недеља, 14. децембар 2014.

У Старој Пазови основана нова катакомбна богомоља Српске ИПЦ

Са благословом преосвећеног Акакија епископа Утешитељевског у недељу 27. по Духовдану када Црква прославља спомен св. пророка Наума и светог Филарата Милостивог служењем прве свете литургије основана је у Старој Пазови нова богомоља Српске ИПЦ - капела посвећена светом великомученику Георгију победоносцу. Свету литургију је служио свештеник отац Урош Манчић, парох Петроградски који је од преосвећеног владике Акакија добио задужење духовног старања и над овом новооснованом парохијом.

Старопазовачка парохија светог Ђорђа је у зачетку. Око ње су се тек окупили неколико породица и појединаца, саопштава отац Урош уз појашњење да на уређењу просторије која је одређена за капелу тек треба да се поради.
Недељне и празничне литургије у Старој Пазови још увек не могу бити учестале и редовне све док отац Урош опслужује и Петроградску парохију светих Благовести Пресвете Богородице. Отац Урош се нада да ће овакво стање нередовних литургија у Старој Пазови кратко трајати јер се за Петроград припрема рукоположење новог свештеника. Када се то деси Старопазовачка парохија Српске ИПЦ добиће свог сталног свештеника који ће уредно и редовно моћи да обавља сва богослужења као и све свештеничке требе за истински православне хришћане овог краја.
 


1 коментар:

serbiantrueorthodox је рекао...

Капела, параклис или црква је храм Божији или молитвени дом у коме се верни сабирају како би прослављали Бога и узносили Му молитве.
"Сваки храм је посвећен Богу – то је Његов дом и Он живи у њему; и слуга Божији чије име носи храм пребива у њему као у своме обитавалишту, невидљиво се тамо у духу појављује, а често се ту полажу и његове мошти, и делују Божанственом благодаћу и силом".
Свети Симеон Солунски