уторак, 16. новембар 2010.

STATUS QUO по питању надлежног епископа - егзарха за Србију

Обавештавамо наше читаоце да је одлуком Свештеног Синода Грчке ИПЦ од 12/25 октобра 2010. као надлежни епископ – егзарх за Србију, у својству мјестобљуститеља (привременог заменика), остављен Владика Калиник – Архиепископ Атински и целе Јеладе. Ова званична информација може се пронаћи на сајту Грчке ИПЦ на овој вези:  Εκκλησία Γ.Ο.Χ. Ελλάδος (последња тачка -  Ἐξαρχία Εὐρώπης ).

У наслову овог Синодског решења стоји да су одређени нови мјестобљуститељи удова епархија (подразумева се Грчких).
Узгред, Архиепископ Калиник је између осталог остао и управљајући архијереј (његове бивше) Коринтско - Пелопонеске удове Епархије у својству мјестобљуститеља митрополита.

Ради појашњења наводимо да је територија диоцезе Српске (И.П.) Цркве већ одавно сврстана у Европски егзархат Грчке ИПЦ под Архијерејским намесништвом Источне Ервропе.

Пошто је ово званична одлука објављена са највишег нивоа и донета од стране највишег црквеног органа Грчке ИПЦ и пошто знамо да Српска ИПЦ тренутно нема своје месне епископе мислимо да би било много правилније, моралније и канонски исправније да се наша Српска ИПЦ ословила својим именом у својству удове Цркве која је привремено примљена под Архијерески омофор Грчке сестринске Цркве до тог момента када у Србији и Српској Цркви буде обновљен свој сопствени епископат.

Редакција блога СИП подсећа да је Српска Цркве вековима била и остала самостална и аутокефална помесна Црква у највишем рангу патријаршије. За ту самосталност су се борили наши свети Оци на челу са Светим Савом Српским. Ми се морамо борити за очување таквог канонског устројења и традиција Помесности Српске Цркве. Са тог пута зацртаног нашим светим прецима и остављеног нам од њих на аманет - тог својеврсног "подвига српскости" ми верна чеда наше Отачаствене Цркве немамо право да скренемо и да га напустимо. 






7 коментара:

Анониман је рекао...

Cestitam redakciji na 25.000-tom citanju za nepunih 5 meseci!

Анониман је рекао...

Kakva crkva udova, kad smo se ispilili u krilu GOH-a,zasto vec jednom ne pocnete realno da razmisljate? A kakvi smo i kako razmisljamo (po lesevima do cilja) nije sigurno da ce Gospod da nas udostoji da dobijemo dostojnog arhipastira Srbina.Nije za razumeti od kada nam to smeta sto smo eprhija GOH-a.Ovde je vazno da smo u CRKVI a tek posle dolazi nacija, medjutim mnogima ne smeta da nacija bude na prvom mestu, tako da tu nismo nista bolji od SC. Secam se da smo bili srecni sto smo postali clanovi Crkve sto je u ovom slucaju GOH a sada trazimo bolji hleba od pogace.Svu pomoc koju smo dobili i duhovnu i materijalnu, oberucke smo prihvatali a sada neko ima vece ambicije pa to sve zaboravlja i jos pere mozak onima koji nisu tako upuceni kojima je samo stalo da budu u Crkvi i da se oslobode svejeresi ekumenizma. Da imamo episkopa Srbina treba se udostojiti a nas Kalinik nas prihvata onakva kakvi smo sa puno ljubavi i razumevanja uz nadu da ce oni koji su posli stranputicom da se pokaju i vrate na pravi put.
Sve najbolje od Gospoda

serbiantrueorthodox је рекао...

Зашто је светоме Сави сметало да његов народ остане под Грцима?

Зар њему није било стало да буде само у Цркви?

Узгред, ево какви су ставови изношени пре једне деценије, што доказује да смо се од самог почетка држали ставова инстистирања на Српској помесности:


Одломци из посланице митрополита Калиника Истинитим Православним Хришћанима Србије (7. августа 1999.) објављене у часопису Ревнитељ Православног Благочешћа, бр. 10 – 11, од 1999. године.

Љубљеној браћи у Истинској Православној Цркви Србије,
Љубљени у Христу оче Акакије,
Божијом благодаћу, пре отприлике четири године, ако се добро сећам, приступио си Цркви ИПХ Грчке под председавањем Њ. Блаженства Архиепископа Хризостома II, и затражио од њега да интервенише у Србији, како би се тамо поново установила Црква Христова.

Ти си проповедник Цркве Христове, за коју ћеш се постарати да поново благовестиш нашој Српској браћи и да вратиш у живот Српску Цркву коју држе у сужањству та господа уз помоћ државне власти.

Надамо се да ће Бог благодаћу својом, када ојачају Истински Православни Хришћани Србије, просветити и показати ко ће бити достојан да буде епископ сестринске Српске Цркве.

Завршавајући дакле, оче Акакије, желим да те замолим да пренесеш очински благослов Њ. Блаженства Архиепископа Цркве ИПХ Грчке, г. Хризостома II, као и осталих архијереја св. Синода , свој духовној деци, свој браћи која су у овом часу катихумени и припремају се за улазак у Цркву Србије и да их увериш да је сестринска Црква Грчке спремна да их помогне сваким средством, када год буду имали потребу.

Чтец Урош је рекао...

Помаже Бог браћо и сестре,апсолутно се слажем са редакцијом, доста пута сам присуствовао беседама Архиепископа Калиника у Грчкој и сваки пут нам се обраћао као сестринској Србској Цркви.Архиепископ Калиник апсолутно поштује помесност Србске Цркве и никада је није порицао.Отац Мартин из Бугарске нам је рекао на Смедеревској слави да региструје Бугарску истински православну Цркву у Софији,а не Грчку парохију у Бугарској,значи када нека од ових помесних Цркава(Србске,Бугарске,Румунске...)буду добиле свог Епископа биће потпуно самостални што је апсолутно природно.

Анониман је рекао...

Šteta, ja bih baš da se pogrčim :(

Момчило је рекао...

Овдје очигледно неко пером слиједи Латине а "погачом" Јелине. Наравно да у томе нема ништа лоше када би Срби били неко Афричо племе, репа без корјена, писма, традиције, славне историје и првих Цркава које су никле на нашем поднебљу. Зар се ГОХ није испилио од Руског заграничја? Зар Руско заграничје нису прихватили и спасили Срби и Патријарх Варнава Росић? Зар народ који је просјака поставља у чело славске трпезе да нема свог истинског епископа? Зашто Грци нису остали Руска епархија него сада повијају класје од кога хљеб замијесише?
Србска Црква није једна мала капља росе и мора имати своје мјесто у истинском Православљу. Поучени искуствима других српски новотари и њихова "опозиција" раде лукаво и систематски на преумљивању, смутњи, унијаћењу народа, не остаљајући пуно простора за СИПЦ. Ово је критично вријеме када Србљи једноставно морају имати свога епископа који ће стати и одлучно кликнути:"Овим путем у Христу возљубљена браћо и сестре!"Грцима свака част, али све има мјеру и укус.

Анониман је рекао...

Одломци иѕ посланице Митрополита Калиника су јако битни јер расветљавају саме почетке Истинског Православља у Србији. Ту се јасно види намера да се помогне Васкрсење Српске Православне Цркве. Али не могу бити Грци већи Срби од самих Срба. Није крив Калиник нити ГОХ већ неслога која нас чини неспремним ѕа уѕрастање наше Цркве. Ако неко хоће да се погрчи ( и ако то није намера ни самих Грка ) шта се ту може. Битно да је Калиник по томе питању чист.