петак, 13. јануар 2012.

Јубилеј часописа "РЕВНИТЕЉ" - претече нашег блога СрбинИП


РЕВНИТЕЉ
православног благочешћа

Петнаест година од изласка првог броја


У јануару 2012. године навршава се тачно 15 година од изласка првог РЕВНИТЕЉА – Листа истинитих православних хришћана Србије. Издавач првог броја овог легендарног катакомбног часописа била је Келија Светог Јована Шангајског на Фрушкој Гори, која је убрзо потом променила назив у Келија Светих равноапостолних Методија и Кирила, учитеља словенских.
РЕВНИТЕЉ је излазио као самиздат у форми фанзина – ручно израђене публикације која се од обичних часописа разликује по томе што је не уређују професионални новинари, што њени уредници све раде сами, што нема спонзоре и рекламе, што се умножава најчешће фотокопирањем (у Совјетском Савезу, где је КГБ контролисао све машине за фотокопирање, самиздат је умножаван прекуцавањем на писаћој машини). Фанзини су прављени тако што су делови текста куцани на писаћој машини, затим исецани, лепљени и фотокопирани.
У основи тако је рађен и РЕВНИТЕЉ, с тим да је писаћу машину заменио компјутер (стари, гломазни, са процесором 486 и касније пентиум). И овај лист је следио општу филозофију самиздата и фанзина према којој се читаоци позивају да и сами допринесу ширењу идеја за које се публикација залаже на тај начин што ће је умножавати и даље дистрибуирати. Оно што је представљало специфичност дизајна РЕВНИТЕЉА биле су илустрације које је посебно за овај часопис цртао његов уредник јеромонах Акакије, укључујући чак и неколико насловних страна.

Међу најпознатије и најутицајније православне фанзине, поред РЕВНИТЕЉА, спада свакако још и "Умрети за свет" (енгл. Death to the World) који су у манастиру Св. Германа Аљаског у Платини (Калифорнија) године 1994. покренули монаси Руске Заграничне Цркве Јован и Андреј, иначе бивши панкери. Између 1994. и 1998. године у Америци је изашло укупно 12 бројева овог часописа. Сматра се да је након објављивања рекламе за фанзин Death to the World у рок часопису Maxim у оптицају било чак око 50.000 фотокопираних примерака овог фанзина.
У Совјетском Савезу су међутим православни хришћани самиздат понекад плаћали главом. Тако је на пример свету новомученицу Лидију, исповедницу Руске катакомбне Цркве из Уфе, ГПУ открио баш по катакомбном замиздат издању куцаном на писаћој машини. Новомученица Лидија откривена је тако што је слово "к" на њеној писаћој машини било мало окрњено. ГПУ је њеним хапшењем (1928) схватио да се дочепао кључа за откривање читаве Катакомбне Цркве. Новомученица Лидија је стравично мучена како би издала свештенослужитеље и вернике чланове Катакомбне Цркве, али је она одбијала да каже било шта. После дуге и тешке тортуре верна слушкиња Божија је погубљена. Године 1981. Руска Загранична Црква је свету новомученицу Лидију прибројала сабору светих новомученика руских катакомби. И јеромонах Акакије је прогањан због издавања катакомбног часописа РЕВНИТЕЉ. У образложењу пресуде коначног искључења из црквене заједнице Црвеног суда Епархије бачке у Новом Саду 1999. године, којим је председавао епископ бачки Иринеј, наводи се следеће: "Докази о кривици оптуженог се заснивају на основу часописа РЕВНИТЕЉ у којем је клеветао и ниподаштавао црквену јерархију".
РЕВНИТЕЉ је имао четрдесетак страница А5 формата. Иницијални тираж био му је 100 примерака, а затим би се доштампавао по потреби. Такође, сами читаоци су га даље умножавали и дистрибуирали, па се не може са сигурношћу рећи колики је коначно тираж постизао, али се може претпоставити да је просечан број РЕВНИТЕЉА свакако знатно премашивао тираж од 500 примерака, а поједини бројеви су умножавани и у више од 1.000 примерака. Пошто се умножавају и данас, цифру је немогуће поуздано утврдити, али се може претпоставити да је до сада умножено све заједно барем 15.000 примерака. Часопис се појављивао тромесечно, а укупно је од почетка 1997. до краја 2002. године изашло 23 броја у облику фанзина.
Такође, у септембру 1999. објављен је и један ванредни број, изазван поделом до које је дошло у Србији, када је део истински православних прешао грчким старокалендарцима "матејевцима". Наслов овог ванредног броја био је "Кратак преглед историје Цркве ИПХ Грчке".
Последњи (за сада) објављени број РЕВНИТЕЉА није изашао у форми фанзина него као стандардни часопис, са квалитетном штампом укључујући и колор илустрације, на 146 страна, у тиражу од 1.500 примерака. Његов издавач више није била фрушкогорска Келија Св. Методија и Кирила, него Свето-Тројички манастир на Авали (2006).
Садржај РЕВНИТЕЉА чинили су документи из црквене историје, житија исповедника Православља у XX веку и сведочења о значајним догађајима из тог периода, дела Светих Отаца Цркве, дела савремених православних богослова и духовника (највише руских и српских, али и грчких и бугарских). Посебно интересантна била су кратка саопштења и актуелности из живота Српске Истински Православне Цркве – ови чланци и данас представљају својеврсну хронику о животу СИПЦ. Биле су ту и новости са Свете Горе и из других помесних Истински Православних Цркава, али и извештаји о неканонском деловању представника светског православља (оно што је Црквени суд Епархије бачке подвео под "клеветање црквене јерархије", мада сви ови извештаји потичу из јавних и поузданих извора, а поткрепљени су званичним документима и фотографијама). РЕВНИТЕЉ је такође редовно пратио збивања унутар различитих грчких старокалендарских фракција попут "матејеваца" или "кипријановаца".
Било је и писама читалаца и одговора на њихове недоумице у вези са практичним питањима црквеног живота. У РЕВНИТЕЉУ су штампана и званична саопштења, попут оног историјског које је 2003. године издало сестринство манастира Стјеник, као и Енциклике Синода Цркве ИПХ Грчке под чијом су се привременом јурисдикцијском влашћу у то време налазили истински православни хришћани у Србији. Овај часопис објављивао је и више текстова који су излазили у наставцима из броја у број. Најобимнији од њих, под насловом "Писма катакомбног епископа", имао је чак 12 наставака. У РЕВНИТЕЉУ бр. 10 изашао интервју са Архиепископом Атинским Хризостомом II. Читаоци овог катакомбног листа могли су "из прве руке" да прате хронологију бурних збивања унутар Руске Заграничне Цркве током деведесетих година и да веома брзо добијају информације о томе. Примера ради, у броју 7 (1998) објављен је чланак "Постепени процес апостасије у Руској Заграничној Цркви (кратки преглед збивања у последњих десет година)". У следећем броју (8, 1998) изашао је чланак под насловом "Сједињење у истини, или..." Овај чланак био је посвећен дијалогу о уједињењу који је вођен између Синода ИПХ Грчке и Руске Заграничне Цркве. Ту су побројане четири тачке без којих би сједињење два Синода било неприхватљиво за ИПХ Србије. Такође, наведено је како је јеромонах Акакије добио уверавања Архиепископа Хризостома II да до сједињења неће доћи без промене у ставовима РПЦЗ. У броју 15-17 (2001) овој теми су била посвећена два чланка: "Коначно зближење РПЦЗ са светским православљем" (о Сабору РПЦЗ из 2000. године) и "Писмо Архијерејског Сабора РПЦЗ". Истински православни Срби били су разочарани развојем догађаја унутар РПЦЗ, али ускоро су стигле i радосне вести. Тако већ у броју 20-21 (2002) излази чланак "Дуго очекивани преокрет у Руској Заграничној Цркви" посвећен оним архијерејима који су остали верни старом митрополиту Виталију и изворним идејама Руске Заграничне Цркве. Коначно, број 22-23 (2003) доноси извештај о успостављању контакта између Српске Истински Православне Цркве и оног дела Руске Заграничне Цркве који није пристао на сједињење са екуменистичким и сергијанским светским православљем. Поменути извештај носио је наслов: "Остварен контакт са делом РПЦЗ (Виталије)".
РЕВНИТЕЉ је такође први објављивао житија и текстове неких великих православних светитеља и богослова двадесетог века који су у Србији дотле били непознати, попут светог Јована Румуна или старца Теодосија Каруљског. Читаоци су с нестрпљењем ишчекивали нови РЕВНИТЕЉ и само они могу да кажу какву им је радост и утеху доносио сваки број њиховог листа.
У последње време штампане медије а поготово фанзине потиснуо је интернет. Многе чланке из РЕВНИТЕЉА заинтересовани сада могу да пронађу на сајту Србин Истински Православан. Данас се листови овог типа углавном издају као такозвани е-зин – фанзин у електронском облику. Обично се поставља у ПДФ формату тако да читаоци могу слободно да га скину, одштампају, прочитају и даље дистрибуирају, уз услов који је важио и за папирне фанзине – да је дистрибуција непрофитна. Такође, могуће је користити и делове текста, али уз обавезно навођење извора. Мада је РЕВНИТЕЉ доживео трансформацију из фанзина у часопис стандардног облика, а потом га је заменио интернет, тј. сајт Србин Истински Православан (www.serbiantrueorthodox), свакако би било лепо када би се на овом сајту у ПДФ формату нашли и стари бројеви првог гласила истински православних хришћана Србије, па да свако ко жели може да их одштампа, прочита и даље умножава. Мали јубилеј – петнаест година од изласка првог броја – права је прилика за то.

Типична насловна страна "Ревнитеља", цртеж тадашњег јеромонаха Акакија -
садашњег епископа Утешитељевског


Хајде на крају још да се подсетимо на садржај свезака РЕВНИТЕЉА:
број 1 (јануар-март 1997)
- Писма катакомбног епископа (1)
- Житије св. Јована Румуна
- Други Сигилион (из 1756)
- Старац Теодосије Каруљски, Стари и нови календар
- Схимонах Антоније Чернов, Руска Катакомбна Црква

број 2 (април-јун 1997)
- Александар Каломирос, Барка
- Писма катакомбног епископа (2)
- Монахиње-исповеднице
- Лажни савез
- Православни пазите!
- Проповед старца Анатолија Оптинског
- Схи-јеромонах Акакије, Да ли је еклисиологија "митрополита" Кипријана Куцумбаса и његовог Синода супротстављених православна?

број 3 (јул-септембар 1997)
- Писма катакомбног епископа (3)
- Треће Божанско јављање Часног Крста 14. септембра 1925.
- Енциклика Свештеног Синода ИПХ Грчке из 1995.
- Светоотачке поуке
- Томос о Крштењу из 1756.
- Архиепископа Аверкије, "У корак с временом" нећемо поћи (1)
- Православни поглед на нека актуелна питања
- Причест "православним" Етиопљанима
- Хроника

број 4 (октобар-децембар 1997)
- Апостолско прејемство Цркве ИПХ
- Јеромонах Акакије, Иступање из чланства ССЦ
- П. Будзилович, Нови светски поредак у 2000-тој години
- Кратка саопштења
- Архиепископ Аверкије, "У корак с временом" нећемо поћи (2)
- Писма катакомбног епископа (4)

број 5 (јануар-март 1998)
- Енциклика
- Росен Сиромахов, Одсудни корак на путу ка апостасији
- Актуелности – измишљени благослов
- Писма катакомбног епископа (5)
- Кратка саопштења
- Хроника

број 6 (април-јун 1998)
- Уводна реч
- Кратки животопис архиеп. Хризостома I
- Актуелности
- Митрополит Калиопије, Унија са монофиситима (1)
- Светогорске новости
- Кратка саопштења

број 7 (јул-септембар 1998)
- Писма катакомбног епископа (6)
- Постепени процес апостасије у Руској Заграничној Цркви (кратки преглед збивања у последњих десет година)
- Митрополит Антоније (Храповицки), О крштавању обливањем
- Кратка саопштења
- Митрополит Калиопије, Унија са монофиситима (2)
- Хроника

број 8 (октобар-децембар 1998)
- Писма катакомбног епископа (7)
- Беседа катакомбног свештеника о В.
- Писмо првојерарха РПЦЗ Митрополита Филарета
- Кратка саопштења
- Актуелности – Сједињење у истини, или...
- Опроштајна беседа светог оца нашег Марка, Архиепископа Ефеског
- Житије о. Никите. Успомене духовне деце на о. Никиту.

број 9 (јануар-март 1999)
- Уводна реч
- Писма катакомбног епископа (8)
- Јеромонах Акакије, Исповедам једно крштење
- Одломак Енциклике из 1848.
- Мученичка крв – Житије и страдања свете новомученице Екатерине

број 10-11 (април-септембар 1999)
- Посланица Митрополита Калиника
- Интервју са Архиепископом Хризостомом II
- Писма катакомбног епископа (9)
- Кратка саопштења
- Непознато писмо Митрополита Антонија
- Архијерејски Сабор РПЦЗ из 1994.
- Актуелности

број 12-14 (октобар 1999. - јун 2000)
- РЕВНИТЕЉ навршио три године
- Писма катакомбног епископа (10)
- Актуелности
- Из живота ИПЦ Србије
- Писма читалаца
- Житије светитеља Гликерија
- Чудо светог Спиридона

број 15-17 (јул 2000. - март 2001)
- Писма катакомбног епископа (11)
- Актуелности – Коначно зближење РПЦЗ са светским православљем
- Актуелности – Писмо Архијерејског Сабора РПЦЗ
- Еп. Григорије (Грабе), Акривија и икономија
- Хроника
- Утисци после сусрета са "митрополитом" Кипријаном (1)

број 18-19 (април-септембар 2001)
- Писма катакомбног епископа (12)
- Јерођакон Теофан, Епископ и његова црква
- Утисци после сусрета са "митрополитом" Кипријаном (2)
- Кратка саопштења
- Писмо светитеља Филарета

број 20-21 (октобар 2001. – март 2002)
- Писма катакомбног епископа (13)
- Актуелности – Преокрет у РПЦЗ
- Старац Сава Атонски, Писмо – Апологија
- Из живота ИПЦ Србије – Нови свештенослужитељ
- Јеросхимонах Акакије, Дај крви – прими Духа
- Светогорске новости

број 22-23 (април-септембар 2002)
Последња линија одбране – манастир Есфигмен
Документи – Нове личне карте
Документи – Синодска Енциклика
Актуелности – Остварен контакт са делом РПЦЗ (Виталије)
Архиепископ Антоније Лос-Анђелески, Зашто је Московска патријаршија безблагодатна?
Светитељ Филарет (Вознесенски), Писмо поглавару Америчке митрополије
Кратка саопштења
Хроника
(ово је био последњи број РЕВНИТЕЉА у облику фанзина и у издању Келије Св. Методија и Кирила у Врднику на Фрушкој Гори)

број 1 (24) (Васкрс 2006)
- Предсловље
- Јеромонах Серафим (Роуз), Архиепископ Леонтије Чилеански
- Архиепископ Аверкије, Савременост и духовни живот
- Јеромонах Акакије, Смирење под општу икономију
- Јеромонах Акакије, Блажени прогнани правде ради
- Званично саопштење сестринства манастира Стјеник
- Јеромонах Акакије, Нови раскол међу "матејевцима" и питање признања хиротесија
- Монах Јосиф, Ми прихватамо човека док његове погрешке одбацујемо
- Писмо митрополита Филарета (Вознесенског) игуманији Магдалини (грофици Грабе), настојатељици манастира Лесна у Француској
- Кратка саопштења
- Питања читалаца
- Из старе црквене штампе
- Хроника

1 коментар:

Анониман је рекао...

Ревнитељ је заиста био одличан и штета што више не излази. Једини духовни часопис на српском који би се могао упоредити с њим био је Јеванђелски неимар који је излазио десетак година раније.