понедељак, 2. фебруар 2009.

Ко је Нови Патријарх Московске Патријаршије?


КО ЈЕ КИРИЛ ГУНЂАЈЕВ?
Његова личност спаја комунизам и екуменизам у најбезбожнији савез “екукомунизма”
"Избор митрополита смоленског Кирила (Гунђајева) за новог, 16. по реду, руског патријарха, никако не може да се назове сензацијом. Мало ко је очекивао другачији расплет после смрти патријарха Алексеја Другог" – написао је коментатор московског листа "Независимаја газета". У уторак 27. јануара 2009. на Сабору РПЦ одржани су избори за новог патријарха на којима је победа митрополита Кирила била убедљива: добио је 508 гласова, наспрам 169 колико је добио његов противкандидат, митрополит Климент.

Ко је у ствари нови руски патријарх?

novi patrijarh
Рођен је 20. новембра 1946. године у Лењинграду као Владимир Михаилович Гунђајев. Још на Лењинградској духовној академији истакао се као веома активан и ангажован студент, па је после одбране дипломског рада 1969. године и дисертације 1970. године постао предавач догматског богословља и лични секретар митрополита лењинградског Никодима (Ротова), који му је постао и духовни отац. Од митрополита Никодима је примио монашки постриг, а затим и био рукоположен за јерођакона и потом јеромонаха. 

На овом месту треба рећи неколико речи о личности самог митрополита Никодима (Ротова). Он је још као архимандрит постављен за првог човека Одељења спољних послова Московске патријаршије, где је био главни учитељ и расадник екуменистичке јереси. Након отварања совјетских архива постало је познато да је Никодим (Ротов) био агент КГБ-а са шифрованим именом “Адамант” (“Неумољиви”) и тајни католички епископ коме је папа поверио да предводи све католике у СССР-у!  
За име архимандрита и потоњег митрополита лењинградског Никодима (Ротова) везује се и промена позиције Московске патријаршије у односу на екуменистички покрет. Као што је добро познато, Московска патријаршија се све до 1960. године држала прилично уздржано по питању екуменизма. А онда је патријарх Алексије објавио да она намерава да постепено појачава своје везе са Светским Саветом цркава и да шаље посматраче на његове најважније конференције, али неће постати члан те организације. Ипак, годину и по касније ова позиција је промењена. Патријарх је прихватио препоруку Савета на чијем је челу био Никодим (Ротов), у вези са уласком Руске Православне цркве у чланство Светског Савета цркава и оценио је то као најважнију акцију Руске Православне цркве у њеном деловању у иностранству. "Са којим је циљем Савет за послове Руске Православне цркве препоручио да Руска Црква треба да уђе у Светски Савет цркава? Изгледа зато, да би сакрио антицрквену политику совјетске владе. Сатеравши цркву у ћорсокак, Савет је хтео да у иностранству створи слику слободне и активне Руске цркве…" Дакле, водећи идеолог Московске патријаршије и глава Одељења спољних послова од почетка 60-их година био је управо генерал КГБ-а, митрополит лењинградски Никодим (Ротов). Од времена када је писао своју магистарску тезу о папи Јовану XXIII, човеку који је извео Католичку цркву на екуменистичку сцену, митрополит Никодим је покушавао да исто учини са Московском патријаршијом.
Од КГБ-а изнуђени улазак Московске патријаршије у Светски Савет цркава имао је брзе и разорне последице на положај православних у ССЦ. Јер совјети не само да су чинили бројчано највећу појединачну цркву у ССЦ, него су такође преко КГБ-а контролисали све остале делегате који су долазили с оне стране гвоздене завесе. Тако су се комунизам и екуменизам срели у безбожном савезу “екукомунизма”. 
Како пише ђакон Андреј Курајев, “сергијанизам и екуменизам су се испреплитали. Наша јерархија је своју екуменистичку делатност водила управо према инструкцијама власти, и управо током рада у иностранству проверавана је лојалност свештенства заврбованог од стране КГБ-а”. У Светски Савет цркава Московска патријаршија је ушла на Четвртој Генералној скупштини у Њу Делхију, у децембру 1960.
Митрополит Никодим се истакао и у прогону дисидената. Међу мирјанима најистакнутији дисидент био је философ Борис Талантов, који је био утамничен због тога што је предводио групу верних у Кирову, јавно разобличујући срамно деловање локалног епископа Јована у вези са затварањем цркава и прогоном верних. Он није добио никакву подршку патријаршије, него је на BBC-у јавно оклеветан од стране Митрополита лењинградског Никодима, да би на крају био заточен у кировски затвор где је и умро 1971. године.

А када је 1978. године митрополит Никодим умро – у наручју папе Јована Павла I , баш како и доликује – њега је на месту главног идеолога МП и Митрополита лењинградског заменио други његов ученик, поред митрополита Кирила, будући “патријарх” Алексије II (Ридригер). Алексије, агент КГБ-а од 1958. године, био је активни екумениста готово исто толико дуго као и његов ментор.
Photobucket
Духовни ученици озлоглашеног митрополита Никодима (Ротова): Алексије и Кирило - КГБ "патријарси"
Био је делегат на Трећој Генералној Асамблеји ССЦ у Њу Делхију 1961. (са митрополитима Никодимом Ротовим и Антонијем Блумом), члан Централног комитета ССЦ од 1961. до 1968, председник Светске конференције “Црква и друштво” у Женеви 1966, и члан Комисије “Вера и поредак” ССЦ-а од 1961. до 1968.

Данашњи новоизабрани московски патријарх, Кирил (Гунђајев), наставио је стопама свога духовног оца и претходника на месту Одељења за спољне послове Московске патријарашије, Никодима (Ротова). Био је представник Московске патријаршије при Светском Савету цркава у Женеви и учесник великог броја екуменистичких скупова. Ту је цењен због широког образовања и отвореног приступа дијалогу цркве и друштва. Између осталог, активно је учествовао у уједињавању Московске патријаршије и Руске Заграничне Цркве и у успостављању односа са Католичком црквом. Још од 1989. године предводи Одељење за спољне послове московске патријаршије, што је практично функција шефа дипломатије. Све до смрти патријарха Алексеја Другог важио је за "другог човека" РПЦ.
Године 1989. отворено је одбио да подржи иницијативу Јерусалимског патријарха - који је напустио екуменистички покрет те године - а уздржао се (као и сви други јерарси “светског православља”) од критиковања патријарха Партенија Александријског, који је Мухамеда признао за апостола Божијег! 
Затим, на Седмој Генералној Асамблеји ССЦ у Канбери 1991, на којој су пагани Абориџини позвали учеснике да прођу кроз “очишћујући облак дима” сједињујући тако абориџинску и хришћанску духовност (!), митрополит смоленски Кирил (Гунђајев) је изјавио да је Светски Савет цркава представља “наш заједнички дом, и ми желимо да он буде колевка једне цркве”! 
Такође, свештеник Г. Зиаблицев (службеник Одељења за спољне црквене односе МП) постављен је од стране свог претпостављеног, митрополита Кирила (Гунђајева), у комисију Католичке Цркве (!) за канонизацију једног од њихових светитеља. "Оваква саблажњива чињеница – писало је педесетак клирика – тј. учествовање у хетеродоксним иницијативама канонског карактера, није позната од када су Латини отпали од Цркве Христове 1054... Стиче се утисак да Ватикан покушава да створи слој клира лојалног католичкој доктрини, који служе ствари уније". 

kiril i papa
Нови патријарх Кирило познат је као ватрени поборник зближавања са Ватиканом. У другом плану фотографије је и новокалендарски митрополит Јован Пергамски (Зизјулас) 
Миторполит Кирил је поред тога једном приликом изјавио је следеће: "У пракси ми забрањујемо нашим свештеницима да преобраћају људе. Наравно да се дешава да људи дођу и кажу: 'Знате, ја бих волео, једноставно из сопствених убеђења, да постанем православан'. 'У реду, изволите'. Али не постоји стратегија преобраћања људи". На тај начин МП се одрекла сваког права да преобраћа јеретике из различитих јурисдикција са Запада у Православље.

Московска патријаршија показала је потпуну лојалност и новом постсовјетском режиму у Русији, уопште га не критикујући и подржавајаући га како у његовом неосовјетизму, тако и у криминалној економији, у којој је и сама са ентузијазмом узела удела. Тако је име Кирила (Гунђајева) везивано за аферу око увоза цигарета и алкохола без царина, па је понео надимак «тобако митрополит».

"Политика" од 1. фебруара 2009. пише: "Пред новим руским патријархом стоји неколико непосредних задатака: да одлучније дефинише однос Цркве према држави, да се избори са присуством Румунске цркве у Молдавији, Константинопољске патријаршије у Естонији, да онемогући деловање главног конкурента – Константинопоља – на простору бившег СССР-а... На крају, можда и најважније, он треба да учврсти став према Католичкој цркви". Коментатор "Политике" закључује чланак речима: "Иако познат као мајстор за компромисе, Кирил је уочи избора за патријарх био изричит: По питању вере компромиса не може бити" Може ли бити веће ироније? 
На овом линку можете погледати богату фото - биографију новог Руског патријарха:

ПЯТЫЙ СЕРГИАНСКИЙ ПАТРИАРХ
11 коментара:

Анониман је рекао...

Ау бре! Па ово је стварно крај!

Анониман је рекао...

Vrlo jasano za one koji imaju oci da vide.

Nikolaj је рекао...

Veoma jasno za onog ko ima oci da vidi.Ovakvih clanaka nikad dosta,na zalost.

Анониман је рекао...

znaci prljavi satanisticki vatikan je umesao prste i u rusko pravoslavlje.Boze spasi i preobrati i izvedi na pravi put.pobedi ovo svetsko zlo i ocuvaj Pravoslavlje.

RusUS је рекао...

Kiril Gundjejev u ulozi ruskog "Patrijarha" je clan Jezuitskog (Katolickog) krila Illuminata (Masona)koji podrzavaju Cionisticki plan eliminisanja Hrista i svete Trojice iz (Hriscanskog) verovanja i preobracanja u verovanje u "jedinog Boga ovoga sveta - Lucifera" i njegovog nepogresivog zemaljskog vladara - "Crnog Pape" sa plemstvom "Illuninata" - vracara tajne sile - lordova zivota Novog Svetskog Poretka", kojima pripadaju Putin i Medvedev!Uz sve otvoreniju i vidniju pomoc "Islamskog" krila Rimske imperije - sledbenika "Abaddona" sveopsteg "Cara" Pakla, podzemlja i svemirkih reptila koji treba da nasele zemljinu planetu ociscenu od "nekorisnih ljudskih bica".

Анониман је рекао...

Тешко да се може узети за озбиљно сајт на коме се макар и у виду коментара објављују пароле попут "прљави сионистички ватикан", или недоказане (и недоказиве) "теорије завере" попут оне из претходног коментара (РусУС). Зато сматрам да би редакција требало да буде опрезнија са филтрирањем коментара... Или се можда и сама редакција слаже са таквим ставовима и речником? У том случају ја сам овде залутао, али онда то реците да убудуће не трошим време посећујући овај сајт...

RusUS је рекао...

Takav je taj novi sindrom utopijske civilizacije, kada ljudi naviknu da zive u raznim propagandnim zabludama i prihvataju abstraktnost za zivotnu stvarnost; pa kad "zalutaju" i nabasaju na istinu, snebivaju se u cudu i bunilu da istina moze da bude jaca od njihove uzivljene lazi! A u ovoj svetskoj alergicnoj sredini, najvise se uzrujavaju i oglasavju alergicni na istinu! Ali i to je proreceno, da ce "Knez lazi i paralazi" obsenuti mase i navesti ih da zamenu istinu za lazi, gde ce im laz da bude "verodostojnija" od istine a zlo i sve nenormalno da zamene normalno. Sve gore navedeno moze da se proveri cinjenicama i slikama, koje svi gore navedeni konstantno, sami objavljuju, ili se hvale ili propagiraju - da bi i druge zaveli ili poveli istim putem propasti i otpadnistva! NE zaboravite: Katolicka sekta je izmislila rec "PROPAGANDA" i time prva ustanovila i (zlo)upotrebila smisao, tehniku i procese "propagande" za unapredjenje svoje sektaske svejersesi - Bogo-otpadnicke! A najvazniji faktor je uspostavljanjem procesa zamene istine sa lazima, uz potporu absolutne cenzure istine (" mandatornog filtriranja")! Eto, Bog vam dade al vam Djavo ne da... nigde nije bilo napisano "prljavi cionisticki vatikan", nego "prljavi satanisticki vatikan" - dodatni zakljucak "istine" je bio pravi, samo citirane reci izadjose krivo! Uzalud je Bogom-dat zivot ako taj isti "trosi vreme" zadovoljno "lutajuci" samo putevima tame, odvracajuci se od istinskog Tvorca i istinskog puta spasenja.Uzaludni su samo dani zivota u kojima covek ne spoznaje reci istine Bozije - Boga istinitoga! Blagosloven je covek... koji ne ide putem otpadnika i jeretika. Pokajte se... SVI jereteici i otpadnici... jer se priblizi Carstvo Nebesko!

serbiantrueorthodox је рекао...

Чланови редакције филтрирају коментаре али некада допусте ипо неку оштрију реч ради илустрације разних погледа на тему о којој је реч. Редакција не мора бити сагласна са ставовима коментатора, па чак ни са свим ауторима садржаја разних чланака које се постављају на овом блогу. Задржавамо право да објављујемо и оштрије коментаре па чак и оне у духу "недоказиве теорије завере". То је, понављамо, само ради илустрације каквих се све ставова држе читаоци нашег блога.
Стога, молимо за разумевање.
Редакција блога СрбинИП

RusUS је рекао...

Slazemo se sa redakcijom, jer je jos uvek potrebno da se pokazu mere neistine, lazi, zavedenosti i propagande, da bi sitina imala svoj puni dijapazon vrednosti i tereta. Mi koji smo dobro iskusili totalitarijanski sistem “filtriranja istine” znamo da protumacimo postulate anonimnih teoreticara “nedokazive teorije”! Vise od pola veka (nazalost) su nam proturali tu glavnu “nedokazivu teoriju” - govoreci da nema dokaza da Bog (oprosti) postoji. Da je covek kao intelegentno i logicno bice – jedini vladar sveta i da treba da upotrebi sve svoje “sile”, “moci” i “znanje” da svi neobuceni u toj teoriji, prihvate isto i bezrezervno se povinuju! Ali moc i termin lazi je uvek ogranicen i prolazan. A istina uvek pobedjuje i dokazuje da oni koji su se suprostavljali Bozijoj istini; samo su potvrdili svoj tip “nedokazive teorije” da oni nemaju, niti mozga, niti duse, niti savesti, niti duhovnosti, niti vere – znaci bezslovesna bica – na nivou glavnog im teoreticara “Darwinovog majmuna”! Mislimo, po onome, “ako niko to nije video kod njih svojim ocima”, onda znaci da je to “teoretski” tacno! A sada bi nam, kao neki (samo)uvazeni intelektualci - evolvirani teoreticari, da preinace teorije globalnog komunizma u srodnu globalnu totalitarijansku teoriju “E-komunizma” – “ekumenizma”! Pokajte se... SVI jereteici i otpadnici... jer se priblizi Carstvo Nebesko!

Ilustrator је рекао...

Eto jos jednog prorecenog znaka zadnjih vremena! Kada ce ljudi osecati pogubno "trosenje vremena" ramatrajuci iskonske Bozije istine a "dusekorisno","dusegradivo", "lakosvarljivo", brzo prihvatanje lakih lazi instantnog "ekumenizma"!

Unknown је рекао...

то је био један период слабе Русије и великог притиска запада и фанара на Русију..
ствари се мењају а са њима и црквена политика Русије која је све моћнија им која полако окупља око себе све земље света којима је запад дозлогрдио!