоће ли се нешто узети од Св. Марка Ефеског ако се каже да нико од СПЦ није хтео доћи 1439. у Фиорентину, као што нико од Латина не хтеде доћи на Косово да брани Христа?