четвртак, 27. мај 2010.

ТРОДНЕВНО ВРДНИЧКО СВЕТКОВАЊЕ

ДУХОВДАН И СЛАВА ВРДНИЧКЕ МОНАШКЕ ЋЕЛИЈЕ СВ. МЕТОДИЈА И КИРИЛА НА ФРУШКОЈ ГОРИ

Ове године је Васкрс прослављен доста раније него обично те је стога и света Педесетница пала пред саму храмовну славу Светокирилометодијевске монашке ћелије.
На тај начин у Врднику је цела три дана била непрекидна празнична атмосфера, како у недељу – Духовдан, тако и у „Духовски“ понедељак који је ове године уједно био и слава ове монашке обитељи. Већ од суботе пред Духовдан којој је црквеним типиком прописан помен упокојених у народу познат као задушнице у скромну монашку келију почели су да пристижу први гости. У навечерје празника одслужено је вечерње које је предводио врднички настојатељ јеромонах Нектарије уз саслуживање јереја Стефана Николића. На радост братије и верника после дужег периода повучености, што због болести што због обавеза, у прославама и торжественим службама ова три празнична дана у Врднику учествовао је и јеромонах Акакије. На сам Духовдан придошло је доста верника које мали монашки храм није могао све примити, те је све време службе доста људи било принуђено да престоји напољу. Храм је био сав украшен зеленилом, а по поду је била прострта свеже покошена трава. То зеленило по црквеном предању и обичају симболизује благодат Светога Духа, тј. Његову благодатну животворну силу обновљења. После литургије следила је трпеза љубави - агапе, а нешто потом и уобичајена посебна вечерња са коленопреклоним молитвама призивања благодатне помоћи Господа Светога Духа током које се плету венчићи од траве. То вечерње је уједно било и предпразнично вечерње храмовне славе на коме су са великим усрђем и благољепијем прославила равноапостолна браћа св. Методије и Кирило небески заступници ове монашке обитељи. Византијску певницу, која је додатно утицала да све буде несвакидашње празнично, на вечерњи и јутрењу предводио је јеромонах Акакије. Сутрадан на Духовски понедељак одслужени су торжествено јутарње и света Литургија на којој је пресечен славски колач. Оба ова дана Врдничку монашку ћелију је походило доста верника. Закључно са Духовским уторком ово тродневно духовно светковање се и завршило. Наиме, на дан светог Епифанија Кипарског (12. мај по отачком календару) који се ове године поклопио са Духовским уторком опоменули смо се литургијом и тринаестогодишњице свештеничког служења јеромонаха Акакија. Овај последњи дан пошто се већина гостију разишла више је био некако монашки, где су оци на миру у осами своје монашке обитељи прослављали Бога и благодарили Му за сва Његова безбројна доброчинства.

ФОТОГРАФИЈЕ:

Молитве на Духовдан
"Камени" Храм светих Методија и Кирила
Причешће
Духовски венчић у облику крста
Храмовна икона св. Методија и Кирила украшена цвећем
Освећење славског жита и колача
Окретање славског колача
Мали Јован прислужник олтара
Због мале трпезарије доста људи је седело под ведрим небом
Дечица испред Мајке Божије Портаитисе
Разговори са верницима после службе

За блог СИП приредила попадија Јефимија Николић

1 коментар:

ЈОВАН БАТАЈНИЧКИ је рекао...

Благодаримо попадији на овим приказима из живота СИПЦ који сведоче о Њеној скривеној лепоти која се открива само верујућем срцу.