уторак, 17. март 2009.

Видео

ВИДЕО ЗАПИС НЕДЕЉЕ ПРАВОСЛАВЉА

2009. г. (Други део)

ИЗ БЕСЕДЕ АРХИЕПИСКОПА АВЕРКИЈА ЏОРДАНВИЛСКОГ 

На Недељу православља

Свако зна шта је то кривотворена новчаница. То је новчаница која је веома налик на праву, толико налик да је и прихватају као такву. Но у ствари, ради се само о варљивој спољашности – заправо, реч је о имитацији, о лажној новчаници која нема истинску вредност.
 Управо у том смислу може да се говори и о "лажном православљу". Страшно је рећи, али ми смо изгледа доживели време када се, упоредо са многим другим кривотвореним "вредностима", појавило и кривотворено православље, које само наоко има истинску вредност Христову, само је споља показује, док је заправо лишено истинске унутарње вредности, те тако представља тек фалсификат који обмањује поглед.
 Апологети таквог "православља" сасвим нетачно тврде да је његова суштина само у голом, хладном, формалном прихватању одређеног скупа догмата. Православље није конгломерат апстрактних истина, одвојених од живота. Православље – то је дух живота, како је посведочио и Сам Господ наш Исус Христос, када је рекао: Речи које вам Ја говорим, дух су и живот су (Јн. 6,63).
 Управо с те тачке гледишта ми треба да у садашње зло време разликујемо истинско Православље, које је дух и живот, од лажног "православља", које представља тек више или мање успешан фалсификат истинског хришћанства без одговарајућег унутарњег садржаја...

 Екуменизам јача, обухватајући сада готово цело Правосавље, осим наше Руске Заграничне Цркве!
 Не долази ли време када ће и изван граница Совјетског Савеза, изван наше отаџбине поробљене од стране богоборних комуниста, морати да настане Катакомбна Црква Истински - Православних Хришћана, који себе тако називају ради разликовања од кривотвореног православља, које је издало истинско православље и носи само његова спољашња обележја? 
 А да ће такво време једном сигурно да дође, о томе јасно, на основу учења древних Отаца Цркве о последњим временима, говори наш велики руски светитељ Теофан Затворник у свом познатом тумачењу Друге Посланице Св. Апостола Павла Солуњанима:

"Тада, иако ће се име хришћанско чути посвуда, иако ће посвуда бити храмова и црквених богослужења, све ће то бити – само привид, а изнутра биће право одступништво".
 

Не наступа ли већ то време?


7 коментара:

Анониман је рекао...

Тако је браћо! Чувајмо нашу веру православну, а све вукове далеко протерајмо анатемама Свете Цркве Православне! Нека Васкрсне Бог и нека побегну од лица његовог сви они који га мрзе! Нека пукну екуменисти!

манастир Нови Стјеник је рекао...

Благодаримо!

манастир Нови Стјеник је рекао...

Благодаримо!
Бог нас је удостоио да нас неколико монахиња са нашом матушко будемо на тој велелепној и за наше дане свеотпадништва важној служби.
Слава Богу! Лепо је потсетити се гледајући овај видео запис.

nevažeći је рекао...

Ова служба је сваке године све лепша и лепша. Сваке прве недеље Часног поста удостојавамо се да са целом Црквом још једном потврдимо осуду непријатељима Христовим и да прославимо упокојене и живе делатнике Винограда Христовог!

Благодаримо Новостјеничким сестрама на подршци и помоћи.

Спасавајте се у Истински Православној Цркви!

Анониман је рекао...

Сила службе у недељу православља сваке године је све снажнија и утисак све јачи..Ко је год био на служби осетио је колико се брод Христове Цркве,малог стада ипх Србије удаљава од официјелне заблуделе екуменизмом и лажном љубављу цркве...туга је то браћо и сестре и мада се радујемо што сваком анатемом прослављамо победу Истине над лажју,ипак туга је гледати где наш народ понире у јерес вођен лажним пастирима...

Анониман је рекао...

Na sajtu Verujem.org kazu a ja im verujem,da ste sami dodali anateme ya ekumeniyam,rusku patrijarsiju i komuniyam!!! Kako smete to ciniti a nazivate se "istinski"!


Patriota

nevažeći је рекао...

Брате патриота, по благослову Његовог Блаженства Архиепископа Хризостома Црква (ИПХ) Грчке, ми већ годинама служимо ту службу.
Руска Загранична и Грчка Староалендарска Црква су Синодски, тј. саборно те анатеме додали у чин Недеље православља, па стога и ми као Истински Православни те анатеме и произносимо.