уторак, 6. јун 2017.

СЛАВА У НИШКОЈ ПАРОХИЈИ 2017.

Свети Равноапостолни цар Константин и царица Јелена
заступници Нишке Парохије

          И ове године Господње, Нишка парохија на челу са својим парохом, јерејем Стефном, прославила је своје заступнике, своју славу. Вишегодишњи труд целокупне парохије, изобилно је привукао Благодат Божију, што су сви присутни у овој прилици могли приметити и насладити се плодовима верних Христових слугу, и уживати у овом скромном али торжественом слављу, уређеном са великом ревношћу и љубављу. Ево кратког извештаја из саме парохије на дан славља:

Нишки парохијани са својим драгим и почасним гостима

 „Али који се надају Господу, добијају нову снагу, подижу се на крилима као орлови, трче и не сустају, ходе и не уморе се“
Почетак јуна је за парохијане нишке парохије увек време радости, великог труда и искрене наде у Господа јер тада Нишки храм посвећен равноапослолном цару Константину и царици Јелени прославља своју славу.
Сваке године, па тако и ове, парохијани су се потрудили да, у дочек славе, среде и украсе свој храм како би што достојније прославили своје покровитеље и заступнике.
Уређење дворишта
 У томе се посебно истакао наш брат Драган из Лесковца, који није штедео своје време и труд да просторију, која је некада била подрум и остава, оспособи и претвори у малу кухињу са свим потребним елементима: судопером, шпоретом, фрижидером и свим пратећим помоћним намештајем. Колики је ово био подухват, говори и чињеница да та просторија уопште није имала воде.
Радови на новој кухињи


 Регулисање воде у кухињи захтевало је и земљане радове. Брат Стефан се максимално ангажовао на овом физички веома тешком послу. 
           Нишка парохија је била почаствована великим бројем гостију, монаштва и верника из целе Србије, монахиња из Бугарске и верника из иностранства, чак са далеке Аљаске.
Парохијски свештеник отац Стефан је госте дочекао дан раније и са великом посвећеношћу повео драге госте у обилазак знаменитости Ниша, Ћеле куле и Чегра, симболе јуначке и мученичке прошлости српског народа, као и Медијане, археолошког налазишта са краја 3. века.  
Обилазак знаменитости Ниша



На сам дан празника свечаном Архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство ГГ Епископ Нектаријe Шумадијски, чијим смо присуством и учешћем у богослужењу били почаствовани. 
Његово Преосвештенство ГГ Епископ Нектарије Шумадијски
Владици је прислуживао парох нишки јереј Стефан као и сви гостујући клирици. Уз богонадахнуту беседу о цару Константину и правоверним царевима, Владика Нектарије је нагласио, не само важност овог многозаслужног утемељивача хришћанства, већ и самог уређења једне државе са благоверном влашћу која управља "по Божијој милости" и благодаћу Светог Духа.







Славска трпеза


Након Литургије, послужена је славска трпеза, коју су са великом љубављу припремиле сестре из нишке парохије и са великом пажњом послужиле драге госте.
 Нека нам и данас Свети равноапостолни Цар буде узор, да као и он, снагом и знамењем часног крста побеђујемо све непријатеље који војују против нас у духовној борби за задобијање спасења. 

Приредила Јелена Антић




Нема коментара: