петак, 1. мај 2009.

Актуелности


На слици Архиепископ Тихон Омски и Сибирски председник Синода Руске Истински Православне Цркве

Од уредништва блога: Поводом коначних припрема за уједињујући Сабор двеју Истински Православних Цркава - Грчке и Руске објављујемо званичну преписку између та два Синода

ПИСМО ГРЧКОЈ ИСТИНСКИ ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРКВИ

Упућено од стране Руске Истински Православне Цркве

Драгим у Господу Архијерејима – Првојерарху Истински Православне Цркве Грчке Најблаженијем Хризостому Архиепископу Атинском и целе Грчке, и целом Светом Синоду – поздрављамо Вас у Васкрслом тридневно Господу нашем Исусу Христу!

Срдачно Вас честитамо Светло Христово Васкрсење и желимо свим чедима Истински Православне Цркве у Грчкој, на челу са светим Синодом, духовне радости и јединство у Христу! 

Са радошћу Вас обавештавамо да је писмо које смо примили од секретара Вашег Светог Синода епископа Фотија Маратонског у нама утврдило наду да је у скоријој будућности могуће, после заједничког договора у вези свих комплексних питања и проблема, који се тичу осуде јереси екуменизма и сергијанизма и нарочито питања у вези чина примања клирика и мирјана из разних јеретичких и расколничких група, а исто тако после завршне заједнички донешене позитивне одлуке, установити Евхаристијско и молитвено општење међу нашим Црквама. Надамо се на Божији благослов за ово свето дело јединства Светих Божијих Цркава и на Његову милост ка нама који чекамо братско општење у истини. 
Тражимо опроштај за кашњење нашег одговора које је изазвано ванредним обавезама свих наших Архијереја обилажењем епархија у време Великог поста и надамо се Вашем разумевању.
Сагласно питању Вашег секретара епископа Фотија о могућем времену наше посете Грчкој саопштавамо вам, да је после саветовања са нашим Архијерејима били одређени могући датуми наше посете – почињући од 10/23 јуна (св. Јона митрополит Тобољски и преп. Теофан Антиохијски) па до 22/5 јула (свештмуч. Евсевије Самосатски) ове године. Ако ви имате предлог за неки други датум, молимо да нас обавестите.
Са љубављу у Господу и надом на пуноћу општења у Христу, у име свих Архијереја Синода РИПЦ,

Архиепископ Тихон, Омски и Сибирски, председник Архијерејског Синода РИПЦ. 12/25 априла, 
преп. Василије, еп. Паријски, исповедник.  



3 коментара:

Анониман је рекао...

Дај Боже да се Срби Руси и Грци сложе!!!

nevažeći је рекао...

Амин!

Сви се најусрдније молимо за то свето дело које је од одлучујућег значаја за победу Истинског Православља над екуменизмом.

Анониман је рекао...

Ово ће бити друга Победа Православља!
Као што славимо победу над иконоборцима тако ћемо ускоро славити и победу над екуменистима!
Велики поздрав о. Акакију!