петак, 1. мај 2009.

Актуелности


На слици архиепископ Атински и целе Грчке архиепископ Хризостом, председник Синода Грчке Истински Православне Цркве
Поводом коначних припрема за уједињујући Сабор двеју Истински Православних Цркава - Грчке и Руске објављујемо званичну преписку између та два Синода
ПИСМО СВЕТОМ СИНОДУ РУСКЕ ИСТИНСКИ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
Упућено д стране светог Синода Грчке Истински Православне Цркве   

Атина 3/16 март, 2009. г


Најблаженијем Архиепископу Омском Тихону, Првоjерарху Истински Руске Православне Цркве и Светом Синоду који га окружује.


Ваше Блаженство, Свети Архијереји,

Наш Свети Синод, после детаљног истраживања тог питања у току заседања 11/14 фебруар 2009. године, бавио се темом успостављања црквеног општења са Руском Истински Православном Црквом. Имајући у виду тај циљ, изучили смо два питања која се односе на то дело: (а) вероисповедање Ваше Цркве и (б) каноничност Њеног апостолског прејемства.

Веома нам је драго саобштити вам да је наш Свети Синод једногласно прихватио, са једне стране, да је вероиповедање Руске Истински Православне Цркве – православно, и са друге стране да не постоји никакав проблем у вези каноничности.

Ипак, треба да поразговарамо у вези разлике које постоје у примању клирика и мирјана из такозваних „официјалних Православних Цркава“, и степену снисхођења који Ви користите, нарочито у тим случајевима када чак и начин (спољашња форма) Православног Крштења (три погружења) не постоји.

Ради тога Свети Синод наше Цркве решио је да вас позове у Грчку, како би оформили један велики Сабор из Грчких и Руских Истински Православних епископа, како би поразговарали и донели одлуке које се тичу нашег заједничког пута у будућности. На том великом Сабору моћи ћемо заједнички запечатити одлуку осуде јереси екуменизма и сергијанства, регулисати таква канонска питања као што су јурисдикције наших помесних Цркава, поразговарати на тему нашег заједничког рада у земљама где се налази Православна дијаспора, и нарочито о питању једног јединственог чина примања клирика и мирјана из разних јеретичких и расколничких заједница, сагласно древној практици Православних Епископа који су се окупљали на Саборе да би решили сличне проблеме. По завршетку рада тог Сабора и потписивања одлука, наше јединство биће запечаћено радосним саслуживањем у Атини, и касније представници нашег Синода моћи ће да учествују у сличном саслуживању унутар јурисдикције Руске Истински Православне Цркве.

Молимо се, да мирно препловите кроз остатак дана Светог Великог Поста. Остајемо у исчекивању Вашег одговора.

По указу Светог Синода,
Секретар епископ Фотије Маратонски

П.С. Ако Ви прихватите наш позив, бићемо у контакту ради договора у вези свих детеља.  


2 коментара:

Анониман је рекао...

Da li ste i Vi pozvani ili se racunate kao grci?

nevažeći је рекао...

У суштини то је Сабор епископа и пошто СИПЦ нема епископа, подразумева се да не може узети учешће у Сабору као равнопрани члан.
Иначе, оца Акакија су позвале обе стране и сам Архиепископ Тихон и секретар Грчког Синода - владика Фотије.
Тако да ће на том великом Сабору бити преставник СИПЦ (у својству госта посматрача.