Странице

уторак, 27. април 2010.

СИНОДСКА АНАТЕМА ЕКУМЕНИЗМУ

Његово Блаженство господин господин ХРИЗОСТОМ II, Архиепископ Атински и целе Јеладе, Првојерарх Грчке Истински Православне Цркве
Св. Архијерејски Синод Грчке ИПЦ
Атина, 25. септембра месеца године спасења 1998.

СИНОДСКА ОСУДА
И АНАТЕМИСАЊЕ ЈЕРЕСИ ЕКУМЕНИЗМА

Они који кажу да је Једна, Света и Апостолска Црква, Црква прворођених на Небесима и која чини Тело Христово од силаска Светога Духа на Свету Педесетницу, ишчезла из света и да је сачињена из много грана,
од којих свака садржи део откривене истине и благодат тајни, како новојављени екуменисти уче, због чега и треба да се оснује поново од нас људи уједињењем свих грана у једно дрво, односно изједначењем свих јереси и секти са истинитом Православном Црквом и свих њих међусобно ради образовања једне сверелигије, која ће тако чинити „цркву“ антихристову – нека су анатема!
Јоаким III, патријарх константинопољски, Мелетије Метаксакис и Хризостом Пападопулос, заточеници злославног екуменизма – нека су анатема!
Махнити учесници сабора против Православне Вере у Константинопољу 1923. г. и на Светој Гори 1931. г. – нека су анатема!
Они који кажу да је Христос имао две светости, божанску и људску, и да је напредовала његова људска светост – нека су анатема!(1)

Јеремији Тираконском, Силвестру Александријском и Софронију Јерусалимском, који су се борили за Православну Веру, и свима осталима који су учествовали на Свеправославним Саборима 1583, 1587. и 1593. год. који су осудили календарску новотарију и одсекли од тела Цркве оне који су је примили и који ће је примати – вјечнаја памјат!
Антиму, Васељенском патријарху, и онима који су учествовали на Константинопољском Сабору 1848. године – вјечнаја памјат!
Свима који су се борили делима и речима за Православну Веру против новотарија новог календара и јереси екуменизма – вјечнаја памјат!

Свештени Синод:
+ Атински Хризостом, председавајући
+ Солунски Максим
+ Ахајски Калиник
+ Инојски Матеј
+ Хиоски Стефан
+ Ахарнски Атанасије
+ Еврипски Јустин
+ Амерички Павле



(1) Јерес коју проповеда грчка официјелна црква састоји се из богохулне тврдње да је оваплоћени Бог, Господ Исус Христос, заједно са телесним узрастањем узрастао и у људској светости. Другачије речено, није био рођен као савршен човек (напомена РПБ-а).

1 коментар:

  1. Толико о томе да су само Руси анатемисали екуменизам. Наравно ми смо емотивнији према Русима тј. светом Синоду РПЗЦ у време светионика православља, светога новога исповедника Филарета Њујоршког.Уствари правом хришћанину нема ни Руса ни Грка ни Србина јер сви смо у Христу једно, један народ - Хришћани - Православци.
    Ова анатема тај дух и доказује. Да смо једно у Христу, једно у Истини. Христос Васкрсе браћо, смрт је побеђена. Лаж је оборена. Ко жели да види, лако је видети где је Истина а где је лаж. Где је јерес а где стадо Христово. Не постоји угодна голгота. Страдање је у томе да прихватамо Истину ма како она тешка била. Ако је у времену мирном, славићемо је у миру, ако је у времену смутном као данас морамо и даље у Истини стајати макар нас то и живота и положаја и здравља и комфора коштало. Оци,браћо и сестре, запамтите да је ЕКУМЕНИЗАМ ОСУЂЕН ОД СВИХ ИСТИНСКИ ПРАВОСЛАВНИХ ЦРКАВА. САМИМ ТИМ И КИПРИЈАНИЗАМ И ЊЕГОВО ЛАЖНО УЧЕЊЕ МОЖЕМО ПРИДРУЖИТИ АНАТЕМИ. АНАТЕМА!

    ОдговориИзбриши

Можете изнети своје утиске, запажања, питања, критике или предлоге само ако постанете члан, односно читалац нашег блога.

Редакција блога СИП задржава право да, уколико је неумесан, коментар не објави. Такође молимо за мало разумевања и стрпљења ако дође до кашњења објављивања коментара.

Захваљујемо на коментарима