Странице

понедељак, 28. октобар 2013.

Извештај о Црквено-народном Сабору Српске ИПЦ

У славу Божију, после пет дана заседања, успешно је окончан Црквено-народни Сабор Српске Истински Православне Цркве (19.-27. октобар 2013.).
Сабору, који је започео молебаном, посебан печат дало је благодатно присуство чудотворне благоухајуће иконе Мајке Божије Монтреалске.

Сваки радни дан Сабора био је преиспуњен рефератима, дискусијама, предлозима и разматрањима. Чланови Саборачасни клир и представници парохија и манастира Српске ИПЦ на челу са преосвећеним епископом Акакијем – показали су се на висини свога задатка. Радило се вредно, трпељиво и, што је најважније, у духу саборности. Заседања су понекад трајала и до касно у ноћ. Усвојен је Устав Српске ИПЦ као њен највиши црквеноправни акт. Установљен је административни поредак црквене управе: духовни, црквенодисциплински и црквеносудски. У току заседања појавила се идеја о рукоположењу новог епископа за Српску ИПЦ и изабран је кандидат за то место. Основан је Архијерејски Савет у чији састав тренутно улазе два епископа (Архијерејски Савет је у оваквим ванредним условима еквивалентан Архијерејском Синоду). По рангу црквене власти Архијерејски Савет заузима место одмах иза Црквено-народног Сабора (који је у овим ванредним околностима еквивалентан Архијерејском Сабору). Усвојена је обласна административна подела двеју постојећих епархија. Саборно су дефинисане и донете вероисповедне и еклисиолошке позиције Српске ИПЦ под називом "Омологија вере". 
По питањима која су захтевала помоћ стручнијих и опитнијих духовних лица, у заседањима Сабора узимали су учешће архијереји и други истакнути богослови сестринске Руске ИПЦ. Најважнији допринос уважених гостију из Руске Цркве свакако је помоћ у хиротонији новог епископа за Српску ИПЦ, чиме је направљен још један одлучан корак ка потпуном осамостаљењу отачаствене Српске ИПЦ и самим тим ка остварењу верности њеном светосавском наслеђу. Црквено-народни Сабор је велику пажњу посветио заузимању става по питању прихватања у крило Истинског Православља заблуделих душа које и поред свог антиекуменизма и неслагања са отворено отпадничким курсом Београдске патријаршије и даље пребивају у општењу са њом, посредно или непосредно (под посредним општењем мисли се на преосвећеног епископа Артемија и његове следбенике). Наиме, Црквено-народни Сабор је донео одлуку да се они који напуштају екуменистичку и отпадничку јерархију Београдске патријаршије и прилазе, односно враћају се, у наручје истинске Српске Светосавске Цркве, убудуће имају примати уз примену принципа црквене икономије: лаици покајањем, а клирици чином хиротесије, "какопо речима Првојерарха Руске Заграничне Цркве светитеља Филарета (Вознесенског)од Цркве не би били одгурнути многи".
Сабор је свечано окончан благодарственим молебаном и дељењем икона светог Саве Српског за успомену на учешће у овом за будућност српског Православља одиста важном Црквено-народном Сабору.


Нема коментара:

Постави коментар

Можете изнети своје утиске, запажања, питања, критике или предлоге само ако постанете члан, односно читалац нашег блога.

Редакција блога СИП задржава право да, уколико је неумесан, коментар не објави. Такође молимо за мало разумевања и стрпљења ако дође до кашњења објављивања коментара.

Захваљујемо на коментарима