уторак, 27. април 2010.

СИНОДСКА АНАТЕМА ЕКУМЕНИЗМУ

Његово Блаженство господин господин ХРИЗОСТОМ II, Архиепископ Атински и целе Јеладе, Првојерарх Грчке Истински Православне Цркве
Св. Архијерејски Синод Грчке ИПЦ
Атина, 25. септембра месеца године спасења 1998.

СИНОДСКА ОСУДА
И АНАТЕМИСАЊЕ ЈЕРЕСИ ЕКУМЕНИЗМА

Они који кажу да је Једна, Света и Апостолска Црква, Црква прворођених на Небесима и која чини Тело Христово од силаска Светога Духа на Свету Педесетницу, ишчезла из света и да је сачињена из много грана,
од којих свака садржи део откривене истине и благодат тајни, како новојављени екуменисти уче, због чега и треба да се оснује поново од нас људи уједињењем свих грана у једно дрво, односно изједначењем свих јереси и секти са истинитом Православном Црквом и свих њих међусобно ради образовања једне сверелигије, која ће тако чинити „цркву“ антихристову – нека су анатема!
Јоаким III, патријарх константинопољски, Мелетије Метаксакис и Хризостом Пападопулос, заточеници злославног екуменизма – нека су анатема!
Махнити учесници сабора против Православне Вере у Константинопољу 1923. г. и на Светој Гори 1931. г. – нека су анатема!
Они који кажу да је Христос имао две светости, божанску и људску, и да је напредовала његова људска светост – нека су анатема!(1)

Јеремији Тираконском, Силвестру Александријском и Софронију Јерусалимском, који су се борили за Православну Веру, и свима осталима који су учествовали на Свеправославним Саборима 1583, 1587. и 1593. год. који су осудили календарску новотарију и одсекли од тела Цркве оне који су је примили и који ће је примати – вјечнаја памјат!
Антиму, Васељенском патријарху, и онима који су учествовали на Константинопољском Сабору 1848. године – вјечнаја памјат!
Свима који су се борили делима и речима за Православну Веру против новотарија новог календара и јереси екуменизма – вјечнаја памјат!

Свештени Синод:
+ Атински Хризостом, председавајући
+ Солунски Максим
+ Ахајски Калиник
+ Инојски Матеј
+ Хиоски Стефан
+ Ахарнски Атанасије
+ Еврипски Јустин
+ Амерички Павле



(1) Јерес коју проповеда грчка официјелна црква састоји се из богохулне тврдње да је оваплоћени Бог, Господ Исус Христос, заједно са телесним узрастањем узрастао и у људској светости. Другачије речено, није био рођен као савршен човек (напомена РПБ-а).

1 коментар:

Unknown је рекао...

Толико о томе да су само Руси анатемисали екуменизам. Наравно ми смо емотивнији према Русима тј. светом Синоду РПЗЦ у време светионика православља, светога новога исповедника Филарета Њујоршког.Уствари правом хришћанину нема ни Руса ни Грка ни Србина јер сви смо у Христу једно, један народ - Хришћани - Православци.
Ова анатема тај дух и доказује. Да смо једно у Христу, једно у Истини. Христос Васкрсе браћо, смрт је побеђена. Лаж је оборена. Ко жели да види, лако је видети где је Истина а где је лаж. Где је јерес а где стадо Христово. Не постоји угодна голгота. Страдање је у томе да прихватамо Истину ма како она тешка била. Ако је у времену мирном, славићемо је у миру, ако је у времену смутном као данас морамо и даље у Истини стајати макар нас то и живота и положаја и здравља и комфора коштало. Оци,браћо и сестре, запамтите да је ЕКУМЕНИЗАМ ОСУЂЕН ОД СВИХ ИСТИНСКИ ПРАВОСЛАВНИХ ЦРКАВА. САМИМ ТИМ И КИПРИЈАНИЗАМ И ЊЕГОВО ЛАЖНО УЧЕЊЕ МОЖЕМО ПРИДРУЖИТИ АНАТЕМИ. АНАТЕМА!