среда, 19. новембар 2008.

БОГОСЛУЖЕЊЕ


ЧИН НЕДЕЉЕ ПРАВОСЛАВЉА

(ДОДАТАК НА СРПСКОМ) 
АНАТЕМИСАЊЕ

Пророци како видеше, апостоли како научише, Црква како је примила, учитељи како су одогматили васељена како се сагласила, благодат како је засијала. Истина како се доказала, лаж како је протерана, премудрост како се смело исказа, Христос како је наградом потврдио- тако мислимо, тако говоримо, тако проповедамо.
Ово је вера Апостола. Ово је вера отаца. Ово је вера православних. Ова вера васељену утврди.
Од тога, ми примамо и потврђујемо Саборе Светих Отаца и њихова предања и списе, како и оне који су у сагласности са Божанским откровењем.
И премда има непријатеља Православља и одступника од промислитељског и спасоносног Откровења Господа нашег, ипак је Господ узео у обзир срамоћења слугу својих, јер је Он оборио хулитеље и непријатеље Православља као подле и бегунце.
Стога ми благосиљамо и хвалимо оне који су приклонили ум свој у послушности Божанском Откровењу, и који су се борили за то, и тако, следујући Светом Писму и чувајући предања древне Цркве, ми одбацујемо и анатемишемо све који се противе Њеној Истини, ако они, док се чека на њихово обраћање и покајање, одбијају да се покају пред Господом.

Онима који поричу постојање Божије, и тврде да је свет самопостојећи, и да су све ствари у њему настале случајем, без промисла Божијег- АНАТЕМА. (народ: анатема три пута)

Онима који кажу да Бог није Дух, него тело, или да он није праведан, милостив, мудар, свезнајући, и друге такве хуле- АНАТЕМА.

Онима који се усуђују да кажу да Син Божији, а исто тако, и Свети Дух, да нису једно по суштини, и исте части са Оцем, и који исповедају да Отац и Син и Свети Дух нису Један Бог- АНАТЕМА.

Онима који говорећи булазне да долазак у овај свет Сина Божијег у телу и његово вољно страдање, смрт и васкрсење нису били потребни за наше спасење и искупљење од греха - АНАТЕМА.

Онима који одбацују благодат и искупљење проповедано Јеванђељем као једина средства нашег оправдања пред Богом - АНАТЕМА.

Онима који се усуђују да говоре да Пречиста Дјева Марија није била Девојка пре рађања, при рађању и после рађања - АНАТЕМА.

Онима који не верују да је Дух Свети надахњивао пророке и апостоле, а преко њих упућује и нас на истински пут вечног спасења и потврђује исто чудесима, и сада обитава у срцима свих верних и истинских хришћана, и води их у свакој истини - АНАТЕМА.

Онима који одричу бесмртност душе, крај века, будући суд и вечну плату за добродетељи на небесима, а за грехе вечну осуду - АНАТЕМА.

Онима који одбацују Свете Тајне држане од стране Цркве Христове - АНАТЕМА.

Онима који се одричу Сабора Светих Отаца и њиховог Предања, које је у сагласности са Божанским Откровењем, и побожно чувано од стране Православне Саборне Цркве - АНАТЕМА.

Онима који вређају и хуле на свете иконе, које Црква прима у спомен дела Божијих и оних који су му угодили, да би оне који их гледају надахнуле побожношћу и подстакле их да се угледају на њихове примере, и онима који кажу да су они идоли - АНАТЕМА.

Онима који измишљају да се православни цареви и краљеви узводе на престол не по посебном Божијем благовољењу, и да се при чину помазања на њих не изливају дарови Светога Духа, и тако се дрзну против њих на бунт и преврат - АНАТЕМА.

Масонима, окултистима, спиритистима, врачарима и свима који у Бога јединог не верују, него демоне поштују, и не предају смирено живот свој Богу, него врачањем и чаробњаштвом демоне призивају, покушавајући сазнати будуће - АНАТЕМА.

Онима који одступају од православља, и друге вере и исповедања примају, на саблазан браћи нашој и отпадајућим у расколе - АНАТЕМА.

Гонитељима Цркве Христове, нечастивим одступницима, који су дигли руку на миропомазанике Божије, који су убијали свештенослужитеље, уништавали светиње, рушили храмове Божије, истјазавали браћу нашу и опоганили отачаство наше - АНАТЕМА.

Онима који говоре да страха ради оних који убијају тело треба Цркву спасавати, покушавајући да сачувају земно устројство Цркве - одричући се Христове Истине, и учећи да је безбожна власт, служење њој као и поштовање ње, тобоже законско и од Бога постављено, као и испуњавање њихових наређења чињених у циљу разрушења и уништења Цркве, Сергију старогородском и његовим последоватељима - АНАТЕМА.

Онима који не следе обичаје Цркве о светој Пасхи и Календару онако како су нам предати од седам Светих Васељенских Сабора, који су их за нас добро установили да их следимо, него желе да прате григоријанску пасху и календар - АНАТЕМА.

Теософима и осталим јеретицима који су се дрзнули да безумно уче, како Господ наш Исус Христос није једном дошао на земљу сишавши и оваплотивши се, него се тобоже много пута оваплоћавао, исто тако и онима који одричу да је истинска премудрост Очева - Његов Син Јединородни, и насупрот Божанском Писму и учењу Светих Отаца траже нове премудрости - АНАТЕМА.

Онима који Цркву Христову нападају мудровањем да је она подељена на тзв. гране које се разликују учењем и начином живота, и онима који тврде да Црква не постоји на видљив начин, него ће настати у будућности када се све гране или секте или чак религије уједине у једно тело, и онима који не разликују истинско свештенство и Тајне Цркве од јеретичких, него веле да су крштење и причешће јеретика довољни за њихово спасење, и онима који опште са горе поменутим јеретицима, или помажу или бране њихову јерес екуменизма под изговором братске љубави или као пут сједињења одељених Хришћана - АНАТЕМА.

Махнитим учесницима сабора против православне вере у Константинопољу 1923. године и на Светој Гори 1931. године - АНАТЕМА.

Јоакиму III, патријарху константинопољском, Мелетију Метаксакису и Хризостому Пападопулосу, зачетницима злославног екуменизма- АНАТЕМА.

ВЈЕЧНАЈА ПАМЈАТ

Свима онима који су заступали православље речима, списима, учењем, страдањем и богоугодним животом, као своје заштитнике и бранитеље, Црква Христова, сада, у овом помену објављује:
Јеремији тиранском, Силвестру александријском и Софронију јерусалимском, који су се борили за православну веру, и свима осталима који су борили за Православну веру, и свима осталима који су учествовали на свеправославним саборима, 1583, 1587, и 1593. године, који су осудили календарску новотарију и одсекли од тела Цркве оне који су је примили и који ће је примити - ВЈЕЧНАЈА ПАМЈАТ (народ: вјечнаја памјат три пута)

Антиму, васељенском патријарху и онима који су учествовали на Константинопољском сабору 1848. године - ВЈЕЧНАЈА ПАМЈАТ.

Свим учесницима Мансовилског сабора Руске Заграничне Цркве 1983. године, који су предали осуди јерес екуменизма - ВЈЕЧНАЈА ПАМЈАТ.

Свима који су се борили делима и речима за православну веру против новотарије новог календара и јереси екуменизма - ВЈЕЧНАЈА ПАМЈАТ.

Светом благоверном и равноапостолном цару Константину, и његовој матери Јелени, православним јелинским царевима: великом Теодосију, Теодосију млађем, Јустинијану, Царици Пулхерији, Ирини, Теодори и последњој византијској царици Јелени Драгаш у монаштву Ипомонији и осталим православним царевима и царицама Јелинско - Ромејским - ВЈЕЧНАЈА ПАМЈАТ.

Светом благоверном и равноапостолном цару србском Стефану Немањи и царици Ани у монаштву Симеону и Анастасији, Стефану првовенчаном у монаштву Симону, Стефану Владиславу, Стефану Урошу првом, Стефану Урошу другом - Милутину, Стефану Драгутину у монаштву Теоктисту, Стефану Урошу трећем Дечанском, цару Лазару мученику и кнегињи Милици у монаштву Јефтимији, кнезу Стефану Штиљановићу, Вожду Георгију Петровићу, кнезу Александру Карађорђевићу, краљу Петру првом великом ослободитељу, мученички убијеном благоверном и Христољубивом краљу Александру Карађођевићу, краљевима Милану и Александру Обреновићима, благоверном господару и краљу Црногорском Николи и краљици Љубици Петровић - ВЈЕЧНАЈА ПАМЈАТ.

Благоверном и равноапостолном великом кнезу Владимиру и матери његовој великој кнегињи Олги, господару и цару Александру трећем Романову, мученички убијеним: благочестивом господару императору Николају другом, благочестивој господарици императорки Александри Теодоровној, благоверном господару наследнику цесаревићу и великом кнезу детету Алексеју Николајевићу, благоверним господарицама великим кнегињама Олги, Татјани, Марији и Анастасији Николајевнима, великој кнегињи Јелисавети Теодоровној и осталим благоверним царевима и царицама, великим кнезовима и кнегињама, и свим од рода царева и великих кнезова руских - ВЈЕЧНАЈА ПАМЈАТ.

Светим православним патријарсима и папама Римским Константинопољским, Александријским, Антиохијским, Јерусалимским, сверуским и Србским, високопреосвећеним митрополитима, архиепископима и епископима православним, последњим православним патријарсима Србским: Димитрију, мученички убијеном Варнави и Гаврилу - ВЈЕЧНАЈА ПАМЈАТ.

Новим свештеномученицима Тихону патријарху московском и целе Русије, Владимиру кијевском, Јосифу петроградском, Петру крутицком, Кирилу казанском, Димитрију гдовском, Максиму серпуховском и свим новим исповедницима Цркве руске - ВЈЕЧНАЈА ПАМЈАТ.

Митрополитима загграничним Антонију, Анастасију и Филарету новом исповеднику, архиепископима Теофану полтавском, Аверкију џорданвилском, Никодиму великобританском, Антонију лосанђелском, Јовану санфранцисканском, Леонтију чилеанском, Серафиму чикашком и осталим архијерејима заграничним који су се упокојили у православном исповедању - ВЈЕЧНАЈА ПАМЈАТ.

Митрополитима Хризостому првом и Герману кикладском, епископу Матеју брестенском, архиепископима Акакију и Авксентију, митрополитима Калисту и Антонију, Епифанију китијском и свим истински православним епископима Јеладске Цркве који се упокојише у православном исповедању вере - ВЈЕЧНАЈА ПАМЈАТ.

Митрополиту Гликерију са осталим румунским епископима који се упокојише у православном исповедању вере - ВЈЕЧНАЈА ПАМЈАТ.

Пострадавшим и убијеним у различитим походима за одбрану православне вере и отаџбине наше кнезовима, војводама, христоименој војсци и свим православним хришћанима који су се упокојили у православној вери и благочешћу у нади васкрсења - ВЈАЧНАЈА ПАМЈАТ.МНОГОЉЕТСТВИЈЕ

Православна Христова Црква, која овако победоносно врши спомен оних који су се у прошла времена подвизавали у благочешћу, поред тога што побуђује христоимениту своју децу да подржавају њиховом примеру, има такође дужност да велича и подвиге оних који сада делају за православље, и спасоносном вером и врлинама припремају себе за вечно блаженство.

Најблаженијем господину нашем ХРИЗОСТОМУ милошћу Божијом првојерарху Цркве Истинитих Православних Хришћана Грчке, архиепископу атинском целе јеладе и дијаспоре подај му Господе миран и дуговечан живот, здравље и спасење, обиље плодова земаљских и сачувај га на многа љета- МНОГАЈА ЉЕТА!

Високопреосвећеном господину нашем ТИХОНУ милошћу Божијом председнику Архијерејског Синода Руске Истински Православне Цркве, Архиепископу Омском и Сибирском подај му Господе миран и дуговечан живот, здравље и спасење, обиље плодова земаљских и сачувај га на многа љета- МНОГАЈА ЉЕТА!

Свим истинским православним архиепископима, митрополитима и епископима који исправно управљају речју Христове истине, часним презвитерима у Христу ђаконима и свом клиру, онима који монахују и свим истинским православним хришћанима који правилно држе спасоносну веру и који живе у послушности Цркви Христовој, подај Господе мир, тишину, добре дане, дуговечност, здравље и спасење и обиље плодова земаљских и сачувај их на многа љета - МНОГАЈА ЉЕТА.Саставио и уприличио за богослужбену употребу на Србском језику по Грчком и Руском изворнику чина Недеље православља и додао делове који се односе на Србију и нашу отачаствену Цркву, лета Господњег 2006. у току прве седмице великог поста у СветоЈованском Новостјеничком манастиру, недостојни јеромонах Акакије

Нема коментара: