субота, 26. октобар 2013.

ОДЛУКЕ ЦРКВЕНО-НАРОДНОГ САБОРА СРПСКЕ ИПЦ

The Church-Laity Council of the Serbian TOC Resolutions 

Црквено-народни Сабор на заседању од 08/21. до 12/25. октобра 2013.године донео је следеће:

Саборске одлуке

1.   Највиши орган управљања у Српској Истински Православној Цркви је Црквено-народни Сабор који се састаје једном у три године.
2.   У периоду између Сабора највиши орган управљања Српске ИПЦ је Архијерејски Сабор који се састаје једном годишње, а између Архијерејски Сабора – Аријерејски Синод који се састоји од четири архијереја и састаје се најмање два пута годишње.
3.   При Архијерејском Синоду, ради помоћи истом, Црквено-народни Сабор установљује и Виши Црквени Савет, који се састоји из презвитера и мирјана, компетентних у богословским питањима, питањима канонског права итд. Рад Вишег Црквеног Савета има саветодавни карактер, а његов састав одређује Архијерејски Синод.
4.   У периоду до формирања Архијерејског Синода састављеног од четири архијереја, Црквено-народни Сабор оснива привремени Архијерејски Савет у чији састав улазе сви архијереји Српске ИПЦ. Председник Архијерејског Савета је архијереј најстарији по хиротонији. Архијерејски Савет представља привремени облик црквене управе који ће бити укинут након формирања Архијерејског Синода.
5.   Црквено-народни Сабор установљује две епархије у Српској ИПЦ: Епархија Утешитељевска и Епархија Шумадијска. За епархијског архијереја Утешитељевске епархије Сабор бира Епископа Акакија (Станковића), а за епархијског архијереја Шумадијске епархије Сабор бира Епископа Нектарија (Иванковића).
6.   Архијерејска хиротонија јеромонаха Нектарија (Иванковића) биће обављена у најближу недељу, 14/27. октобра 2013. године,  на празник Св. Петке Српске и Преп. Екатарине Леснинске, у храму Свете Тројице на Утешитељеву.
7.   Црквено-народни Сабор се обраћа архијерејима Руске Истински Православне Цркве који бораве на Сабору у својству почасних гостију, са молбом да укажу братску помоћ Српској ИПЦ приликом савршавања архијерејске хиротоније јеромонаха Нектарија.
8.   Црквено-народни Сабор констатује да је пребивање Преосвећеног Епископа Акакија Ресавско-шумадијског у саставу Архијерејског Синода Руске Истински Православне Цркве било привремено и изузетно и да се прекида од момента формирања црквеног органа управљања Српске ИПЦ – Архијерејског Савета у чијем ће саставу бити Епископ Акакије и Епископ Нектарије, и Вишег Црквеног Савета при Архијерејском Савету.
9.   Црквено-народни Сабор Српске Истински Православне Цркве благодари архијерејима сестринске Руске Истински Православне Цркве на указаној братској помоћи приликом обнове њеног канонског епископата који није подлегао јересима сергијанства и екуменизма.
10.   Црквено-народни Сабор изражава најсрдачнију благодарност Руској Истински Православној Цркви због тога што се у сложеном прелазном периоду формирања вишег органа црквеног управљања у Српској ИПЦ Архијерејски Синод РИПЦ решио на изузетан корак, за који није било преседана, удовољивши молби преосвећеног Епископа Акакија о његовом привременом уласку у састав Архијерејског Синода РИПЦ до формирања вишег органа црквеног управљања Српске ИПЦ. Црквено-народни Сабор истиче да је то био изузетан поступак без преседана – улазак архијереја једне помесне Цркве у састав органа управљања друге помесне Цркве, но Сабор сматра да је то било неопходно јер је у том сложеном периоду Преосвећени Епископ Акакије био једини архијереј Српске ИПЦ, а била му је потребна помоћ и савети других архијереја. Црквено-народни Сабор благодари архијерејима Руске Истински Православне Цркве на овом храбром кораку, знајући да су архијереји РИПЦ због тог чина трпели критике, и сведочи да се Архијерејски Синод Руске ИПЦ никада није мешао у унутрашње послове помесне Српске Истински Православне Цркве, никада није вршио притисак на Српску ИПЦ ни по каквим питањима, а улазак Преосвећеног Епископа Акакија у састав Синода Руске ИПЦ подразумевао је искључиво братску помоћ и савете руских Архијереја у различитим сложеним питањима и околностима за Српску Истински Православну Цркву.
11.   Црквено-народни Сабор донео је Устав Српске Истински Православне Цркве који уређује административно-канонске, економске и друге основе живота Српске ИПЦ, и који од овог тренутка постаје обавезан за читаву Српску ИПЦ.
12.   Црквено-народни Сабор усвојио је Исповедање Вере СИПЦ.

Председник
Црквено-народног Сабора
Епископ Утешитељевски
+ Акакије
и сви учесници Сабора

           

Нема коментара: