понедељак, 29. август 2011.

Прва Архијерејска литургија првог Српског истински православног епископа у Србији


Дочек са погачом и сољу

На празник Успења Пресвете Богородице у Кирилометодијевском манастиру у Врднику на Фрушкој Гори свечано је одслужена прва Архијерејска литургија са првим Српским Истински Православним епископом Његовим Преосвештенством  Владиком Акакијем. Овом историјском догађају присуствовали су верници из готово свих крајева Србије. Они који нису могли доћи послали су своје честитке и изразе срдачне подршке.


Први званични свечани дочек Српског Архијереја одиграо се пред сам почетак вечерње службе. Уз доста присутног народа Владику Акакија су дочекале девојчице у народним ношњама са погачом и сољу. После празничне вечерње службе Владика Акакије је постригао у чин чтеца брата Јована Ристића.  Празнично јутарње и архијерејска литургија посвећени Успењу Пресвете Богородице били су заиста торжествени и незаборавни. Скромни Врднички храм био је претесан да прими све мноштво људи, тако да је више од пола верног народа стајало пред улазом у храм.  Владика Акакије је у својој беседи уз опис и објашњење празника поменуо и повезаност Пресвете Богородице са овим веома важним догађајима за Српску ИПЦ јер се хиротонија првог епископа одиграла у историјском Богородичином манастиру Лесни под покровом Њене две познате чудотворне иконе на самом почетку успенског поста, а прва Архијерејска литургија у Србији баш на Њен највећи празник.  Пресвету Богородицу Владика је назвао највећом и најснажнијом нашом пред Богом заступницом и затраживши од Ње молитвену помоћ обратио се са истоветном молбом и верницима да молитвено подрже епископско дело које је пред њим и које захтева велику одговорност и мудрост као и труд и трпљење многобројних тешкоћа. После Архијерејске литургије уследила је трпеза љубави. После свега тога уследиле су честитке и опуштени разговори са Српским Владиком. 
Нови чтец
Празнична јутарња служба
Пред почетак свете Архијерејске литургије
Архијерејска Литургија
Мали вход
Благосиљање верног народа
Испред храма са народом
Заједничка фотографија клира и дела верног народа СИПЦ са својим Архијерејем

3 коментара:

Анониман је рекао...

Морамо истаћи да Србија треба да се дичи својим Епископом као и чистим и беспрекорним апостолким прејемством које је добила.Руси уопште нису имали дилему. Независној Српској Светосавској Цркви безусловно помоћи не нарушавајући јој независност и не мешајући се у њене унутрашње ствари. Једноставно хвала им. Погледајмо Грке. Колио само брљања те исправка једноличних хиротонија, те признавања против канонских тајних рукополагања. Стварно су се Руси добро намучили док их не доведоше у ред. Али авај ето ти после матејеваца па силни расколи... једноставно страшно. НИШ је јединствен у подршци свом првом и независном Српском Епископу.

Огнњен Андулајевић је рекао...

Ипак, требало би да се суздржимо од коментара типа: брљотине, сумњива рукополагања... и слично, ми смо били под привременим омофором ГОХ-а зато што они ЈЕСУ Црква. Хвала Богу сада смо добили првог Српског епископа наравно неокрњеног апостолског прејемства али зар бисмо се сложили с нечим мањим? Ако да Бог да ускоро поново кренемо на добар пут сједињења свих Божијих Цркава које се боре за Истинско православље да буде пораз светској отпадији...

манастир Нови Стјеник је рекао...

Многаја љета нашем Владики и Архијереју!