среда, 23. мај 2012.

Новокалендарски зилот митрополит пирејски Серафим



Осврт на трагикомичне анатеме
 произнесене од стране новокалендарског 
митрополита пирејског Серафима
 на Недељу Православља 2012.


Током овогодишње прославе Недеље Православља новокалендарски ревнитељ православља (апсурд!) Митрополит пирејски Серафим Мендзелопулос театрално је возгласио, између осталог и анатеме против Римског папе Бенедикта, против Лутера, Калвина, Мухамеданаца, Јевреја, али и екуменизма! (погледај)

Чини се невероватним да је пирејски новокалендарски митрополит анатемисао чак и друге религије! Екскомуницирао је из Цркве оне који никада нису били Њени чланови! Изгледа да Свети Оци нису правилно поступили када су пропустили да анатемишу Јевреје и идолопоклонике тог времена. Срећом, Бог је сада просветио овог новокалендарског зилота да то учини након 20 векова чекања!


Анетемисао је и садашњег папу Бенедикта, као да никада нису били анатемисани и ван Цркве током хиљаду година он и сви његови претходници папе. Али храбри пирејски митрополит развалио  је духовни гроб Ватикана и повадио суве кости већ хиљаду година за Православља мртвих папа отпочевши са њима некакву донкихотовску борбу. У ову трагикомичну представу анатемисања укључени су и духовни скелети никада постојећих чланова Цркве Лутера, Калвина и Хенрија краља Енглеске. Заиста, оваква Недеља Православља и овакве циркузантске анатеме до сада нису нигде виђене.


Анатемисао је и Екуменизам. Заиста импресиван акт учињен од стране једног новокалендарца јер се зна да је новокалендарски раскол први горки плод компромисних уступака православних екумениста у корист екуменизма, а на неизмерну штету православља. Али док су паписти, протестанти и англиканци у анатемама именовани, за екуменизам није нађен ни један достојан представник који би био анатемисан. Потпуно је јасно да господин Серафим није могао навести имена особа кроз које се јерес екуменизма оваплотила на земљи јер би на тај начин анатемисао исте оне од којих он и његов новокалендарски раскол воде апостолско прејемство.
Новокалендарски митрополт Серафим је иначе познат као агресивни противник и неуморни нападач Грчких старокалендараца .


Такође он се истиче веома честим антимасонским, антиционистичким, антипапским, антиекуменистичким и уопште...  антисвим (против свега) експлозивним проповедима и изјавама. Он је типичан примерак (истина, најгласнији) новакалендарских антиекумениста ткз. бораца изнутра којих и у Србији није мало.
Они постављају путоказ борбе за православље истовремено у два супротна правца. У том контексту треба навести шта је проповедао Свети Марко Ефески борцима изнутра свог доба. Он је тврдио да не постоји средњи пут између светлости и таме, између истине и лажи, између Христа и сатане. Савремени љубитељи „средњег пута“, сврставају отачко правило избегавање крајности, у питања вере, а свети оци средњи, царски пут спомињу искључиво у контексту духовног живота, на пример избегавање крајности по питањима подвиг поста или бдења. А то да примењују свој принцип средине у питањима вере, заиста је противно основном принципу истинског чувања и одбране вере, пошто простор између истине и лажи спада у лажи. Истина може бити  истином само ако је у питању 100% истина. А лаж је није увек 100% лаж, него је лаж  и онда када се она меша са одређеним процентом истине. Коктел звани „Средњи пут“ из кухиње бораца изнутра је управо таква једна мешавина  лажи и истине. Осудити екуменизам и истовремено хвалити или још горе литургијски помињати екуменисте је апсурд без преседана. Тако је типично да г. Серафим пирејски данас анатемише екуменизам, а сутрадан хвали екуменисте архијереје упућујући им ласкаве речи хвалећи Васељенског патријарха до бесвести! Лош је екуменизам, али су добри екуменисти! Ово је идентично апсурдном примеру да се неко жали што је покраден, а у исто време хвали тог истог лопова. Критикуј зло, али хвали злочинца! 

Заиста је вредна чуђења ова апсурдна логика бораца изнутра, нарочито свештенослужитеља јер када један свештенослужитељ, био он свештеник или епископ, на богослужењу у тренутку проповеди окренут према верном народу са олтарских двери критикује екуменизам као јерес, а одмах потом окренувши се ка истоку, усмеравајући молитву ка Богу, помиње екуменисте као оне који "исправно управљају речју Христове истине", како може да избегне да га свако благоразуман окарактерише као лицемерног варалицу. Ипак, он Бога не може преварити као ни истинске вернике него само оне назови ревнитеље – борце изнутра који и поред отвореног отпадништва и јереси званичних цркава којима припадају још увек пребивају у цркви лукавих. На њих се и односе речи Господа нашега Исуса Христа: "Нико не може два господара служити: јер или ће једнога мрзети, а другога љубити; или ће се једнога држати, а другога презирати. Не можете служити Богу и мамону" (Мт. 6, 24). 



Редакција блога СрбинИП

43 коментара:

Анониман је рекао...

Ep.Seraphim je jedini ustao u zastitu Episkopa Artemija I takodje negov glas ima silu I velik broj Hellena koji su mu u podrsku. Od strane neki starokalendaraca nema simpatije jel gube €€€ posto je narod uz njega,isto kao sa Srbskim-Grckim "ipc,, I Episkopom Artemijem.

Анониман је рекао...

Митрополит Серафим је НОВОКАЛЕНДАРАЦ!!! Нови календар је РАСКОЛ!!! Нови календар је убитачни уступак православних свејереси екуменизма. Нови календар је више пута од светих отаца анатемисан!!! Зар нама у Србији треба таква подршка?!? Да ли смо ми нормални? Ако признамо новокалендарце за православне онда по тој логици и Србија, тј. Српска Црква може без проблема да пређе на нови календар. "Само напред" у пропаст сви ви који подржавате овакве шизофрене ставове - борбе за православље уз подршку новокалендарских расколника... Нека вас просвети Господ од такве душегубне прелести!

Анониман је рекао...

Srecan praznik svima! Ovo je dobra tema jer mislim da je pitanje odnosa prema novom kalendaru osnovno pitanje razmimoilazenja SIPC i SPC-Artemije. Prihvatanje novog kalendara od strane vladike Artemija, Vilovskog i njihovih sledbenika je zaista sporno jer je novi kalendar olicenje ekumenizma, modernizma kao i svih novotarija i crkvenih reformi. Smesno je i pricati o nekakvom revnovanju za veru, a u isto vreme priznavati novokalendarce pravoslavnima i sa njima sasluzivati. Krajnje je irononicno velicati ovog Serafima kada se zna da je on veliki protivnik grckih istinskih revnitelja za predanje i ocuvanje otacke vere - starokalendaraca. Serafim starokalendarce u grckoj smatra raskolom, a ako ep. Artemije smatra njega kanonskim episkopom kanonske grcke crkve onda je jasno da se po pitanju starokalendaraca slaze sa Serafimovim stavom. To znaci da pri uvodjenju novog kalendara u zvanicnu SPC svako ko bude revnovao za otacki kalendar bice proglasen raskolnikom. Po ovom opredeljenju mogu se uociti maske iza kojih se kriju pseudo revnitelji, tkz borci iznutra. To je linija preko koje nema prelaska. Ep. Artemije i njegovi sledbenici moraju se odluciti kojem ce se privoleti carstvu. Carstvu zvanicnog ekumenistickog pravoslavlja ili istinski pravoslavnom ispovedanju vere koje jasno ispoveda da je novi kalendar raskol i sastavni deo svejeresi ekumenizma. A kako se neko moze nazvati pravoslavnim ako novokalendarce priznaje za kanonske, a one koji su stradali i trpeli progone radi ocuvanja otacke vere starokalendarce smatra raskolnicima i otpadnicima. Cuvajte se braci ovakvih lukavih zastranjivanja i pazite se da ne budete prevareni!
Vas brat svetosavac

Анониман је рекао...

Sveti Zlatousti je izreko reci od prvog-vekovnog Svetog Mucenika Ignatija Bogo-nosca.- Krv mucenika nemoze da spere grh raskola-
Imas koliko frakcija staro kalendaraca u Grckog I drzavnju Crkvu takodje,ko je Crkva ??? A Crkva je neradeljiva I samo jedna. A Sve Crkve Pravoslavne smatraju nove-kalendarce kao Grcka Crkva. Samo jedna crkva moze da postoji-sto je telo Gospodnje.
Zato svatite kako Ep.Artemije mudro I poslusno kanonima dela.

Анониман је рекао...

Аха, онда објасните како то еп.Артемије није у расколу, а мудро и послушно дела канонима? Ко њега подржава, која помесна црква од екуменистичких цркава? Да видим једну. Мит.Серафим Пирејски? Је л он црква? Или старац Јефрем?
Ако СПЦ уведе нови календар званично, да ли ћете се држати светоотачког предања или папског?
Кад све епархије уведу Зизјуласову литургију, да ли ћете прихватити, као што је већ нпр. у епархији бачкој?
Шта мислите зашто и која је Црква недељива? И шта је то Црква? Кад је то било да се од Цркве не одсецају јеретици него се остаје у заједници с њима? Па још и патријарх упали у синагоги свећицу и сви ћуте. Кад је то било код Светих Отаца? Шта је рекао Св. Марко Ефески на кога се сви позивају само не износе све његове речи него оно што им одговара? И шта мислите зашто је Црква опстала 2000 година? И зашто су папу сматрали јеретиком 1000 година, а сад не? Је л то значи да Свети Оци нису били у праву? Како су онда постали светитељи?
Е, има још питања али биће вам много за размишљање. То што сте ви на овом сајту доказује да се двоумите и не знате куда да идете и то је нормално, за неколико месеци кад размислите и Господу се помолите да вам укаже пут, искрено од срца, Господ ће вас упутити тамо где је Истина. А, да бисте лакше дошли до тога прочитајте шта каже Архиепископ Аверкије Џорданвилски у делу Света Ревност, па ће вам се изоштрити слика. Само Светих Отаца се држимо, никаквих епископа, они могу да падну у јерес.

Анониман је рекао...

А шта ће да се деси са народом у Грчкој, који је у цркву кренуо након мењања календара? Каква је његова судбина?

Анониман је рекао...

По питању календара ту неби требало полемисати јер толико је на ту тему већ иѕречено и ѕна се да је свако одступање од јулијанског календара анатемисано од светих отаца.Свако ко поступа супротно и прихвати нови календар јасно је да приџвата јерес екумениѕма а једина жалост и несрећа грчких старокалендараца је њихова подела која верујем многе неупућене ѕбуњује те их обмањује тобоже јединством у редовима новокалендараца.Митрополит Серафим додуше ту наиѕглед одступа наводном борбом против екумениѕма а као апсурд и даље остаје у редовима новокалендараца уместо да се прикључи већ постојећим старокалендарцима у грчкој.

Srb-in је рекао...

Stara izreka: "CUVAJTE SE GRKA KOJI POKLONE DONOSE"! Ko ima oci da vidi i usi da cuje prepoznace TROJANSKO-HELENSKOG "KONJA" CIJI JE JAHAC ANTIHRIST SA SVOJIM DIVERZANTSKIM SLUGAMA!SVETO PISMO I NOVI ZAVET ZAVESTAN U PRAVOSLAVLJU KAZE NA KRAJU: "KO I JEDNU JOTU BUDE PROMENUO OD ZAKONA PREDANIH PO APOSTOLIMA - PROKLET DA JE"! A oni koji su prihvatili jeres novokalendarskih zakona MNOGO PUTA SU ANATEMISANI I PROKLINJANI OD PRAVOSLAVNIH SVETIH OTACA!Danas postoje dva puta - BIRAJTE TESAN ILI SIROKI. JEDAN VODI BOGU DRUGI MAMONU. BIRAJTE BRACO I POKAJTE SE JER SE PRIMICE CARSTVO BOZIJE!

serbiantrueorthodox је рекао...

Одговор анонимној особи:

Судбина оних грка који су чланови новокалендарског раскола је одређена правилима цркве и анатемама Цркве упереним против оних који се усуде променити календар и пасхалију.

Некада се могло нешто и толерисати када је новокалендарска реформа билајош свежаи када су постојале снажне индиције да ће се реформа повући тј. укинути. Данас, када се новокалендарски раскол утврдио ипустио снажне корене и на своје отпадништво придодао још веће - свејерес екуменизма, нема ни говора да може постојати било каква толеранција и снисхођење како по питању самог новокалендарског раскола тако и по питању оних псеудостарокалендараца који или опште са њима или не опште али им признају каноничност, тј. постојање благодатности.

Уредништво блога СрбинИП

Анониман је рекао...

Срећан празник Вазнесења Господњег. Митр. Серафим је нешто као грчки Артемије. Он таласа узалуд. Што се тиче наводног Артемијевог антиекуменизма и ревновања, треба само прочитати шта је писано у текстовима са његовим благословом. Поготово се ово односи на похвале Георгију Флоровском, једном од основача Светског савета цркава и највећем модернисти међу православнима. Уопште је трагикомично одбацити Зизјуласа и екуменизам а истовремено прихватати Флоровског, Мајендорфа, Шмемана, Керна и остале. То је као да сечете коров уместо да га чупате из корена.

Пантелија је рекао...

циркузант!

Анониман је рекао...

Dragi moj Brate,
Florovsky je mnogo dusa preveo Pravoslavlju,njega nikako nebi smeo da klevetas sa malom I plitkom znanju vezi njegovih rada. A sto se veoma dobro zna on je jednom bio govornik na skupu "ccc", I vise nikad nije bio zvan od strane organizatora. Posto kad je drzao govor,istinski I glasno je reko svim prisutnim da je jedna jedina Crkva,Pravoslavna Crkva I da je njegova duznost da sve prisutnet prevede Istini. To je Ispovadanje vere svim narodima. A Episkop Artemije to sve vrlo dobra
zna

Анониман је рекао...

Без да почињем расправу хтео бих да кажем да веома добро познајем мисао Георгија Флоровског. Ако хоћеш могу да ти наведем само неке од његових изјава са наводима одакле је узето. Нпр. еклисиологија Флоровског која је потпуно протестантска. Иначе како то да је Флоровски православан ако је био учитељ Јована Зизјуласа?

Анониман је рекао...

Интрерсује ме како Акакијвци схватају савремене Свете Оце,као што су Јустин Ћелијски и Николај Жички? И како објашњавају силазак Светог Огња јеруслимском патријарху ако сматрају да у званичној православној цркви нема Благодати?

Nikolaj је рекао...

Istinska Pravoslavna Crkva poseduje blagodat sedam Crkvenih tajni. Toga nema kod oficijalnih jeretika. Silazak ognja je cudo u rangu starozavetnih prosvecujucih znakova koji pokazuju u kom pravcu je ckva. I to je blagodat, ali koja deluje van crkve i miluje sve ljude Konkretno oganj je dokaz prisustva Bozijeg i ispravnosti pravoslavnog kalendara.

Анониман је рекао...

А шта да једне године прескочи, не појави се? У какве би онда наке с неба гледао, само да не приђеш истнском Православљу?

Анониман је рекао...

Ко у Србији од светосаваца општи и признаје новокалендарце тај се неће либити да се и у Српску Цркву уведе папски календар. Ко има очи види!

Анониман је рекао...

Brate,
Iskreno,ali kod priznaje starokalendarce u celom pravoslavlju? Kad sami sebe nepriznavaju? I samo radjaju raskol za raskolom. Pogledaj situaciju u Srbiji sa starokalendarcima,vec podele.
Svi znaju da postoji samo jedan Crkveni Kalendar,i to nikad nece da se menja u Svetu Srbiju,a isto vremena moramo podrzati iskrene ispovednike istine Hristove u Grcku,na celu sa Mitropolitom Serafimom.
15 katakombske Crkve za godinu ipo dana vec su podignute ispod omofora kyr kyr Artemija I monastvo se nove I klerici samo radjaju I novo plodo prinose ka Gospodu. Jos jedan Manastir je priso,na celu sa Igumeniom Jelenom.
Ovo su plodi duha Svetog.

Анониман је рекао...

A kako se manifestuje ta Blagodat Svetih Tajni?

Анониман је рекао...

Владика Артемије расуђује као да му није познато да у греху ЈЕРЕСИ ЕКУМЕНИЗМА , има учешћа цео ,,Свети архијерејски синод СПЦ ,, кроз чланство у ССЦ Светском Савезу Цркава већ више од пола века. Па овај колективни догматски грех који је довео до пада целе Цркве , помиње као лични грех појединих епископа, односно канонски прекршај кроз саслуживање са инославнима.

Анониман је рекао...

Pomaze Bog braco zaista oko ove teme i diskusije ko poseduje blagodat Svetog Duha i NJegovih Tajni diskutabilno je pricati jer ocigledno da i vernici bilo istinskih pravoslavnih ili erp u egzilu dozivljavaju da su na pravom putu otuda i toliko njihova zrtva itrud jer vam je poznato da i jedni i drugi egzistiraju u istim uslovima progona iz zvanicnih crkava i manastira pa sami vernici moraju prelaziti velike razdaljine do najblizih bogosluzbenih mesta a isto tako podnositi materijalnu i duhovnu zrtvu na podizanju novih crkava za njihove potrebe.Ove dve crkvene strukture koje egzistiraju na nasim prostorima dovode u zabunu mnoge pravoslavne vernike koji uvidajuci apostasiju i veliko odstupanje zvanicne crkve od istinskog ucenja koje su nam predali Sveti Oci jer su medusobno suprostavljene po pitanju posedovanja Blagodati Svetoga Duha u zvanicnim crkvama bilo starokalendarskim bilo novokalendarskim.Bojim se da i ovo nije delo neprijatelja ljudskog roda da nas na ovaj nacin zbuni i dovede do nedoumice da na kraju ljudi otpadnu od vere.

serbiantrueorthodox је рекао...

Питање анонимне особе: "Интрерсује ме како Акакијвци схватају савремене Свете Оце,као што су Јустин Ћелијски и Николај Жички? И како објашњавају силазак Светог Огња јеруслимском патријарху ако сматрају да у званичној православној цркви нема Благодати?"
Одговор уредништва: Већ неколико пута смо одговарали на слична питања. Поновићемо одговор и сада. СИПЦ не измишља никакве нове путеве нити лична умовања. СИПЦ следи пут савремених исповедника Истинског Православља руских катакомби, грчких старокалендарац и филаретовске Руске Заграничне Цркве (пре пада у унију са МП). Тај пут се ослања на црквено, отачко предање да јеретици не могу бити члановима цркве и да не поседују спасавајућу благодат. Нећете нигде у писаном предању православне цркве да ли засебном отачком или саборском наћи на тврдњу да јеретици могу бити чланови цркве и да поседују спасавајућу благодат нарочито када је у питању пад у савремену свејерес екуменизма свих преосталих православних престола. Ово је јако важно јер савремени полу или крипто екуменисти тврде да екуменизам није осуђен и да у границама светског екуменистичког православља постоје и православномислећи епископи антиекуменисти и да због тога Светско екуменистичко православље није изгубило спасавајућу благодат. Екуменизам је СВЕЈЕРЕС, тј. збор свих досадашњих саборски осуђених јереси. Екуменизам је и догматско-елклисиолошка јерес која негира догмат о Једној Светој Саборној и Апостолској Цркви. Друго екуменизам је и синкретистичка јерес која чак и другим монотеистичким или многобожачким религијама оставља могућност де је и код њих могуће спасење... итд. Баш ти полу или крипто екуменисти тврде да екуменисти поседују спасавајуће тајне све док их сабор не осуди?!? А тај сабор састављају све сами екуменисти који наводно треба сами себе да осуде?!? Оооо безумља! Свештеномученик Николај је убијен и ми га сматрамо светим јер се у његово време још увек није десио Германов Сергијанизам и улазак СПЦ у ССЦ. Отац Јустин је велики теолог али није свет јер је свесно био у општењу са лжепатријархом Германом и био је у тесној вези са грчким новокалендарским расколницима. На речи православан и исповедник, а на делу не! Свети Огањ у Јерусалиму није догмат и нико никада од светих отаца и сабора није указао на било какав огањ као мерило истинитости или јеретичности неке цркве. Ми се ослањамо, на Свете Каноне и свете Саборе, а не на чудо огња. После јерусалимског патријарха Диодора који је био истински антиекумениста и који је симпатисао Руску Заграничну Цркву и Грчке старокалендарце на његово место је дошао екумениста, постављеник Вартоломеја, Теофил III па ево огањ и даље силази... Зар ћемо се и антихристу поклонити ако он буде силазио огања са неба?

Анониман је рекао...

"Савремени љубитељи „средњег пута“, сврставају отачко правило избегавање крајности, у питања вере, а свети оци средњи, царски пут спомињу искључиво у контексту духовног живота, на пример избегавање крајности по питањима подвиг поста или бдења. А то да примењују свој принцип средине у питањима вере, заиста је противно основном принципу истинског чувања и одбране вере, пошто простор између истине и лажи спада у лажи. Истина може бити истином само ако је у питању 100% истина. А лаж је није увек 100% лаж, него је лаж и онда када се она меша са одређеним процентом истине."
Одлична констатација!!!

Анониман је рекао...

Очигледно је да царски средњи пут вл.Артемија, за вл.Акакија представља мешање истине и лажи. Питање гласи за свакога где је Истина, спознајте истину и Истина ће нас ослободити. Артемије говори о две крајности и велича средину средњи пут, једна крајност десна су СИПЦ а друга лева ЕКУМЕНИСТИ СПЦ. Мада ова лева крајност за њега и није крајност, собзиром да признаје свете тајне Екуменистима, док десна крајност је изузетно опасна то је за њега раскол тамо нетреба ићи тамо
нема Тајни .Дубљом анализом схватамо да Артемије неиде средином него вуче улево . Како се вл.Артемије уопште нашао на овоме путу царскомсредњем путу ? Случајно ! Избацили су га ови слеве стране, зашто? Па због политике не због исповедања вере и пре је он био
антиекумениста, борац изнутра као манастир Рукумија . Одговор шта да радимо треба тражити у Црквеној Историји, како су се свети оци борили када се јављала јерес , па да тако поступамо и ми.

Srb-in је рекао...

LAZ sto je bliza istini sve je veca, gora i opasnija. A isto tako najgori su oni “srednji” – ni hladni ni vruci, nego mlaki. Niko ne moze sluziti dva gospodara, niti na dve stolice (trona) sediti! Neka od “blagodatnih” rascinjen monah Artemije Radosavljevic, napokon bira jasno kome ce se opredeliti carstvu. Kao postmodernisticki doktor Grcke novokalendarske teoloske filozofije treba napokon da bira ili bivse uzivani siroki put ( od njega “neosudjenog”) SPC ekumenizma ili tesan i nepromenjiv put Hristove golgote zavestan u istinitom Svetosavskom Pravoslavlju. Jer se primice carstvo Bozije a preteca Hristovog vaskrsenja je antihrist sa svojim slugama najvljenim u ovim zadnjim vremenima koji ce vikati: “Podjite zamnom eno Hrista tamo kod nas”! Onamo namo za brda ona…, Hristov put vodi ka Bozijoj slobodi! Necemo vise da tumaramo naivno i slepo za samozvanim teoloskim guruima ERP koji vode za Goles planinu! ISTINA JE SAMO JEDNA I SAMO JE JEDNO ISTINITO PRAVOSLAVLJE! A ISTINIT SRBIN JE ISTINOPRAVOSLAVAN.

Анониман је рекао...

Сад да одговори анонимна особа уредништву: Ако се мошти Јустина Ћелијског не пројаве нетљене, пошто намјеравају да га из гробног мјеста преселе у кивот, ја ћу скинути своју мантију и придружити се СИПЦ: Је ли ваљано овакво моје размишљање?

serbiantrueorthodox је рекао...

Сад да одговори анонимна особа уредништву: Ако се мошти Јустина Ћелијског не пројаве нетљене, пошто намјеравају да га из гробног мјеста преселе у кивот, ја ћу скинути своју мантију и придружити се СИПЦ: Је ли ваљано овакво моје размишљање?

Анонимни оче ви имате сву слободу дану вам од Бога да делате по својој савести. У сваком случају посмртни остаци од нас поштованог архимандрита Јустина (Бог да му душу прости) ма у каквом се стању обрели не могу бити путоказ ка Цркви Христовој у ова несрећна смутна времена.
"Род зли и прељуботворни тражи знак; и неће му се дати знак осим знака Јоне пророка." Заслепљени људи су говорили: Хоћемо од Тебе знак да видимо (Мт. 12; 38). Оставивши, дакле, своје пророке и света писма који су јасно говорили о Христу Месији они су тражили знак. Тако исто и ви иако нам је наша душебрижна Мајка Црква Духом Светим оставила мноштво сигурних и необоривих путоказа преко светих Канона и Отаца, ми смо у стању да све то оставимо по страни и да гледамо у пасуљ: Ако о. Јустин има нетљене мошти значи да је СПЦ на добром путу, а ако то не буде, е онда је у праву СИПЦ. Такве поставке звуче исувише неозбиљно и неправославно. Узгред, ако се будете приклонили Отачком путу и исповедању којега се држи СИПЦ зашто би скидали мантију ако је сада носите?
Свако добро од Господа.

Анониман је рекао...

Владика Николај је у Америци имао могућност избора, слободне воље и пришао је Руској заграничној Цркви, која касније баца анатему на екуменизам и екуменистичке јеретичке цркве. Поставља се питање, дали је такву могућност имао и архимандрит Јустин, или је он у Ћелијама био у класичном притвору УДБ-е? Колико су њему комунистистички агенти који су тада већ увелико ушли у цркву оставили могуности да се одвоји од јереси? Тако да је у најмању руку чудно да његов евентуални кивот буде орјентир једном свештенику да скине мантију. Речју, чему сви ти знаци с нева, или из земље ватреној Вери?

Анониман је рекао...

Sveti Nikolaj nije doziveo Germana njegov sergijanizam i uclanjenje u satansku zbornicu SSC kao i to Deka nije bio odusevljen grcima novokalendarcima i cuvao je crkvenoslovenski. Otac Justin je tolerisao extremni sergijanizam sa bezboznim Titom kao i pun upliv germanove SPC u svejeres ekumenizma, a bas on je odgovoran sto je Srbija bila upucena na grke novokalendarce sa kojima je on odrzavao veoma bliske prijateljske odnose. Bas ti grci novokalendarci kasnije vrse jak uticaj novatorskih reformi bogosluzenja i teologije. Uz to o. Justin je zacetnik jezicke reforme i uvodjenja vukovog srpskog u bogosluzbeni zivot SPC. A njegov plod su "justinovci" koji su bukvalno sahranili nasu Svetosavsku Crkvu! To su cinjenice! Kao takav o. Justin ne moze biti merilo pravoslavnosti i nekakav putokaz gde je ili gde nije Istinska Crkva!

ERP-REP-PER је рекао...

Nista manje cudno od cinjenice da “ERP” drzi novokalendarca Grcke svejeresne i ekumenske crkve, Vladiku Serafima (Mentzelopulosa) Pirejskog, za svoga “blagodatnog” eklizioloskog sampiona!? Isti je bio angazovan kao arhijerejski namesnik “Ekumenskog Patrijarha”, za promociju ekliziologije grckog novokalendarskog ekumenizma. Vrhunski deo svoje delatnosti je proveo u Australiji kao namesnik tamosnjeg Arhiepiskopa Stilianosa, pretendenta (jos uvek) za Arhiepiskopa citave Dijaspore, u okviru ekliziologije Grcke novokalendarske ekumneske crkve (PRVOJERESNE I SVEJERESNE) i Ekumenske Patrijarsije. Gde su politicki pripremali teren za okupaciju, dominaciju i kontrolu SVIH PRVOSLAVNIH CRKAVA DIJASPORE, po aktuelnim principima, terminologiji i pretenzijama Ekumenske Patrijarsije – Novoga Rima. Sto znaci da bilo koja crkva “SVETSKE DIJASPORE”, koja se pojavljuje pod imenom “PRAVOSLAVNA”, treba da automatski potpada i pripada pod kontrolu i VLASNISTVO ekumenisticke Ekumenske Patrijarsije i pod dogovorenu saradnicku administraciju predodredjenog Arhiepiskopa citave Dijaspore – STILIANOSA (Harkianakisa)! Grckog novokalendarskog svejersenog ekumeniste par ekselans, koji javno izjavljuje da priznaje teoriju Darwinove evolucije. Sto dodatno znaci da tvrdi da svi ekumenisti poticu od majmuna i da su i danas ustvari genetski majmuni koji imaju neku “savesnu” dusu, koja je telesno smrtna i nema nikave opcije vaskrsenja. A nas pre-osvesteni, a sada od “njemu blagodatnih” rascinjeni monah Artemije Radosavljevic filozofira das svi ti “imaju punu i neosudjenu blagodat”! Amaaan…, bre – nismo mi vise niciji “majmuni”. A prvi zamenik, ideolog i aktivista gore navedenog Grko-jeretika dodje Vladika Pirejski Serafim! Znaci Srpska Crkva, ili njen bilo koji deo, bilo gde u dijaspori, po ustanovljenim principima i pretenzijama EP, automatski potpada pod kontrolu i VLASNISTVO “Dijaspore” Ekumenske Patrijarsije – Novog Rima. Sto znaci da “Eparhija RP u egzilu” de faktno vec priznaje pripadnost istoj pod finalno namenjenim pokroviteljstvom Serafima Pirejskog i superiorstvom ”priznate blagodati SPC”. To sto Serafim on ponekad nesto lepo, interesantno i kontraverzno prica, a sedi i intenzivno vesla grcku novokalendarsku galiju sredozemljem ekumenizma, je taktika i prica za naivne. Dobro je receno, “po delima njihovima cete ih poznati”, a ne po praznim i nakicenim recima namenjenim za golicanje usiju. Jer niko ne moze da sedi na dve “fotelje” i na dva “Pira” istovremeno gost da bude. A sve se izgleda filosofski kamuflira da zamazu oci Srbskim antiekumenistima i protivnicima Beogradske ekumenske SPC sinagoge – da se Vlasi ne dosete! Ali izgleda da su se i Vlasi vec dosetili pa se uz podrsku Rima angazuju kao novo ekumensko krilo, koje ce da napravi jos jednu “eparhiju u egzilu” - ako ne i novu DRZAVU na Balkanu!!

ERP-REP-PER је рекао...

Uzgred da spomenemo da je i drugi sampion/predstavnik “ERP u egzilu”, Simeon (Vilovski?), koji je “izbegao” pod okrilje i pokroviteljstvo grckih novokalendaraca, da tamo, kao sto sam veli “dovrsi ili usavrsi” – “njihovu dogmatiku” ili bolje receno ehsatologiju kriptoekumenizma! Da ne pominjemo njegovo famozno praksirano isterivanje “necastivih duhova” iz raznih obuzetih ovisnika, fizickim batinanjem – “flagelacijom”. Grko_Rimske Dionisijske Misterije koju parktikuju Pape i biskupi da bi nadjacanjem bola postigli visi nivo “nadljudske” transcendentalne meditacije i promovisani nivo uzvisene bozanstvenosti – “bogova na zemlji”! Dok ERP samouzviseni neo-filosofski teolozi, kao Sv Petra petlovi “kukuricu” i “veslaju” sedeci na grckim “prvoekumenskim” galijama! CAST IZUZETCIMA, PRAZNE I JALOVE IM ODISEJSKE PRICE! Zar je moguce da ljudi (Srbi) mogu da budu toliko zaslepljeni sledbenici idolopoklonstva ljudima - “svojim svetskim idolima”; da ne uvidjaju da ih neki noviji licemerni i farisejskii “pastiri”, GOLICAJU PO USIMA, predaju i vode kao slepe ili naivne ovce, (da ne pominjemo majmune), oko trnovitih Grckih grmlja u Novo-Rimske ekumenske ruke antihrista - Pape. Koji se nadaju da ce valjda posle bitke na moru sa Rimljanima i potopa ekumenskog broda, biti spaseni na Mletackoj galiji i veslati na njoj kao dozivotni suznji ka oslobodjenju fizicko-duhovnom smrcu?! Istorijski dokaz i rezultat toga je “Hrvatska” puna takvih pokatolicenih Srba-Pravoslavaca, koji su potom “riscanskoj braci” Srbima pocinili najvece zlocine! Krajnje je vreme da Vladika Artemije rascisti pojmove “svoje neo-eklisiologije i ehsatologije”, ukloni i ocisti sve propagandne filosofe sabotere, ambicioniste konspiratore i utopijske politbiro komesare iz svoje “crkve” i okruzenja, da napokon jasno deklarise i na delu pokaze – “KOME CE SE PRIDVOJITI CARSTVU”! Jer NIKO, NIGDE, NIKADA, ne moze sluziti dva gospodara! Jer su svi ti pred Bogom od istinski vernoga naroda zaduzeni da po svojim datim recima i zakletvi, cuvaju cistu, istinitu veru Pravoslavnu Svetosavsku! A AKO JE NJEMU I NJEGOVIM “sveblagodatnim” SARADNICIMA “ERP” NAJVECA AMBICIJA DA SE VRATE U JASLE AKTUELNE (sveblagodatne) EKUMENSKE SPC SINAGOGE, ZA KOJU CVRSTO KAZU DA “IMA PUNU BLAGODAT”, MI SE SIGURNO ZA NJIMA VRACATI NECEMO, NITI VISE UNAZAD NJIMA OKRETATI! NEMA SVRHE NITI DUHOVNE KORISTI SABOROVANJA SA “HLADNO-MLAKIMA” TAKVE VRSTE I NADE U NJIHOVOM SPASENJU, DOK SVI ANTIHRISTOVI DZELATI OSTRE SVOJE EKUMENSKE SABLJE NA U ISTINI NEPOKORNE SVETOSAVCE!!!!

Анониман је рекао...

Како то богослов признаје Дарвинову еволуцију? Један средњошколац је питао наставниика биологије: "Како су то рибе добиле крила па полетеле? Уместо одговора звао му је родитеље на конструктиван разговор. Инекако, од амебе, најпростијег једноћелиског организма до робе, али како се винуше у небо брате рођени? Не, Дарвин не вели да је човек од мајмуна, него да су обојица од истог претка? Даље каже да је животна средина та која облкује, пресудан фактор еволуције. И онда имате, човек и мајмун расту, рецимо у Африци, један поред другог. Мајмун остаје несловесан, а човек разуман са високим степеном QC. Ископано је костура хиљаде година старијх, или је човек, или је мајмун, нема ништа између. На овоме, на овој лажи су одрасле и још одрастају генерације. Сада замислите која је заврзлама ова како Св.Николај Србски вели помарачена звзда Божија?
Али, слава Богу још имамо неког да нам каже да је и милиметар до истине и даље лаж, како би је се на време клонили.

Анониман је рекао...

Браћо из уредништва,ево поновно одговора оног анонимног оца: Мудро сте искористили цитате из Матејевог Јеванђеља и намах ме збунили, али, чиме да се руководи хришћанин,жељан спасења, да би познао прави пут измећу вас, Матејеваца, Артемијеваца и екумениста? Не морате ме ословљавати са "оче" јер сам,по вама, без Благодати и самим тим сам као "неплодна смоква" (Мат. 21,18). Питали сте ме и зашто да скидам мантију. Па ваљда зато што ћу се код вас поново морати крстити! Милост и мир од Бога и Оца нашега и Господа Исуса Христа свима вама. Амин!

Анониман је рекао...

И још ово да додам: А како одговара Христос Јовану Крститељу,кад га је овај преко ученика упитао: " Јеси ли ти онај што треба да дође или другога да чекамо?" Анонимни отац

serbiantrueorthodox је рекао...

"Браћо из уредништва,ево поновно одговора оног анонимног оца: Мудро сте искористили цитате из Матејевог Јеванђеља и намах ме збунили, али, чиме да се руководи хришћанин,жељан спасења, да би познао прави пут измећу вас, Матејеваца, Артемијеваца и екумениста? Не морате ме ословљавати са "оче" јер сам,по вама, без Благодати и самим тим сам као "неплодна смоква" (Мат. 21,18). Питали сте ме и зашто да скидам мантију. Па ваљда зато што ћу се код вас поново морати крстити! Милост и мир од Бога и Оца нашега и Господа Исуса Христа свима вама. Амин!"

Поштовани оче, доводите нас у незгодну ситуацију да ми уредништво блога одговарамо на суштинска питања која се тичу вашега спасења. Најбоље би било да се обратите лично нашем владики Акакију путем електронске поште на адресу: srpskaipc@gmail.com

Ипак,пошто су питања интересантна и за остале читаоце покушаћемо да вам одговоримо: Истинско Православље заиста не препознаје цркве Светског екуменистичког православља као носиоце Божанске благодати спасења због вишедеценијског упорствовања у јереси над јересима - свејереси екуменизма. Друго, свејерес екуменизма је осуђена јер ми признајемо анатему Руске Заграничне Цркве на јерес екуменизма и све екуменисте за валидну и свеобавезујућу јер је то био и до сада остао једини канонски и компетентни сабор православних епископа. За појединце попут вас, били они клирици, монаштво или лаици који препознајете екуменизам као душегубну јерес и у свему сте православни осим у томе што сте се вољно или невољно рођењем или из не знања обрели под црквено-административном и светотајинском управом јерараха екумениста, Истинско Православље у лику помесних ИПЦ показује разумевање и снисхођење. То значи, да ви и слични вама нисте нико и ништа тј. неко непросвећено афричко племе него православци који сте се силом прилика родили или обрели у крилу цркве којом управља екуменистичка јерархија. Значи ви сте за нас отац (монах, свештеномонах или јереј) који треба да буде примљен и признат од православног архијереја! При примању Црква обично користи праксу снисхођења или црквене икономије која се спроводи по разним помесним црквама различито у зависности од одлуке архијерејских сабора дотичних помесних ИПЦ. Например, Руска Загранична Црква примала је оне који јој прилазе из Светског екуменистичког православља само чином покајања, а то значи без миропомазања или прекрштавања - само јавним покајањем дотичног што је биоу општењу са јеретицима. Грчки старокалендарци су све до средине деведесетих примали припаднике Светског православља у своје крило различито: или путем покајања или путем миропомазања, а праксу покрштавања оних који немају канонску форму крштења (три погружења) увели су у другој половини деведесетих година двадесетог века. Пошто смо ми Српска ИПЦ у почетку били под привременом управом Синода Грчке ИПЦ придржавали смо се њихових одлука и оне који су неправилно крштени ми смо прекрштавали правилном формом са три пуна погружења. Данас када смо се осамосталили добијањем нашег српског епископа од Руске ИПЦ размишља се да се онима који прилазе из екуменистичке СПЦ олакша прелазак тиме што се неће безпоговорно инсистирати на прекрштавању, него ће се оставити свештенству слобода расуђивања да се они који не могу да прихвате прекрштавање по црквеној икономији приме само миропомазањем, а оне који поседују свест о потреби испуњења канонске форме крстити трократним погружењем. Јер црквено снисхођење икономија Црква користи да би олакшала прелаз из јереси у Цркву. Наше мишљење је да би тврдоглаво држање акривије - обавезног крштења многим душама затворило врата за душу спасоносног пута Истинског Православља. О свему овоме ће се одлучивати на Сабору Српске ИПЦ у октобру месецу заједно са Руским Архијерејима када ће сеи донети званичне одлуке по овим питањима.
Што се тиче матејеваца можете погледати наше мишљење о њима у садржају нашег блога под насловом: матејевштина.

Остајте с'Богом оче!

Уредништво блога СрбинИП

Анониман је рекао...

Поштовани оче Аврамије, желео бих да са вама поделим нека моја размишљања. Ja лично замерам клиру РПЕ у Егзилу, то што вернике који приступају овој светој тајни крштења ,не крштавају троструким погружењем у води. Ви сте јеромонах и знате да у требнику лепо пише да се крштавани погружава призивањем Оца и Сина и Светога Духа. Ако то до сада нисте чинили време је да почнете . Поливање и прскање је латинска пракса незнам када је нашла примену у СПЦ, али је сада време да исправимо оно што није добро. Прскање и поливање је дозвољено само у екстремним случајевима ако је особа на самрти и технички неизводљиво да се погрузи, или је упитању инвалид и тд. Крштење је слика смрти и васкрсења, умире стари и рађа се нови човек препорођен за вечност. То ново рађање ,,водом и Духом,, једино је могуће видљиво приказати погњурењем под водом, прскањем или поливањем је немогуће, наравно да се ова света тајна остварује и вером присутног свештеника крштаваног и присутног народа. Свети вл.Николај Жички је у катихизису вере написао да је у тајни крштења погружење неопходно.

Анониман је рекао...

Народ каже да два човека знају више од једног, па би молио да ми неко разјасни ово "оче". Колико је то и од када утемељено у Православљу. Као дете носио сам чираке проти, служио му и помагао.Уснули прота нас је учио како треба клепетати на Велики петак, причао нам о Варнави и крвавој литији, али никада није дао да га зовемо оче. Сећам се његових речи: "Отац је један, а ја сам грешни протојереј. То оче Мико, оче Перо је латинштина." У вароши је кружила прича да ради за УДБ-у. Када је испустио душу звона су сама звонила. Требало ми је да одем од куће седам хиљада километара, да би од сестре локалног командира полиције сазнао истину кроз какву голготу и уцене је прота пролазио, а његов одговор увек исти. "Људи, ја два господара не могу служити, заклео сам се једном." Када су видели, да га не могу сломти, пусте причу у народ да је њихов доушник, а народ ко народ. Владика га пре времена пензионише јер није хтео да служи на српском. Не знам, тешко је говорити и судити, али му ја, као комшији и честитом човеку који никада није хтео узети ни динара из наше сиромашне куће кад год уђем у Цркву запалим воштаницу за покој душе. Речју ово "оче" мени је страно. Молио би да ми неко да појашњење.

drvoseca је рекао...

Kako to rascinjeni monah Artemije priznaje jertike koji sire Bogohulsvo?!
Bog je coveku dao telo, dusu, um i napokon slobodu. U evoluciji slobodnog kretanja od Adama do danas ‘covek” se udaljio od Boga i Njegovih zakona u konstantnoj avanturi za nekom “slobodom i demokratijom” pracen i motivisan otpalim i necastivim crnim “andjelom” Luciferom. U tome (vise hiljada godina) kratkom procesu “covek” je izgubio i telo i um i dusu, marsirajuci prema nekoj sveobuhvatnoj iluzivnoj, univerzalnoj, utopijsko-filozofskoj “slobodi”.
Dodatak prici o malom Jovici iz skole. Jovica ponovo dolazi kuci i kaze da je ucitelj ponovo jasno rekao da je covek postao od majmuna! A cale ni pet ni sest … mars tamo…, ako ste tvoj ucitelj i ti postali od majmuna…, ja nisam…i kraj price!
“Дарвин не вели да је човек од мајмуна, него да су обојица од истог претка? Даље каже да је животна средина та која облкује, пресудан фактор еволуције. И онда имате, човек и мајмун расту, рецимо у Африци, један поред другог. Мајмун остаје несловесан, а човек разуман са високим степеном QC.
Hvala anonimnom na pojasnjenju. Znaci razumni ljudi, viskog stepena “intligencije”, koji usavrsavaju primenjivanje filozofije ekumenizma, po njihovim deklaracijama (pisanim) tvrde (da nam Gospod orposti) da sve generacije Hriscana, Apostola i Svetitelja, ukljucujuci i sve ekumeniste, imaju zajednicko poreklo “od majmuna”,…Avaaj! To sto pravdaju sebe, moze da se izuzme, a sto svrstavaju Muhamdeda, Budu, Vishnu, Hrishnu, Baala, Papu i ostali “izravni” ekumenski rodoslov u to nasledje, vec moze lakse da se prihvati. Posle svega ekumenisti dokazuju da oni poistovecuju validnost njihovog svejeresnog verovanja klanjanju, majmunima, azdajama, zmijama, kravama i ostalom srodstvu iz zivotinjskog carstva sa Svetim tajnama Pravoslavlja! Oprosti Gospode…jer dobro znaju sta rade! Za revolucionarno evolucionarno ocekivanje je da ce uskoro (vec jednom – negde u Africi) sici neki majmun sa drveta i (najverovatnije na “cistom” srbskom jeziku) objaviti: “Ej ljudi… zenuli ste se! Mi smo samo cutali i posmatrali vas! Davali smo vam sanse, a sad vam dolazi kraj! Dolazi nas car Baal da vaspostavi novi svetski poredak, a sve vas dvonozne trkace cemo da posaljemo u proreceno “sumporno jezero”, jer ste tako nisko izdali i zlouptrebili vasega Boga, koji vam je ostavio sve ovo u Svom Zavestanju”! I zato cete da se vratite u nistavni prah i pepeo od koga ste postali, a mi cemo (kao nekad davno?) da nasledimo carstvo zemaljsko po sili i volji drugog vladara sveta – Velzevuva” – (Antihrista koji prvi dolazi)!
Znaci posto dugo vremena zivimo u ekumensko-jeretickoj sredini, postali smo samo “oblikovani” majmuni sa “razumom i visokim stepenom Q.C.”, da bi nam neki “doktori” i “neofilozofski internet teolozi”, kao “presudan civilizacijski faktor” nudili opciju “spasenja” u tom njihovom gore navedenom sveobuhvatnom i svejersenom ekumenizmu! A od (po njemu) “priznatog crkvenog sabora” validno rascinjeni monah Artemije Radosavljevic, znaci priznaje svoje zvanicno rascinjenje i upucuje “svoje sledbenike” da se vrate sirokom putu “priznate” SPC sinagoge, na sigurniju pogibelj! Gospodi pomiluj! Gospodi pomiluj, Gospodi pomiluj,…

serbiantrueorthodox је рекао...

Разне протестантске секте се буне зашто се у православљу свештенослужитељи ословљавају са оче јер Свето Писмо наводно каже да никога не зовемо оцем на земљи осим Бога Оца на небесима (Мт.23,9). По предању из првих векова хришћанства па све до сада свештенослужитеље православна Црква назива "оцима", као оне који духовно рађају људе за нови живот, где и сам ап. Јован назива своју паству "дечицом" (1 Ин. 2, 1. 18); А свети апостол Павле у својој Првој посланици коринћанима још јасније исказује принцип духовног очинства (4, 15): "Јер имате хиљаде учитеља у Христу, али немато много отаца, јер вас у Христу Исусу ја родих...". Свако свештено лице је носиоц силе духовног очинства. Иначе, у православљу постоји вековна пракса да се и сви посвећеници духовном животу и служењу цркви, тј. монаси и монахиње такође ословљавају са „оче“ и „мајко“ или „мати“. Нисте у праву када кажете да је српско традиционално ословљавање свештеника са „оче Мико, оче Перо“ латинштина. А то што дотични Прота никада није дао да га зовете оче (Сећам се његових речи: Отац је један, а ја сам грешни протојереј) је највероватније његова безазлена и ненамерна грешка повезана са неразумним смиравањем.

Анониман је рекао...

Захвалан сам на појашњењу у вези "оче", мада има и неспоразума са цитатом "Отац је један, а ја грешни протојереј. То оче Мико, оче Перо је латинштиа." Навео сам протино негодовање када би га неко ословио са оче. Две реченице у једном цитату. Тачно сте погодили протину безазленост као и не високо теолошко образовање. Од куда му то да га не зовемо оцем, не знам, али сигурно није од протестаната. У вароши нико није ни чуо за њих. Био је воистину народни човек, чак и онда кад су га комунисти оклеветали и када су га верујући гледали са сумњом да је мантијаш. Ако није превише, интересују ме још две ствари: Славски хлеб, ломи ли се или се реже ножем? И друго, у вези кумства. Кум је такође духовни "отац", детета, стара се о његовом духовном узрастању. Како се понашати када me неко ко иде у СПЦ зове за кума, да му крстим дете, не неко, него човек који је у рату заложио и живот за мене? Да сам у Србији знао бих, али овде у Америци?

serbiantrueorthodox је рекао...

Питање уредништву:
"Славски хлеб, ломи ли се или се реже ножем? И друго, у вези кумства. Кум је такође духовни "отац", детета, стара се о његовом духовном узрастању. Како се понашати када me неко ко иде у СПЦ зове за кума, да му крстим дете, не неко, него човек који је у рату заложио и живот за мене? Да сам у Србији знао бих, али овде у Америци?"
Одговор уредништва:
Што се тиче првог питања славски колач се и реже ножем (не до краја) и ломи се. Свештеник га у знаку крста реже ножем у својству приношења жртве, а потом га заједно са слављеником-колачарем ломи рукама.
Друго, Кумство са особама које су чланови екуменистичке СПЦ би требало у сваком погледу избећи. Нарочито, ако неко од њих треба да буде по породичној традицији кум вама који нисте у општењу са екуменистичком СПЦ јер крштењски кум подразумева православну особу која, нарочито када је крштење детета у питању, треба да буде пример и учитељ православља и правоживља. Како може неко ко је у екуменистичкој СПЦ бити пример православља? Уз то, по правилу кум мора бити члан Цркве!
Што се тиче случаја где члан ИПЦ треба да буде кум детета које се крштава у екуемнистичкој СПЦ ако се крштење врши неправилном, тј. неправославном формом обливања или прскања то на тако нешто не треба НИПОШТО пристати ни по цену губљења пријатељства. Ако се крштење врши правилном формом трократног погружења тада по икономији тј. снисхођењу то би се чак могло и прихватити иако учествовање у служби екумениста никако није добро али због евентуалног будућег преобраћења детета или његових родитеља у Истинско Православље можда такав уступак треба направити. У сваком случају, требало би око тога да се посаветујете са неким од истински православних свештеника или са Владиком Акакијем.
Свако добро од Господа!
Уредништво

Анониман је рекао...

Анонимни брате, мој чин Тајне Крштења ни у чему се не разликује од чина свештенства СИПЦ, то са смјелошћу тврдим! Све које сам,благодарећи Богу, изволио да крстим - погружење сам чинио у ријеци(пошто немам крстионицу у манастиру). На самрти се чини такозвани "мали крст", то јест непотпуна радња крштења.А уколико болесник се исцијели, онда је обавезно крстити га цјеловитим Крштењем. Грци ову Свету Тајну називају најчешће "Ваптизма", што значи погружење! То је један од детаља који потврђује једино исправно крштење!

Шумадинац је рекао...

Анатема новокалендарцима!