четвртак, 25. април 2019.

ВАСКРШЊА ПОСЛАНИЦА 2019.



СРПСКА ИСТИНСКИ ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
ВАСКРШЊА ПОСЛАНИЦА 2019.

Архијерејски Савет СИПЦ
под председавањем г. Акакија,
Епископа Утешитељевског

Свим верним чедима Светосавске Цркве
честитамо празник над празницима светло Васкрсење Христово:
ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

Радујмо се браћо и сестре овом дивном празнику. Само у светлости Васкрсења Христовог нам се у потпуности открива и објашњава лик Христов, да је он Бог и Син Божији. До васкрсења свог Он је учио да вера у Њега преводи из смрти у живот, а са његовим васкрсењем нама је дарована бесмртност, вечни живот. Другачије речено Спаситељево учење добија своју потврду у његовом васкрсењу.
Наша радост је то што Васкрсење Христово има за последицу да је васкрсење из мртвих постало обавезно за све људе. Господ наш Исус као Богочовек је родоначелник новог човечанства, Он је нови Адам, и зато све што се тиче његове човечанске природе истовремено се тиче и односи на цео људски род. Јер као што у Адаму сви умуру, тако ће у Христу сви жувети (1 Кор,15,22) учи нас свети апостол Павле. Богочовек васкрсава да би васкрсењем своје човечанске природе омогућио пут у васкрсење целокупне људске природе. Другачије речено Васкрсење нашег Спаситеља је залог нашег васкрсења.
Смрт је разрушена побеђена, Христос је својом смрћу смрт разрушио и победио, она је постала само привремена појава и више није тако страшна и ужасна као до тада. Пошто је крсном смрћу Христовом задовољена правда Оца Небеског, извршено  наше искупљење, разрушена је неизбежност одласка људских душа у ад, тако је уништена моћ смрти. Свети Јован Златоусти изјављује,, Ми и сада умиремо пређашњом смрћу, али не остајемо у њој. А то незначи умрети. Истинска смрт је када онај који је умро нема више могућности да се врати у живот, ако ће пак он после смрти оживети и притом живети бољим животом, онда то није смрт већ спасење.
Свети Атанасије Велики као највећи доказ Христовог Васкрсења наводи морални препород код људи. Јер само жива личност, а не мртвац може имати утицај на људе и побуђивати их на врлину и благородна дела у име Његово. Васкрсли Христос је тај који нам даје снагу да се супротставимо и одбацимо сладострасни порочан живот. Он нам помаже да презремо привидна и лажљива животна добра која су погубна за нашу душу а насупрот томе да заволимо крст Христов ,тешкоћу и узани пут хришћанског живота.
Неверници сузама испраћају своје мртве са овога света, а верујући православни хришћани сада могу да се радују, Христос је васкрсо из мртвих. Уверавајући нас у опште васкрсење из мртвих Спаситељ је васкрсао четвородневног Лазара из Витаније, у светом Јеванћељу имамо и друге примере васкрсења мртвих,тиме се потврћује истинитост Христових речи ,,Ко верује у мене ја ћу га васкрснути у последњи дан (Јн.6,40)“.
Душа коју је Бог створио као бесмртну напушта своје тело после овоземаљске смрти, наставља свој постојање одвојена од тела и налази се у руци Божијој , у своје  време поново ће се обући у ново тело. После видљивог распадања и труљења ово тело које се разложило оно ће се васпоставити као непропадиво. Бог ће наше тело пресаздати оно ће прећи из пропадивости у непропадивост и тако ће одговарати будућем начину живота. Као потврду васкрсења мртвих имамо на многим местима  у Старом Завету. Свети пророк Језекиљ је имао виђење васкрсења мртвих и о томе говори ,,Када пророковах наста глас, и гле потрес, и сухе кости се прибираху свака ка својој кости. И погледах, и гле, по њима изидоше жиле и месо, и озго се кожа навуче (Јез.37. 7,8)“. Богоотац Давид у псалму каже ,,Узмеш им дух , гину, и у прах свој враћају се. Пошаљеш дух свој постају и понављаш лице земљи (Пс.104,29,30)“. А свети пророк Исаија каже ,,Васкрснуће мртви и устаће они који су у гробовима (Ис.26,19).
Заиста браћо и сестре, васкрснућемо у онај дан и приступити страшном судишту Христовом. Долази час у који ће сви који су у гробовима чути глас Сина Божијег. И чувши га оживе,  изићи ће они који су чинили добро у васкрсење живота а који су чинили зло у васкрсење суда (Јн 5.28,29)“. Зато браћо и сестре пазимо на себе како живимо , пре свега водимо бригу о своме срцу. Пажљиво посматрајући  себе , видите дали у вашим срцима испуњавате заповети љубави према Богу и ближњима, на овим двема заповестима се темељи целокупно Христово учење.
Спољашња осуда Божија ће бити само одговор на унутрашње расположење које је душа у себи изградила у односу на Бога и људе. Није случајно Достојевски рекао ,,Ђаво се против Бога бори, а борбено поље су људска срца“. Време у коме живимо је изузетно тешко за Хришћане . Зло је у свету, и то зло савременог света све више расте . Властодржци су људи који нису морално васпитани на светим Јеванђељским истинама, они су свој морални развој засновали на социјалдемократским статутима и клањају се тековинама крвавих богоборних и антихришћанских револуција. Они нам агресивно намећу неки други антихришћански систем вредности путем медија. Зато браћо морамо да умножимо нашу трезвеност, унутрашњу пажњу, како неби били заведени лажима овога света и у дан општег васкрсења били осуђени на вечну муку.
Они који добро чине и живе по закону Божијем засијаће као сунце ,заједно са Господом нашим Исусом Христом наслађујући се бесконачном радошћу Његовом, славећи га заједно са Оцем и Светим Духом.

Христос Васкрсе!

Ваши молитвеници пред Васкрслим Господом
Епископ утешитељевски Акакије
Епископ шумадиски Нектарије


Нема коментара: