четвртак, 5. мај 2011.

Два Архијереја из Бостонског Синода прешли у Синод Грчке ИПЦ


Митрополит Мојсије

Два епископа из Бостонског Синода (HOCNA) Његово Високопреосвештенство Мојсије Митрополит Портландски (Орегон) и Преосвећени епископ Сергије Ликломендски (Калифорнија) прешли су у јурисдикцију Епархијског Синода Цркве Истинских Правсолавних Хришћана Америке, под председавањем Његовог Високопреосвештенства Павла, Митрополита Америчког. 
На основу одлуке Светог Синода Грчке ИПЦ под председавањем Његовог Блаженства Архиепископа Калиника Атинског и целе Јеладе, на синодском заседању у Атини које се одржало у уторак 3. маја по грађанском календару ова двојица архијереја примљени су у канонски састав Грчке ИПЦ, тј. Америчке Митрополије уз чин хиротесије која ће се ускоро над њима обавити. Двојица архијереја ће убрзо отпутовати у Грчку ради реализације хиротесија где ће остати  око две недеље и ради упознавања  са епископатом, клиром и верујућима Грчке ИПЦ. Ова двојица епископа произилазе из Бостонског Синода те је ради појашњења читаоцима нашег блога необходно рећи неколико речи о његовој спорној каноничности:

Света Православна Црква Северне Америке (Бостонци или HOCNA)

Ова група клирика и мирјана напустила је РЗЦ у време Митрополита Виталија, са објашњењем да РЗЦ постаје екуменистичка и тражи уједињење са Московском Патријаршијом. Пришли су под омофор Арх. Авксентија 1987. године.  Синод Арх. Авксентија је већ одбацио раскол Митрополита Кипријана заједно са његовом еклисиологијом. Овај став је заузела и Бостонска група.  Синод Арх. Авксентија је рукоположио два епископа за америчку групу (Епископа Јефрема и Епископа Макарија) који су потом постали чланови тог Синода. Након упокојења Арх. Авксентија, рукоположен је у Америци епископ Мојсије. Недуго затим, остали епископи у Грчкој су напустили овај Синод, остављајући три епископа у Америци.  Ова тројица епископа су се прогласили аутономним и основали Америчку Цркву - HOCNA (Holy Orthodox Church in North America) неканонским поступком по свим стандардима.

Треба нагласити да, у оквиру ове групе, на Синод и његове одлуке велики утицај има клир Манастира Светог Преображења (Бостон).  У вези са овим потребно је навести да постоји знатан број неистражених моралних оптужби против клира у овом Манстиру.

Овај Синод има Православну еклисиологију, али неканонски статус. 


Владика Сергије
Редакција блога СрбинИП срдачно честита двојици одважних Архијереја њихов прелазак у канонски састав Архијереја Грчке ИПЦ са жељом да много година као канонски Истински Православни Архијереји право управљају речју Христове истине! 


Ис пола ети Деспота! 









Узгред, настојатељница нашег Српског Истински Православног манастира Нови Стјеник - мати Ефросинија, при овогодишњој посети САД-у, између осталог и Сан - франциску где се поклонила моштима великог чудотворца светог Јована Максимовића, посетила је и град Портланд у држави Орегон, тачније Руску Истински Православну парохију св. Јосифа Петроградског и њеног пароха о. Јосифа Сандерленда (РИПЦ). Некако се угодило да током тих дана, баш када се дешавао процес његовог преласка из Бостонског Синода у канонични састав Архијереја Грчке ИПЦ упозна и Владику Мојсија Портландског који је на њу оставио веома леп утисак духовног и строго православног епископа.
Слава Богу!

Новостјеничка настојатељница мати Ефросинија са Његовим Високопреосвештенством Владиком Мојсијем Митрополитом Портландским приликом овогодишње посете С.А.Д.-у

3 коментара:

serbiantrueorthodox је рекао...

Христос Воскресе!
Радостан догађај заиста. Није на одмет поменути да је Митрополит Мојсије јако добар иконописац, поред Григорија Колорадског можда најбољи из познате и широм света прослављене иконописачке радионице бостонског манастира. Такође, владика Сергије је игуман мушког манастира св. Григорија Синаита чије се братство веома успешно бави иконописом, а нарочито су се прославили древном техником зидног сликарства на свежем малтеру - фреско.

Анониман је рекао...

Ваистину Воскресе, драги брате у Христу.

Ово је најрадоснија вест у животу наше Матере Цркве након Васкрса, јер прелазак Митрополита Бостонског синода у редове војинствујуће Цркве ИПХ значи додатну и пратећу попуну првих борбених редова монаштвом које му је у послушању, као и увећање зилота међу мирјанима који иду за гласом свог пастира, пред завршни духовни обрачун са апостатама и њиховим лидером антихристом. Са овим новим борцима за веру тј. нашим духовним сродницима јача ослабљена вера оних деморалисаних малим бројем зилота у свету, али исто тако јача вера и оних непоколебвљивих који за своје чврсто уздање у Христа у свему, добијају реалну утеху кроз добитак Богом призваних сабораца и истмишљеника.

Добили смо браћу која беху изгубљена, радујмо се заједно са Домаћином и Оцем нашим који жели да се сви људи спасу. Њему слава и хвала за све!

+Исус Христос Ника+

serbiantrueorthodox је рекао...

Митрополита Портландског Мојсија са Владиком Сергијем прати неколико парохија које се налазе у државама Орегон, Такома, Калифорнија и Аризона, тј. три свештеника и око 500 душа.

Постоји могућност да им се придруже и још 5 HOCNA свештеника из Торонта са око скоро хиљаду верника али то још није проверена информација.