уторак, 5. април 2011.

Историјски документ против папизма, нове пасхалије и новог календара


ПАТРИЈАРХ КОНСТАНТИНОПОЉСКИ ЈЕРЕМИЈА II
СИГИЛИОН
(1583. година)

Свој истинској деци свете, саборне и апостолске
Цркве Христове од Истока,
у Трговишту и свим местима: милост, мир
и благодат од Свемогућег Бога!

Не мала забринутост је обузела древну барку када је бацана буром и ношена таласима. И да се Господ Бог није опоменуо Ноја и Својом благом вољом умирио воду, не би било наде за спасење у њој. Слично се догодило и са новом барком, нашом Црквом. Јеретици су подигли беспоштедни рат против нас и ми смо сматрали за добро да оставимо овај томос, тако да уз помоћ онога што је написано у њему можете сигурније бранити ваше православље. Да овај документ не би био тежак простијим људима, одлучили смо да изнесемо читав предмет у једноставном облику, као што следи:

Из старог Рима су дошле извесне особе које су тамо научиле да мисле као латини. Страшно је што будући Византинци (тј. Грци), рођени и одрасли у нашим крајевима, не само што су променили веру, него се још боре против православних и истинитих догми Источне цркве које је сам Христос, са божанским Апостолима и светим саборима, предао нама. Изопштивши ове, дакле, као покварене чланове, ми наређујемо:
1. Ко год не исповеда срцем и устима да је дете Источне Цркве, крштено по православном обреду, и да Свети Дух исходи само од Оца у коме има своје суштинско биће, као што Христос говори у Јеванђељу, и ако говори да исходи од Оца и од Сина у времену - нека такав буде изван наше Цркве и нека је анатемисан.
2. Ко год не исповеда да у Тајни причешћа верни треба да имају заједницу оба, часног Тела и Крви, него говори да је довољно да прими само тело, јер је крв такође тамо, иако је Христос говорио и давао свако од ових посебно, а они га се не држе - нека такав буде анатемисан.
3. Ко год каже да је наш Господ Исус Христос на Тајној вечери употребио бесквасни хлеб, као Јевреји, а не квасни - нека буде далеко од нас и под анатемом, као и неко ко мисли као Јеврејин и као неко ко уводи учење Аполинарија и Јермена у нашу Цркву, због чега нека је анатемисан и по други пут.
4. Ко год говори да када наш Христос и Бог дође да суди,како Он неће судити душама заједно са телом, него долази да одлучи само о телу - нека му буде анатема.
5. Ко год каже да када хришћани умиру, душе оних који сусе покајали у овом животу а нису испаштале, иду у чистилиште које је грчки мит - где их ватра и мука чисте, и мисле да нема вечних мука, као што је мислио и Ориген, па овим проузрокују слободу греха - нека такав има анатему.
6. Ко год каже да је папа глава Цркве, а не Христос, да онима власт примити у Рај својим писмима и да може опростити онолико грехова колико може да учини неко ко за новац прими од њега индулгенцију - нека такав има анатему.
7. Ко год не следи црквене обичаје проглашене од стране седам Васељенских сабора, Свету Пасху и календар које су они добро установили за нас да их следимо, него жели да следује новоизмишљену пасхалију и нови календар безбожних, папиних астронома, па противећи се жели да одбаци и уништи учење и обичаје Цркве које смо примили од наших Отаца - нека свако такав има анатему и буде изван Цркве и ван заједнице верних.
8. Ми позивамо све побожне православне хришћане: останите у ономе у чему сте научени, у чему сте рођени и одрасли, и када време и прилике захтевају, пролијте и саму своју крв да би сачували веру коју су нам наши Оци предали, као и своје исповедање. Чувајте се оваквих људи и водите рачуна, да би вам Господ наш Исус Христос помогао. Нека благослов нашег смирења буде са свима вама. Амин!

Године 1583. од рођења Богочовека,
индикта 12., новембра 20.


Јеремија константинопољски
Силвестар александријски
Софроније јерусалимски
(и остали епископи присутни на сабору)

5 коментара:

serbiantrueorthodox је рекао...

Овај документ је познат и доста често објављиван али мислимо да је од велике важности да га и наш блог СрбинИП поседује у својој архиви.

Редакција блога СрбинИП

Бранко Марковић је рекао...

Захваљујемо блогу С.И.П.
Треба што више оваквих ствари објављивати и да оне буду сабране на једном месту и лако доступне.
Само напред, овај блог је изузетан!

ЈОВАН БАТАЈНИЧКИ је рекао...

'Будите верни до смрти и ја ћу вам дати венац живота'! Те речи потврђене речју,делом,исповедањем и животом красиле су све свете који су засијали у свету. То настројење видимо и код светих отаца који саставише овај томос. Прожимајући кроз своју реч топлину духа и хришћанско настројење срца које воли човека тако и ови Оци желе нам приближити у којој је мери за човека спасоносно то да будемо верни Истини и Цркви. Јер само на тај начин ми смо у могућности да се сјединимо са Богом и само тада,као што Оци кажу, Бог једино може да нам помогне. Ван Православне Цркве, ми сами себи затварамо двери, не Бог. Зато останимо верни до краја да би добили венац живота.

Анониман је рекао...

Помаже Бог! Често се може прочитати у књигама које издају цркве светског православља да је Св. нектарије Егински наредио да његов манастир остане под јурисдикцијом цркве која пређе на папски календар иако је био против увођења папског календара. Када узмемо у обзир врлине, богословље и прозорљивост Св. Нектарија тешко можемо да се одупремо утиску да нешто озбиљно није у реду. Мени се чини да светски православци врше овде отворени плагијат. Да ли неко из СИПЦ има информације о томе шта је заиста Св. Нектарије рекао о промени календара. Унапред захваљјуем.

serbiantrueorthodox је рекао...

Бог помогао!
То је новокалендарска клевета на великог егинског светитеља. Шта више св. Нектарије је био изричито против реформе календара и то и дан данас потврђују његова још увек жива духовна чеда - старокалендарци са Егине. Његово завештање је било супротно данашњој званичној причи коју шире монахиње новокалендарке (читај - расколнице) из његовог манастира на Егини.
Такве ноторне лажи су очекиване од посрнулих расколника јер би било нелогично да прихвате нови календар, а да уједно тврде како је светитељ Нектарије завештао чврсто држање отачког, предањског календара.