Епископ

Његово Преосвештенство Г.Г. АКАКИЈЕ епископ утешитељевски,
председник Светог Архијерејског Савета Српске Истински Православне Цркве

Седиште Преосвећеног Владике Акакија је епископија Утешитељево

Имендан његовог преосвештенства Владике Акакија - преподобни Акакије Атонски (Оснивач скита Капсокаливија) прославља се 12. априла по Отачком, старом, а 25. априла по грађанском, новом календару. Пошто празник преподобног Акакија често пада у време Страсне или Светле седмице на Светој Гори у скиту Капсокаливија његов празник прослављају на недељу мироносица.  

КРАТКА БИОГРАФИЈА

Његово преосвештенство Епископ Акакије Утешитељевски рођен је 1971. године у Осијеку од оца Мирољуба и мајке Слађане Станковић, добивши на крштењу име Немања. Основну и средњу уметничку школу (одсек графички дизајн) завршио је у Новом Саду. Образовање је наставио у Атини где је на Уметничкој академији (Схоли Калон Технон) успешно завршио вишу школу византијске уметности (иконе, фрескопис, мозаик) у класи познатог професора Константина Ксенопулоса (ученика Фотија Кондоглуа).
По повратку из Атине (1993) постаје искушеник у манастиру Ковиљ у Бачкој епархији Српске Православне Цркве. Из манастира Ковиљ одлази на Свету Гору (Скит Кавсокаливија и Кареја). За време боравка на Светој Гори прекида општење са светским екуменистичким православљем и придружује се светогорским зилотима из манастир Есфигмен (1995). Као светогорски зилот, услед прогона, бива замонашен у катакомбним условима добивши монашко име Акакије (по преподобном Акакију Капсокаливијском). Због озбиљне болести одлази за Атину где у грчком старокалендарском манастиру "Ваиофорос" (Атичка област) од архимандрита Филарета прима велику схиму. Потом се враћа у Србију где на Фрушкој Гори, на родитељском имању, оснива манастир Светих Методија и Кирила.
Године 1997. у Грчкој бива рукоположен у чин јеромонаха од стране Грчке старокалендарске Цркве којом је председавао Хризостом (Киусис), Архиепископ Атински и целе Јеладе, као помоћ настојањима да у Србији дође до препорода истински Светосавске, несергијанске и неекуменистичке Српске Православне Цркве. Његовим залагањем по Србији ниче још неколико истински православних манастира и парохија за чије је опслуживање рукоположено неколико нових свештенослужитеља. Од самога почетка, уз борбу за препород Истинског Православља у Србији, борио се и за право Српске Истински Православне Цркве на самосталност у односу на Грчку ИПЦ. Био је један од иницијатора и активни учесник преговора о успостављању јединства двеју помесних Истински Православних Цркава, Грчке и Руске. Временом, пријатељски односи са Руском Истински Православном Црквом све више су јачали. Јеромонах Акакије је као званични представник Српске ИПЦ позван на велики црквено-народни Сабор Руске ИПЦ у Одеси 2008. на коме је обављена историјска канонизација св. Филарета, Митрополита њујоршког, трећег по реду првојерарха Руске Заграничне Цркве.
Епископску хиротонију преосвећеног Акакија савршили су јерарси Руске ИПЦ под председавањем Његовог Високопреосвештенства Владике Тихона, Архиепископа Омског и Сибирског. Хиротонија је обављена 2/15. августа 2011. у Светоогородичином манастиру Леснаисторијском манастиру Руске Заграничне Цркве који се налази у Нормандији у Француској. Преосвећени Акакије је рукоположен за првог епископа Српске ИПЦ.