петак, 25. јануар 2013.

Званично саопштење Српске ИПЦ поводом бруталног напада на јеромонаха Максима



У Т Е Ш И Т Е Љ Е В О
Епископија Ресавско-шумадијска, Српска Истински Православна Црква
Хајдучка јаруга, Раља, Београд. E-mail: uteshiteljevo@gmail.com

Званично саопштење Српске Истински Православне Цркве
поводом бруталног напада на јеромонаха Максима

Синоћ око 21 час три особе маскиране "фантомкама" упале су на црквено имање Српске Истински Православне Цркве "Утешитељево" у Раљи крај Београда и металним шипкама претукле јероманаха Максима, поломивши му ногу и наневши друге тешке телесне повреде. Такође, маскирани нападачи су демолирали монашку колибу оца Максима и бацили молотовљев коктел на дрвену цркву која само чудом Божијим није изгорела.

У години када се свечано прославља доношење Миланског едикта којим је пре 1700 година цар Константин прогласио слободу избора и исповедања вере за све становнике Царства па и за хришћане, отац Максим је пострадао управо због тога што православну веру исповеда по узору на Свете Оце Православне Цркве и што припада Српској Истински Православној Цркви – православним антиекуменистима и ревнитељима за очување чистоте вере.
Нападу на оца Максима претходиле су вербалне претње и покушаји застрашивања који су још пре месец дана пријављени полицији. Локално свештенство официјелне Српске православне Цркве на челу са владиком Јованом Шумадијским месецима уназад јавно позива народ да протерају истински православне хришћане из њиховог краја. Такође, Шумадијска епархија СПЦ извршила је притисак на општину Сопот да се стопира издавање грађевинске дозволе за коју је уредно предата документација још пре четири месеца, уз захтев да се сви постојећи објекати на „Утешитељеву“ сруше.
Очекујемо да надлежни државни органи одоле притисцима и да нападачи на оца Максима што пре буду откривени и по закону кажњени, како би се показало да идеја слободе исповедања вере у Србији није само пука фраза. Такође позивамо све верујуће да се помоле за здравље храброг слуге Божијег јеромонаха Максима.

24. јануар 2013. (по грађанском календару)
Инфо служба Српске ИПЦ

УТЕШИТЕЉЕВО - детаљније о овоме + фотографије (КЛИКНИ)

2 коментара:

Анониман је рекао...

Poslednji put boraveci u Srbiji upoznao sam Oca Maksima.Upoznao sam more ljudi ali nekoga sa toliko pozitivnog,lepog,dobrog usebi je zaista malo.Neljudima koi su podigli ruku na Oca zatvor moze da bude samo nagrada a onima koi su to narucili necu biti nimalo onaj kako su me vaspitavali ,,Boze nemoj im oprostiti oni znaju sta rade..

Oce Maksime,lake Vam rane i mir u dusi..

Nenad

Анониман је рекао...

Ah,
nekoga koi smatra da ovo sto rade Istinski Pravoslavni nije u redu,molio bih da nezameri mom neznanju i da mi odgovori dali je uredu prebijanje Nekoga koi se moli Bogu za sve nas.
Molim samo sa da i ne.
Svako ne ..zato sto..nije isto..ili bilo kakav komentar je DA.
Covek ima prava da se brani ali ne da napada..

Nenad.